ALLE LEUKE TIPS VOOR EEN VAKANTIE OF STEDENTRIP IN FRIESLAND MET KINDEREN 

In het Hoge Noorden van ons land is zoveel te beleven! Je kan een stad uitzoeken voor een weekend weg, maar je kan ook lekker langer op vakantie gaan, zomers varen en in een van de vele haventjes overnachten. Of een strandvakantie houden in Workum of Makkum! Of combineer verschillende stadjes en dorpjes. Keuze genoeg hier. 

Wil jij Friesland ontdekken met je kinderen, dan is dit dé blog om te lezen! Wij hebben 9 bijzondere plaatsen getest en ze allemaal voor je op een rij gezet. Genoeg mooie kindvriendelijke plekken om heen te gaan zul je wel merken! 

BEESTERZWAAG

We beginnen in Beetsterzwaag. Dit plaatsje heeft een bijzonder plekje in mijn hart omdat ik hier zelf als kind vaak kwam. Beetsterzwaag heeft één winkelstraat: de Hoofdstraat, vol oude pandjes.

HOTEL LAUSWOLT 

Eens per jaar ging ik met mijn ouders naar het heerlijke hotel Lauswolt, waar we een weekend verbleven. Het hotel heeft een groot terras, maar ook een heel goed restaurant. Voor kinderen belangrijk; er is een groot binnen en buitenzwembad. Wil je even helemaal ontspannen dan is dit een perfect adres, ook om uitstapjes te maken in de omgeving. 

ALLE LEUKE TIPS VOOR EEN VAKANTIE OF STEDENTRIP IN FRIESLAND MET KINDEREN | CITYMOM 1

BLOKHUT SPARJEBIRD 

Midden in de bossen staat Blokhut Sparjebird, een prachtige blokhut met veel hout en planten. Je kan hier terecht voor koffie, lunch (die was zalig!) of een borrel.

 Ze hebben een kindermenu, een speelhoek en kinderstoelen. Maar niet allen binnen is het kindvriendelijk, buiten is een groot speelbos waar je kinderen zich zeker zullen vermaken met een waterpomp, touwbruggen en een klimboom.

Open: woensdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.

BAKKERS VAN VERLOOP

Je kan Friesland niet verlaten zonder suikerbrood te hebben gegeten, deze haal je in het dorp bij Bakkers van Verloop, waar ze nog meer lekkere Friese lekkernijen hebben. 

TROPISCHE KAS 

Ben je hier in de zomer, dan is de Tropische Kas, a Little gem! Via een park met hortensia’s loop je naar de Tropische Kas, hier groeien veel (sier)gewassen. Gerund door vrijwilligers, kan je op deze mooie plek een koffie drinken, terwijl je kinderen er in de tuin (of in het park, let op er is een vijver!) spelen. 

MEVROUW POLLEWOP

Altijd leuk, lekker snuffelen in een tweedehands kinderkleding winkel. In Beesterzwaag kan dat bij Mevrouw Pollewop, aan het einde van de hoofdstraat. 

 

LEMMER 

HET WOUDAGEMAAL 

In Lemmer in de regio Waterland van Friesland staat het grootste nog werkende stoomgemaal: het Woudagemaal. Het Woudagemaal is uitgeroepen tot leukste uitje van Friesland 2024 door ANWB. Dit indrukwekkende monument staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mocht je in de voorjaars- of herfstvakantie in Friesland zijn, check dan de agenda want op bepaalde dagen wordt alles in werking gezet en dat schijnt heel bijzonder te zijn. 

Geopend van donderdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en op zondag van 13.00 – 17.00 uur.

ALLE LEUKE TIPS VOOR EEN VAKANTIE OF STEDENTRIP IN FRIESLAND MET KINDEREN | CITYMOM 1HINDELOOPEN 

Hindeloopen is een prachtige Elfstedenstad aan het IJsselmeer in Waterland van Friesland. Geen Hindeloopen zonder het iconische blauwe KNRM-reddingshuisje. Loop dat zeker even langs. Het staat boven op de dijk met uitzicht op het IJsselmeer, de haven en het stadje.

ROOSJE HINDELOOPEN

De broers Titus en Johan Stallman zijn de vierde generatie van het 130 jaar oude familiebedrijf Roosje Hindeloopen. Johan bouwt alle meubelstukken zelf en Titus beschildert ze vervolgens met de hand. De winkel staat vol met kasten, (kinder)stoelen, tafeltjes met een vrolijk bloemenmotief. Ook een kijkje nemen in zijn atelier boven is een aanrader! 

