CHECKPAD; ZO VERSNEL JE MET JE KIND DE OCHTEND- EN AVOND ROUTINES

CHECKPAD CHECKPADCHECKPAD GEZINNING || CITYMOM.nl

‘Ben je al aangekleed?’ ‘Ga je tanden eens poetsen.’ ‘Is je tas al ingepakt?’ Iedere MOM zal dit aansporen van je kind in de ochtend en voor het naar bed gaan herkennen… Het is iedere dag hetzelfde liedje en gezelliger wordt het er nooit van. Daarom heeft Gezinnig (die we o.a. kennen van de fijne Slaapklets boeken) de Checkpad ontwikkeld. De Checkpad zorgt ervoor dat ochtend- en avondroutines soepeler verlopen en stimuleert de zelfstandigheid van kinderen. Ik kan je zeggen, de Checkpad is bij ons een echte MUSTHAVE geworden. Dit wil je hebben!

Dagplanner voor taakjes in ochtend en avond

De Checkpad is een fysieke checklist waarop taakjes afgevinkt kunnen worden. Samen met Bobbi heb ik 8 activiteiten voor de ochtend (voorkant) en 8 activiteiten voor de avond (achterkant) gekozen. Op 54 magneetjes staan illustraties van veelvoorkomende activiteiten van de ochtend- en avondroutines. Van aankleden, tandenpoetsen en tas inpakken, tot handen wassen, tafel dekken en pyjama aantrekken.

Is een taak gedaan, dan draai jij of je kind het wieltje een halve slag, van gekleurd naar wit. In één oogopslag zien kind en ouder welke taakjes nog gedaan moeten worden. Na de ochtendtaken draai je de hele Checkpad om en staat hij klaar voor de avond. 

Pamperen versus autonomie

De Checkpad draagt bij aan het stimuleren van zelfstandigheid. Met goedbedoelde hulp zoals ‘ik smeer je boterhammen wel’ of ‘ik pak je gymtas wel in’, ontneem je kinderen de hulp die ze werkelijk nodig hebben om zelfstandig te worden. Met aansporende opmerkingen zoals ‘ben je nu nog niet aangekleed’ en ‘waarom heb je je tanden nog niet gepoetst’, zeg je eigenlijk dat je er geen vertrouwen in hebt dat ze het zelf kunnen.

Je denkt waarschijnlijk als ik het zelf doe schieten we tenminste op, maar op deze manier leert je kind het ook niet. Ik merkte dat de Checkpad Bobbi een extreem verantwoordelijkheid gevoel gaf. Ze deed haar ‘taken’ opeens helemaal zelf. Bobbi ziet de checkpad als een soort ‘spel’ waardoor het voor haar niet meer voelt als ik moet dit en dat en dat van Mama doen. Maar de Checkpad vertelt mij wat ik moet doen.

Naast minder stress, minder gemopper, minder te laat op school en een prettigere sfeer in huis boek je ook tijdwinst met de Checkpad (€24.95) als een kind meer zelf doet. Die vijf minuten extra tijd kun je als ouder goed gebruiken voor de krant of een kop koffie!

LEES OOK;

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

PHOTOCREDITS: EVA LEGET

1 Reactie

  1. Aneta

    Wat een handig ding! En fijn dat het ook de zelfstandigheid stimuleert

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.