7X GEZOND & DUURZAAM TRAKTEREN; ZO MAAK JE EEN TRAKTATIE DUURZAAM!

Gezond én Duurzaam trakteren

Zo, dat ging snel! Alweer een jaar voorbij, je boef alweer tien centimeter de lucht in én (weer) tijd voor een traktatie op school, crèche of peuterspeelzaal. En ook dit jaar mag (moet ;-)) het een gezonde snack zijn, die er (natuurlijk) leuk uit ziet, (liever) niet teveel tijd kost en, (ja daar ben ik weer hoor!) graag ook nog milieuvriendelijk is. Maar hoe pak je dat nou aan?!

Toen mijn kleine meid begin dit jaar drie werd heb ik Pinterest-stad-en-land afgestruind op zoek naar traktatie-ideeën waar zowel zij als ik blij van zouden worden. Voor deze blog ben ik de archieven nog eens ingedoken en heb voor jullie inspiratie een overzicht gemaakt van duurzame tips voor een gezonde traktatie!

Ben je op zoek naar “minium effort-maximum result”, een “doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg” traktatie of wil je alles uit kast halen? In deze blog vind je voor ieder wat wils!

gezond en duurzaam trakteren

1. Fruit en groente van het seizoen

Met stip op 1 voor een gezonde traktatie: groente en fruit! En dan het liefst van het seizoen: goedkoper, lekkerder én minder belastend voor het milieu. Op deze groente- & fruitkalender vind je een handig overzicht!

Let’s go bananas en kies voor fruit in hun schilletje: bananen, appels, mandarijnen…ze lenen zich uit-ste-kend voor diverse (thema) traktaties, zijn geschikt voor jongens én meisjes, je hebt er bijna geen extra materialen voor nodig (dus minder afval!) én ze zijn snel gemaakt. Zoals bijvoorbeeld deze dankbare ‘aankleed’vruchten:

Kijk voor het printbare aapje hier.

gezond en duurzaam trkateren

2. Herbruikbare en/of recyclebare materialen

Bakjes zijn natuurlijk reuze handig voor een traktatie: het houdt jouw met zorg geselecteerde inhoud eenvoudig op zijn plek en je kan de versiering zo gek maken als je zelf wil. Vermijd wegwerpplastic en ga bijvoorbeeld voor een kartonnen (FSC) of herbruikbaar bakje of liever nog een bakje dat zelf ook om op te eten is! Wil je een rietje gebruiken? Kies dan voor een kartonnen rietje. Ook voor wegwerpbekers, bordjes en bestek zijn duurzamere alternatieven van bamboe of suikerriet te vinden.

gezond en duurzaam trakteren

3. Alle gekheid op een stokje

Satéprikkers zijn ideaal voor de meest uiteenlopende traktaties van allerlei soorten groenten en fruit. Ga je voor een zoete traktatie met druifjes, meloen of aardbei of misschien juist voor hartig met komkommer, wortel of tomaat?

Met een scherp mes, prikkers van duurzaam bamboe of FSC hout en eventueel uitstekers in verschillende vormen (die een leven lang meegaan) kan jij het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. En na afloop kunnen de prikkers zo weer bij het GFT om gerecycled te worden.

Kijk voor de leuke buurman & buurman traktatie en meer traktatie tips op LadyLemonade.nl.

gezond en duurzaam trakteren

4. Op grote schaal

Ook leuk! Vermijd individuele traktaties en maak eens een grote themaschaal. Daarmee rond gaan is minstens net zo leuk, scheelt jou waarschijnlijk een hoop inpak/knutseltijd en het is een gezellig en sociaal moment op de groep. Kijk bijvoorbeeld naar deze RupsjeNooitgenoeg schaal, Piratenboot of Dolfijnenbad: super leuk om samen met vriendjes en vriendinnetjes op te smullen toch!

Op Kiind vind je ook meer inspiratie voor traktaties op een schaal.

LEES OOK: 8X LEUKE, LEKKERE & GEZONDE TRAKTATIES

5. Een duurzamer cadeautje

Een lekkere fruitspies of ninja-appel is eigenlijk al traktatie genoeg, maar vind je een cadeautje erbij een must? Kies dan voor een kleinigheidje dat ook écht gebruikt zal worden en niet een eendagsvlieg is. Een waterpistooltje of een ballon bijvoorbeeld zijn natuurlijk leuk, maar ook enorm belastend voor het milieu en waarschijnlijk zo stuk.

Een gehaakt vingerpopje, een klein krasboekje, een houten jojo of potloden gaan dan een stuk langer mee. Leuker om te geven en leuker om te krijgen! Verpak bijvoorbeeld doosjes biologische rozijntjes in deze leuke vingerpopjes en klaar zijn je Rozijntjes-in-een-Jasje-met-een-cadeautje: supereasy en twee vliegen in een klap!

gezond en duurzaam trakteren

6. Rozijnen, cupcakes of pannenkoekjes

Biologische rozijntjes of fruitstukjes in een kartonnen doosje zijn sowiezo een handige basis voor de traktatie: met verschillende kleuren papier en wat knip- en plakwerk maak je hier de leukste creaties van en als de traktaties op zijn kan al het materiaal bij het oud papier om gerecycled te worden. Op pinterest vind je naast inspiratie ook genoeg templates die je hiervoor kan gebruiken.

Of heb je dit jaar geen zin in een groente- of fruittraktatie én wel wat tijd over? Ga voor quality time (minstens zo belangrijk in deze drukke tijden!) en bak samen met de jarige heerlijke koekjes met honing en rozijntjes in leuke vormpjes of maak cupcakes zonder suiker, maar gezoet met peer, of banaan. Of ga voor pannenkoekjes of poffertjes, op een spiesje of als lollipop: vrolijk, leuk en lekker!

Bronnen:  Moodkids & Leuktrakteren. 

7. Let’s have fun!

Duurzamer leven betekent voor mij, onder andere, dat ik bij elke aanschaf stilsta welke keuzes ik eigenlijk heb en waarom ik ergens voor kies. De meest duurzame optie kiezen is immers, door bijvoorbeeld een gebrek aan tijd, geld of kennis, niet altijd mogelijk. Maar bewust zijn van wat je kiest én waarom is al een enorme stap naar een duurzamer leven! En met keurmerken als FSC, EU Ecolabel, fairtrade of biologisch weet je dat je in ieder geval in de duurzame hoek bezig bent.

Dus, on top of it all: have fun! Het leven is al serieus genoeg 😉 Zoek wat ideeën uit waar je enthousiast van wordt, betrek de jarige erbij en maak (waar mogelijk) iets samen. Tijd met de kids is zo kostbaar en het gaat zo snel! Aandacht aan elkaar besteden is ook een vorm van duurzaam leven! Enjoy!

LEES OOK:

Ik ben Valérie, moeder van Ella (3) en al 15 jaar gelukkig met de Verloofde. Dol op koken, verse muntthee met een drupje honing, inspirerende conceptstores en mijn heerlijke Woden sneakers. Daarnaast duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en in mijn hart misschien wel een eeuwige student. Word gelukkig van een echte goede latte met gesteriliseerde volle melk (echt! je moet het verschil eens proeven) en vind een dag met mijn meisje de grootste voldoening ever geven (daar kan geen werk tegenop). Moét elke dag even de buitenlucht opsnuiven en, niet geheel onbelangrijk, geïnspireerd duurzamer te leven sinds het moederschap (it just hit me!). Maar bovenal en met stip op nummer één ben ik trots op mijn heerlijke gezin!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.