OP DEZE MANIEREN LEER JE JE KIND OVER DUURZAAMHEID!

Hoe leer je je kinderen over duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp. Dat ons energieverbruik omlaag moet eveneens. Maar hoe leg je aan je kinderen uit wat al die veranderingen inhouden, en wat duurzaamheid eigenlijk is? 

Spelletje

Als je je kind wilt leren wat duurzaamheid is, maak er dan een spelletje van. Ze zijn er echt: spelletjes om kinderen er bewust van te maken hoe we zuiniger om kunnen gaan met energie. Hoe we minder afval kunnen produceren of hoe we meer rekening kunnen houden met het milieu en de natuur om ons heen.

Voor scholen zijn er lesprogramma’s over duurzaamheid en ook deze worden spelenderwijs gegeven. Maar ook thuis kun je je kinderen op een leuke manier kennis laten maken met duurzaamheid door verschillende spelletjes. Een voorbeeld is het spel BliepBliep. Speel je groen. Leuk, leerzaam en iedereen steekt er wel iets van op.

Afval scheiden

Maar ook door simpelweg een spel te maken van het scheiden van afval (aandeslagmetafval.nl/vertelplaat) kun je je kinderen al veel leren. Dit kun je al makkelijk online doen, maar ook in het echte leven is dit makkelijk waar te maken.

Verdeel de prullenbak in vier aparte vakken en geef elk vak een kleur en voorzie de bak van afbeeldingen, zo kun je makkelijk aan je kinderen vragen in welke bak wat thuishoort.

Energiecontract verlengen

Moet je je energiecontract verlengen? Je kunt je huis al verduurzamen als je een groen energiecontract afsluit.
Het afsluiten van groene energie is ook een vorm van duurzaamheid. Op die manier kun je al snel tot 200 euro per jaar besparen, en je helpt het milieu weer een handje.

Hergebruik

Je staat er vaak niet bij stil, maar je hebt meer in huis dat je zelf op een duurzame manier kunt hergebruiken. Duik eens in de bak met oud papier. Je verzamelt elke maand al een hele berg papier om het te laten recyclen. Daar kun je meer mee doen dan alleen maar op te laten halen.

Maak samen met je kids van oude kranten en tijdschriften een mandje, een onderzetter of mooie kralen. Of knutsel iets leuks van al het karton. CHECK voor voorbeelden: 8X DIY; HET LEUKSTE SPEELGOED VAN KARTON. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar ook creatief.

Licht uit

Duurzaam bezig zijn en energiebesparing gaan hand in hand. Ook hier kun je je kinderen veel over leren. Minder verbruiken doe je niet alleen door het licht uit te doen als je een kamer verlaat. Leer je kinderen ook dat ze minder lang moeten douchen en niet stiekem de verwarming een graadje hoger te draaien als het buiten wat frisser wordt.

Ze kunnen ook gewoon een vest of trui aantrekken. Je kunt ook samen iets hips maken en haak of brei een te gek gave plaid voor op de bank. Ook met grote, grappige dierensloffen aan je voeten krijgen je kinderen het meteen een stuk warmer.

LEES OOK:

BLOG BY BETTINA @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

LIKE IT? PIN IT!

Hoe leer je je kinderen over duurzaamheid

3 Reacties

 1. Hendrine

  Hoi, Wat een goeie blog! Wij hebben recent aflevering 2 van onze miniserie ‘op reis door kledingland’ gelanceerd waarin kinderen met hun ouders in gesprek zijn over eerlijke kleding. je vindt ‘m hier: http://www.bekind-store.com/learn
  Benieuwd wat je er van vindt!

  Antwoord
  • Bettina

   Hi Hendrine, wat een super leuke toevoeging! Dank je wel voor deze bijdragen en wat goed dat jullie dit gemaakt hebben! Groeten, Bettina

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.