ALLE LEUKE TIPS VOOR EEN VAKANTIE OF STEDENTRIP IN FRIESLAND MET KINDEREN | CITYMOM

SCHAATSMUSUEM

Is je kind gek op schaatsen, breng dan een bezoekje aan het Friese schaatsmuseum. Uiteraard leer je hier van alles over de Elfstedentocht. In het restaurant erbij, kun je kiezen uit vijftig soorten pannenkoeken.

MAKKUM 

STRAND

Makkum staat bekend om zijn mooie stranden langs het IJsselmeer, wat ideaal is voor gezinnen. Er is zelfs een boulevard langs het strand! In de zomer is het leuk om een windsurf les te boeken, of (voor jezelf beachyoga) en ga eten en drinken bij Strandbar Thuishaven.

WORKSHOP KERAMIEK

Makkum is beroemd om zijn keramiek, vooral het Makkumer aardewerk. Sommige ateliers of werkplaatsen bieden workshops aan waar kinderen (en volwassenen) zelf keramiek kunnen beschilderen, wat een leuke en creatieve activiteit is.

BOERDERIJ BEZOEK

In de omgeving zijn er ook verschillende boerderijen die bezoekers verwelkomen. Kinderen kunnen hier kennismaken met het boerenleven, dieren voeren en meer leren over de natuur.

HEMELUM

Hemelum is een klein dorpje in Friesland en biedt ook leuke activiteiten voor kinderen. Hemelum ligt namelijk dichtbij het IJsselmeer en de Friese meren, wat het een geweldige locatie maakt. Volop mogelijkheden dus om te zeilen, kanoën of suppen.

Sommige natuurgebieden in de buurt hebben speciale kabouterpaden voor jonge kinderen. Dit zijn korte wandelroutes waarbij kinderen op zoek gaan naar kabouters en onderweg opdrachten uitvoeren.

OP PAED

Ga OP PAED met een Lelijke Eend! Met een mand vol lekkers kan je een leuke roadtrip maken met de kids! Geen zin in een oude auto, dan kan je hier ook een boot, solex of scooter huren.

LOGEREN BIJ IT FLINKEBOSKJE 

Het Voorhuis van It Flinkeboskje is een hele fijne plek om te overnachten met je gezin. Deze lichte, ruime en luxe ingerichte vakantiewoning heeft drie slaapkamers en twee badkamers. 

In de grote tuin met fruitbomen en zandbak kunnen de kinderen lekker spelen. Op het privéterras staat een buitenkachel en kun je tot laat heerlijk buiten zitten. 

ALLE LEUKE TIPS VOOR EEN VAKANTIE OF STEDENTRIP IN FRIESLAND MET KINDEREN | CITYMOM

Mocht je interieur heel leuk vinden, bezoek dan ook zeker de prachtige winkel van de eigenaressen van It Flinkeboskje, Flinck Vintage, zit hier namelijk tegenover. 

WORKUM 

Workum ligt aan het IJsselmeer, wat het een perfecte plek maakt voor strandbezoekjes en watersportactiviteiten. Een plek dus om heen te gaan als het lekker weer is. Dit stadje was een van mijn favorieten en ben ik stiekem een beetje verliefd op geworden. Juist omdat het een perfecte combi is van een stadje waar je kan struinen en eten. Maar er is ook cultuur én de natuur vlakbij. Binnen 5 minuten zit je op het strand. Ideaal toch! 

WORKUM STRAND

Bij Strandpaviljoen ’t Oude Strandhuys kan je lekker borrelen. Er zijn ook twee surf scholen; Sou Surf en Sky High waar je kinderen kunnen windsurfen, kiten of suppen. Gewoon een old skool zandkasteel bouwen kan ook, of lekker zwemmen.

WORKUMER WAARD

Dit natuurgebied in de buurt van Workum is ideaal voor wandelingen en het ontdekken van de lokale flora en fauna. Het is een mooie plek voor een gezinswandeling. 

JOPIE HUISMAN MUSEUM

Alle kunst van de Friese meester-schilder Jopie Huisman (1922-2000) kan je bewonderen in het Jopie Huisman Museum. Je komt alles te weten over Jopie, bijvoorbeeld over zijn liefde voor het dagelijkse leven en de natuur. Voor kinderen is er een speciale audiotour en een heel leuk doeboek om mee door het museum te gaan. 

