KINDERKAMER INRICHTEN? ZO DOE JE DAT DUURZAAM

Duurzaam inrichten van een kinderkamer


Wanneer je in blijde verwachting bent, heb je negen maanden lang de tijd om de kinderkamer te realiseren. Hoe wil je deze bijzondere plek inrichten en welke wensen heb jij voor deze kamer? Voor steeds meer mensen staat duurzaamheid voorop, dus ook in de kinderkamer. Duurzame producten geven de babykamer een fijne uitstraling en je draagt jouw steentje bij aan het milieu. Vraag is: hoe kun je de kinderkamer op een duurzame manier inrichten? Natuurlijke materialen

Duurzaamheid zit in het materiaalgebruik van de grote meubels. Een wiegje en een commode kun je het beste van een natuurlijk materiaal aanschaffen. Kies voor hout dat uit duurzaam bosbeheer komt, daarvoor kun je letten op twee internationale keurmerken: FSC en PEFC. Moet je de keuze maken tussen natuurlijke vezels, als wol en zijde, en synthetisch materiaal, zoals fleece, voor kleding of dekens? Beide varianten hebben voor- en nadelen. Zo zorgen natuurlijke materialen voor een hoog land- en watergebruik, kunnen zorgen voor minder dierwelzijn, maar deze materialen zijn wel biologisch afbreekbaar. Synthetische materialen worden niet natuurlijk afgebroken, maar kunnen soms wel zorgen voor lage uitstoot van broeikasgassen. Maak dus een zeer afgewogen keuze voor jezelf.

Tweedehands

Wat heel erg kan bijdragen aan een beter milieu, is niet alles nieuw kopen. Er zijn genoeg producten op de wereld die een tweede leven kunnen gebruiken – en die ook nog eens (of juist) van goed materiaal zijn gemaakt. Voorkom verspilling en kies voor tweedehands producten. Niet alleen is het een manier om de kinderkamer duurzaam in te richten, het is ook nog eens vaak voordeliger! Daarvoor kun je rekening houden met meerdere aspecten tijdens het inrichten. Wil je tweedehands? Ga eens langs de lokale kringloop of kijk op sites als Marktplaats.

Energieverbruik in de babykamer

Is je kindje er en is de kamer in gebruik genomen? Denk dan goed na over de gewenste temperatuur in de ruimte. Hoeveel energie verbruik je in de kinderkamer? In de winter zul je de kinderkamer soms net wat meer moeten stoken om het warm genoeg te houden. Verder heb je nog lampjes en eventueel andere handige elektronische gadgets en speelgoed. Wil je dit allemaal op een duurzame wijze laten draaien? Ga dan eens energie vergelijken, je kunt namelijk ook energiecontracten kiezen met groene energie. Op die manier verwarm en verlicht je de ruimte met duurzame energie. En dat doe je dan natuurlijk niet alleen in de kinderkamer.

Wat heb je nu echt nodig?

Natuurlijk wil je dat jouw kleintje niets te kort komt, maar wat heb je nu écht nodig in de kinderkamer? We leven in een tijd waar we meer consumeren dan mondiaal mogelijk is. Kies voor duurzaam en kies voor spullen die je nodig hebt. Je hebt echt niet meerdere nachtlampjes nodig of alle supersonische gadgets voor jonge ouders. Maak voor jezelf de keuze in wat je nu echt nodig hebt. Alles wat je niet nodig hebt, is alleen maar ballast. Kies voor praktisch en duurzaam en gebruik alleen de spullen die je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je spullen koopt én weer weg moet doen die je niet hebt gebruikt. Scheelt ook weer geld. 

Kortom
Een kinderkamer duurzaam inrichten is eenvoudiger dan je denkt. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van natuurlijke materialen en kies indien mogelijk voor tweedehands. Wat heb je nu echt nodig en waar kun je zonder? Maak onderscheid en richt de kamer van jouw kind zo duurzaam mogelijk in. Je verdiepen in de inrichting van de kinderkamer geeft voldoening.

LEES OOK:

 

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.