ZORGVERZEKERING & KINDEREN; WAAR MOET JE OP LETTEN

Heb je een kindje gekregen? Dan moet je niet vergeten binnen 4 maanden na de geboorte je kind in te schrijven bij je zorgverzekeraar en een zorgverzekering afsluiten. Dan is je kind namelijk met terugwerkende kracht vanaf zijn of haar geboorte verzekerd. Meer tips over waar je op moet letten bij je kinderen en je zorgverzekering vind je in deze blog.

BIJ JOUW ZORGVERZEKERING OF DIE VAN JE PARTNER?

Het maakt niet uit of je je kind met jouw eigen verzekering meeverzekerd is of bij die van je partner. Ik heb een  andere zorgverzekering dan mijn partner. We hebben toen gecheckt welk zorgpakket het best in de behoeften van onze kinderen konden voorzien en vervolgens de zorgverzekering daar afgesloten.

In de meeste gevallen zal dit het zorgpakket zijn dat de meest uitgebreide dekking biedt. Is je kind met jou meeverzekerd? Dan geldt voor hem of haar dezelfde dekking als die jij zelf ook hebt.

MEEVERZEKERD MET OUDERS

In Nederland dient iedereen verplicht verzekerd te zijn voor de zorg. Dus ook je kinderen! Gelukkig zijn kinderen tot hun 18e meeverzekerd met hun ouders. Wel is het dus van belang dat je je kind binnen de eerste 4 maanden inschrijft bij een zorgverzekeraar. Dit kan je gewoon met 1 telefoontje of mailtje doen.

VERGOEDINGEN ALLEEN VOOR KINDEREN

Sommige vergoedingen in een aanvullende verzekering gelden alleen voor kinderen. Orthodontie is hier een voorbeeld van. Omdat kinderen onder de 18 geen eigen zorgverzekering kunnen afsluiten, moet je als ouder zorgen dat je verzekerd bent voor orthodontie tot 18 jaar.

Bestaat de kans dat jouw kind een beugel nodig heeft omdat zijn/haar gebit zelf niet meer rechttrekt na het wisselen? Dan is het wellicht slim om ‘orthodontie’ mee te nemen in je verzekering.’

Denk dus alvast over je zorgverzekering 2021 na, voordat dat je een verzekering afsluit. Ik zie nu dat Bobbi haar tanden scheef groeien door het duimen, dus voor volgend jaar ga ik ook orthodontie erbij nemen.

LEES OOK: WAT KOST EEN KIND TOT 18 JAAR? OVERZICHT VAN DE KOSTEN

GEEN EIGEN RISICO

Kinderen onder de 18 hebben geen eigen risico. Krijgt je kind te maken met zorgkosten? Dan hoef je dus geen eigen risico van je kind te betalen.

ZORGVERZEKERING AFSLUITEN VOOR HET HELE GEZIN?

Wil je een zorgverzekering afsluiten voor het hele gezin? Dan moet je op een paar dingen goed letten. Denk aan de speciale vergoedingen voor kinderen, wat ik hierboven beschreef. Maar check ook met je partner wat hij of zij nodig heeft. Iedereen binnen het gezin op één polis zetten, lijkt de beste optie om het overzichtelijk te houden.

Toch is het soms voordeliger om niet met z’n allen op één polis te gaan. Vergelijk voor jullie allebei apart een verzekering. Kom je alsnog bij dezelfde verzekeraar uit? Dan zou ik het samen afsluiten, anders niet. Verzeker je kinderen bij de ouder met de hoogste dekking. Goed om dus je zorgverzekering te vergelijken voor 2021.

LEES OOK: KINDERKAMER INRICHTEN? ZO DOE JE DAT DUURZAAM

BLOG BY BETTINA  @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.