LEUKE TIPS OM JE KIND MEER TE LEREN OVER DUURZAAMHEID

KINDEREN EN DUURZAAMHEID

Je kunt er niet meer omheen (kan wel, maar niet doen a.u.b.), je kids meegeven hoe belangrijk het is duurzaam om te gaan met de wereld waarin ze leven. Ze krijgen uiteraard vanuit thuis mee, hoe hiermee wordt omgegaan. Afval scheiden, minder/geen vlees eten, ontspullen etc. 

Wil je hier toch wat bewuster mee omgaan of weet je niet hoe je hier extra op in kan zetten thuis? Check dan onderstaande tips:

Kinderboeken over Duurzaamheid

Kinderboeken over duurzaamheid zijn er ook steeds meer. Een aantal mooie voorbeelden zijn

  1. De aarde heeft jou nodig
  2. Hoeveel papier gaat er in een boom?
  3. Kliekjesfeest

THEATER SHOW

De Theatershow van de Klimaatjes is ook een aanrader met kinderen. De Klimaatjes zijn al bekend van de kinderboekenreeks, maar momenteel touren ze ook rond met hun 2e theatervoorstelling. ‘Plasticspoep’ was de eerste voorstelling en de 2e heet ‘Kliekjesfeest’ zoals het gelijk genaamde boek. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Tweedehands kinderkleding

Tweedehands kleding wordt gelukkig ook steeds meer de maat en steeds toegankelijker. Kringloopwinkels, marktplaats en Vinted zijn altijd goede opties. Persoonlijk maak ik ook veel gebruik van Krijg de Kleertjes en dan het liefste het fysieke ruilpunt wat in Eindhoven zit. Je levert een tas met kleertjes in en je neemt weer een volle tas met kleertjes terug. Heb je ook zelf geen gedoe met kleertjes verkopen.

Ook Coco Loco is een topwinkel in Eindhoven waar ze tweedehandse en nieuwe kinderkleren verkopen. Je kunt hier ook eigen kinderkleren naartoe brengen die zij voor je verkopen en waar jij een deel van de verkoopprijs van ontvangt.

In de CITY MAP van CITYMOM vind je onder Tweedehandskinderkleding, alle winkels in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

DUURZAME SPAARREKENING.

Open een spaarrekening bij een duurzame bank. In het nieuws is er steeds meer aandacht voor bedrijven en organisaties en hoe zij omgaan met duurzaamheid. Hoe groot de voetstap is die zij achterlaten. Als je het zelf nog spannend vindt om van bank over te stappen, kan je al wel de bewuste keuze maken wanneer je een spaarrekening opent voor je kind. En weet je niet welke bank de juiste is? Kijk dan hier voor meer informatie.

VOETAFDRUKTEST

Doe samen met je kind de Voetafdruktest van het WWF als je benieuwd bent hoe duurzaam jouw lifestyle is. Je kunt de uitslag vergelijken met andere Nederlanders en het geeft inzicht in waar nog kansen liggen om te verbeteren.

MOESTUINIEREN

Moestuinieren met de kids. Hoe leuk is het om zelf zaadjes te planten en de kids te laten zien hoe je groenten en fruit kweekt? Zelf heb ik dit jaar voor het eerst ook een poging gewaagt met een moestuinbak in de tuin en aardbeitjes in de balkonbakken. Elke dag willen de kids kijken of er weer nieuwe aardbeitjes klaar zijn om te eten. Ben je zelf ook nog zoekende en heeft je tuin beperkte ruimte? Kijk dan hier voor allerlei tips voor moestuinieren met kids in de stadstuin.


Een voorbeeld van een toffe kweektafel voor kids is deze hierboven van Exit met kweekkas en gereedschap. Prijzig, maar wel duurzaam geproduceerd, heeft een lange levensduur en het hout heeft geen onderhoud meer nodig.

TV PROGRAMMA’S VOOR KINDEREN OVER DUURZAAMHEID

Er zijn veel toffe tv-programma’s waar natuur, dieren en welzijn aan bod komen. Als ze dan toch schermtijd hebben, probeer dan ook af en toe de kids iets educatiefs voor te schotelen.

Zelf ben ik fan van het klokhuis (wie is er niet groot mee geworden?!), Freek Vonk, de Proefkeuken en de Beestenbrigade. Boswachter Tim maakt het voor mij als ouder ook leuk om mee te kijken met al zijn grapjes die de kids niet meekrijgen en waar ik om gniffel tijdens het koken.

 

LEES MEER OVER DUURZAAMHEID:

 

BLOG BY MAARTJE VAN DEN BOSCH

Mijn naam is Maartje en samen met Wesley zijn wij de trotse ouders van ons zoontje Pax (2014) en tweeling Kodi & Nola (2017). Ik ben geboren in een dorp maar de liefde heeft mij sinds 2010 laten settelen in Eindhoven, waar ik erg blij mee ben! Alles wat ik miste in mijn dorp, heb ik hier bij de hand. Ik zou niet anders willen. Naast lover en moeder ben ik (gelukkig) ook een collega. Ik werk parttime bij een vrijwilligersorganisatie als coördinator en managementondersteuner. Hopelijk kan ik andere mensen inspireren met mijn blogs over o.a. Eindhoven, reizen & kinderkamers.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.