WAT KOST EEN KIND TOT 18 JAAR? OVERZICHT VAN DE KOSTEN

Wat kost een kind tot 18 jaar?

Ik heb wel eens gehoord dat kosten voor een kind tot 18, evenveel zijn als de kosten voor een Ferrari, oftewel een ton! OMG! Dat klinkt echt zoveel. Dit hoorde ik voordat ik ooit kinderen had, en nu ik ze heb, denk je daar natuurlijk minder over, want kids zijn onbetaalbaar…! Maar misschien wel goed je te beseffen wat de kosten voor kinderen opvoeden eigenlijk zijn. Daarom ging ik uitzoeken ‘wat kost een kind tot zijn 18e?’. In deze blog informeer ik je, wat de gemiddelde kosten voor een kind tot 18 zijn! 

Kosten boodschappen kind tot 18 jaar 

Het Nibud heeft onderstaande bedragen opgesteld wat minimaal aan voeding per dag wordt uitgegeven per kind. 

1-3 jaar – €2,50 = €2737,5

4-8 jaar – €3,38 = €6168,5

9-13 jaar – €5,52 = €10.074

14-18 jaar – €6,69 = €12.209,25

Als je naar bovenstaande grafiek kijkt, dan kom ik dus op een totaal uit voor de kosten van een kind tot 18 jaar op €31.190 voor alleen de boodschappen.

Ik denk dus dat we wel kunnen stellen dat boodschappen de allergrootste kosten zijn als je kijkt naar de kosten kind tot 18 jaar. 

Heb je meer kinderen dan gaan de kosten wel iets omlaag per kind omdat voor meer koken goedkoper is, maar man man man, die kids eten toch behoorlijk wat euro’s op! 

Wat een huishouden per maand aan voeding uitgeeft, hangt ook af van het inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe meer geld aan voeding wordt uitgegeven.

Gezonde voeding is belangrijk, niet alleen voor je kind, voor jou ook. Bij ons thuis is het ook echt (op de woonlasten na) de grootste kostenpost. Maar het is iets wat je meerdere keren per dag doet, en dan kan het maar beter lekker en goed zijn denk ik altijd. 

Kosten kleding kind tot 18 jaar 

Kinderen groeien. En vaak hard ook… Dus niet zo gek dat ook kleding een grote uitgavenpost kan zijn. Duurzamer en goedkoper is natuurlijk het kopen van tweedehands kleding, dus wil je bezuinigen hierop, dan is dit zeker het overwegen waard. In onderstaande kledingkosten zijn ook sportkleding en kleedgeld meegerekend.

Kinderen 2 – 4 jaar: €2.500 

Kinderen 5 – 12 jaar: €4.800 

Kinderen 13 – 18 jaar: €3.000 (kleedgeld €50 per maand)

Totaal €10.300 in de categorie kleding van wat kost een kind tot zijn 18 jaar. 

Kosten school voor een kind tot 18 jaar 

Om de kosten voor activiteiten en lesmaterialen te betalen, vragen basisscholen een ouderbijdrage. De kosten voor de basisschool wisselen per school. Bij de ene school zitten daar de kosten voor het schoolreisje bij in, en bij de ander moet je daar los voor bijbetalen. Gemiddeld betaal je tussen de €50 en €75 per jaar per kind. Denk ook aan kosten voor een rugzak, lunchtrommeltjes, gymkleding etc.

De kosten van TSO wordt bepaald door de basisschool. Meestal is het onderdeel van de ouderbijdrage, of betaal je een paar euro per dag extra. Voor mijn kinderen is het €300 per jaar per kind. 

Dus zeg dat je gemiddeld €400 kwijt bent aan school per kind van 4 – 12 jaar = €3.600. 

Gaat je kind van de basisschool naar de middelbare school, dan krijgt je met nieuwe soorten kosten te maken zoals schoolspullen, schoolactiviteiten, en wellicht vervoerskosten (als de school verder weg is).

De middelbare school vraagt ook een eigen bijdrage van gemiddeld €50. Daarnaast komen er nog kosten bij voor schoolboeken, tablet, excursies. Reken daarvoor gemiddeld €600 per jaar.

Dus van 13 – 18 jaar aan schoolkosten = €3.600.

Totaal qua school, wat kost een kind tot zijn 18, kom ik uit op €7.200. 

In deze berekening heb ik geen kosten opgenomen voor de crèche, BSO of voor een oppas na school! Heb je dit, dan komen er dus nog eens extra opvangkosten bij! 