KOFFIE MET LEKKERS BIJ EL CAFETIN

Eigenaar Horacio schenkt de lekkerste koffie van Workum! El Cafetin is mooie ruime zaak, waar je ook zeker je kinderwagen kwijt kan. Schijnt de zon, nestel je dan lekker buiten, waar je een prachtig uitzicht over de weilanden hebt, zie de foto hierboven. En dat dus gewoon IN de stad! Een bijzondere plek. PS neem ook een lekker taartje!

APALCA WORLD FRIESLAND

Altijd al een Alpaca willen zien? Dan kan dat hier! Nee het is geen Fries dier, maar met hun wollige vacht en lange nek zijn ze wel bijzonder.

SLAPEN BIJ WELGELEGEN 

Bij Camping Welgelegen kun je op hele bijzondere manieren blijven overnachten om je vakantie te vieren. Er is een breed scala in aanbod: Bed and Breakfast kamers, vakantiehutten, trekkershutten, pipowagens, retro caravan en een houten VW-bus hut. Je bent ook welkom om je vakantie in Friesland te beleven op de camping met je camper, caravan of tent.

Leuk voor de kinderen: er is een groot natuurzwembad! 

www.friesland.nl/nl/ontdek/de-elf-steden/workum.

FRANEKER 

PLANETARIUM VAN EISE EISINGA

Dat amateurastronoom Eise Eisinga begin 18e eeuw zijn tijd ver vooruit was, blijkt uit het nog steeds werkende zonnestelsel op het knalblauwe plafond in zijn toenmalige woon-en slaapkamer. 

Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld, en staat sinds 2023 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Echt een plek waar je met open mond luistert naar de uitleg hoe alles werkt. Heel bijzonder. 

ALLE LEUKE TIPS VOOR EEN VAKANTIE OF STEDENTRIP IN FRIESLAND MET KINDEREN | CITYMOM 1

BRASSERIE DE STADSTUIN

In het hart van Franeker, naast het beroemde Planetarium van Eise Eisinga, vind je Brasserie De Stadstuin. Met een passie voor lokale producten en een knipoog naar het verleden is dit een top plekje om te lunchen. Kids maak je vast blij met de pannenkoek Nutella of (lekker Fries…) wentelteefjes van suikerbrood! 

MODDERGAT

Moddergat heeft een beschermd dorpsgezicht. Dit dorpje in de uithoek van Friesland eindigde als tweede in het televisieprogramma ‘De mooiste plek van Nederland’. Alleen hiervoor dus al het bezoeken waard. Wij zelf kwamen hier om te wadlopen.

WADLOPEN 

Naast een unieke fysieke uitdaging biedt wadlopen ook de kans om te genieten van de rust en de ruimte van het Waddengebied, dat erkend is als UNESCO Werelderfgoed vanwege zijn unieke ecologische en culturele waarde. Alweer het derde UNESCO WereldErfgoed plek in deze blog…

ALLE LEUKE TIPS VOOR EEN VAKANTIE OF STEDENTRIP IN FRIESLAND MET KINDEREN | CITYMOM 1

Wadlopen is een unieke activiteit die plaatsvindt in het waddengebied. Dit gebied kenmerkt zich door zijn uitgestrekte wadden, zandbanken die bij laagtij droogvallen en bij hoogtij onder water staan. Wadlopen is het wandelen over deze drooggevallen zandbanken. Tijdens het wadlopen ervaar je de unieke natuur van het waddengebied van dichtbij. 

Wadlopen wordt gedaan onder begeleiding van een ervaren gids. De gids weet de veiligste routes te vinden en vertellen veel over de flora en fauna van het gebied, evenals over de getijden en het weer. Voor kinderen is dit ook echt heel leuk en leerzaam! 

LEEUWARDEN 

Over Leeuwarden schreef ik een aparte blog met alle tips! Die kan je hier lezen: DÉ KINDVRIENDELIJKE CITY GUIDE VAN LEEUWARDEN 

MEER FRIESLAND TIPS?

Time To Momo heeft de super leuke FRIESLAND reisgids! Locals Lotte van der Meij uit Joure en fotograaf Lydia Annema uit Burgum laten je graag het geluksgevoel van de Friezen ervaren in de reisgids van Time to Momo Friesland. De 43 trips in Time to Momo Friesland brengen je naar kleine dorpjes, de prachtige natuur en in beweging op het water. Laat je vakantie beginnen, it giet oan!

 

 LEES OOK OVER FRIESLAND: 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.