Kosten uitjes en vakantie kind tot 18 jaar 

Met een kind ouder dan vijf jaar, moet je rekening houden dat je alleen tijdens de schoolvakanties op vakantie kan. Hierdoor heb je te maken met het hoogseizoen en betaal je meer voor een vakantie. Het is lastig een gemiddelde te nemen voor de kosten voor een vakantie, want iedereen gaat anders met vakantie en een week in een tent op de camping is goedkoper dan een 5 sterren resort waar je heen vliegt. Ik reken daarom gemiddeld tot 18 jaar €30.000 voor vakantie. 

Sparen voor je kind tot 18 jaar 

Vind je het een fijn idee om je kind een spaarrekening mee te geven als  je kind 18 jaar wordt? Dan is het slim om nu al elke maand een bedrag te sparen op een aparte spaarrekening. Kies voor een spaarrekening waarbij je het geld vastzet totdat je kind 18 jaar is. De rente is dan hoger. 

Als je €50 per maand stort vanaf geboorte tot aan zijn of haar 18e dan ben je €10.800 kwijt. Dan heb je een mooi bedrag gespaard, dit is zelfs nog exclusief rente!

Overige kosten kind tot 18 jaar 

Kosten voor speelgoed 

Met speelgoed kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Bedenk wat je kwijt wil zijn aan een verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis, zwemdiploma enzovoort. Je kan alles nieuw kopen maar natuurlijk ook gewoon tweedehands. Ik reken op gemiddeld €150 per jaar van 0 – 12 is €1.800. 

Vergeet ook de fietsen niet! Laten we zeggen dat een kind ongeveer zes (tweedehands) fietsen krijgt à €80 euro. Dan zit je op een bedrag van €480 euro aan fietsen.

Kosten zwemles 

Als je kind gaat voor diploma A & B kost je dit ongeveer €750. 

Kosten sport 

Hoe ouder je kind wordt hoe hoger het kwartaalbedrag wordt. Reken gemiddeld €300 per jaar van 6 tot 18 jaar. Het rekensommetje 300 x 12 = € 3.600. De kosten per sport kunnen wel heel erg verschillen.

Kosten zakgeld

Een goede leeftijd om met zakgeld te beginnen, is 5 jaar. Kinderen kunnen dan verschillende munten herkennen en je kan goed uitleggen waarom het belangrijk is om te sparen. Begin met 50 cent per week en breid het jaarlijks uit. Bouw tot 12 jaar op tot €3 per week. Vanaf 12 jaar krijgt je kind bijvoorbeeld €15 per maand en tot 18 jaar geef je per maand steeds iets meer. Dit komt in totaal ongeveer neer op €2.000.

Hoeveel kost een kind tot zijn of haar 18e? Nou voor overige kosten zit ik in totaal al rond de €8.500.

Besparen op kosten kind tot 18 jaar 

1. Koop in bulk. Koop zaken als luiers en voedsel in grote hoeveelheden in.

2. Zo goed als nieuw. Koop niet alles nieuw. Op Marktplaats vind je veel tweedehands kinderspullen.

3. Belastingbonus. Als werkende ouder heb je recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting tot je jongste kind 12 jaar is. Dat is een bedrag tussen de €1.043 en €2.778 dat je van de belasting mag aftrekken.

4. Budgeteer. Kijk naar je inkomen en verdeel dat in kostenposten. Zo kan je per maand een bedrag bepalen dat je uitgeeft aan je kind en heb je een beter overzicht waardoor je minder geld uitgeeft. 

Kosten kind tot 18 jaar financieren 

Op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen we stellen dat, voor tweeoudergezinnen, één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent, gebaseerd op een tweeoudergezin.

Voor eenoudergezinnen zijn die percentages hoger: één kind kost gemiddeld 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent.

Heb je het geld niet voorhanden, dan kun je overwegen een lening af te sluiten zodat je geld kan lenen. Zorg wel dat je altijd een vergelijking maakt voordat je een persoonlijke lening afsluit, zodat je niet onnodig te veel rente betaalt.

Totale kosten kind tot 18 jaar

Hoeveel kost een kind tot 18 jaar? Laten we even alles bij elkaar optellen, dan kom ik op een bedrag van €99.389. Dus dat van die Ferrari klopt nog ook!! Echt bizar om het zo nu in een overzicht te zien, maar wel de waarheid. 

Je leest in deze blog wat een kind gemiddeld kost. Als je echt wil weten wat je kwijt bent aan een kind dan raad ik je aan om een budgetboekje bij te houden met daarin elke euro die je spendeert aan je kind. Zo krijg je het beste overzicht.  

Maar wil ik liever een kind of een Ferrari, dan kies ik toch echt voor het hebben van een kind! 

BLOG BY BETTINA @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.