OPGERUIMD WONEN MET KIDS HOMETOUR EVA + GRATIS DOWNLOAD!

Samen met mijn man Martijn, zoon Joep (4) en dochter Fien ( 1) woon ik in een appartement in Amsterdam. Vorig jaar verbouwden we dit huis, het was totaal uitgewoond. Een goede reden om na te denken over hoe we dit appartement kindvriendelijk konden maken, zonder dat het er zo dik bovenop ligt dat hier kinderen wonen. Ik neem je mee in een tour door mijn huis aan de hand van handige oplossingen die voor ons echt werken!

Garderobe

Als je door de voordeur binnenkomt is er een wand voor de garderobe. Overal jassen en schoenen vind ik niet zo fijne binnenkomer. Net om de hoek zit de meterkast en daarvoor zit nog best veel ruimte. Zo ontstond het idee om daar een garderobe te creëren, maar dan wel een waarbij de schoenen uit het zicht kunnen blijven en de mogelijkheid om nog makkelijk bij de meterkast te kunnen.

Voor de kinderen hing ik twee leuke haken aan de wand, zodat ze allebei hun jas op kunnen hangen. Op kinderhoogte, want het is ideaal als ze zelf hun jas kunnen pakken en aantrekken. In dit appartement zitten de kinderkamers direct naast de entrée, dus de andere jasjes kunnen prima op hun eigen kamer.

De garderobe bestaat uit twee losse kasten die ik ontwierp op verzonken wielen. Je rijd de kast dus gemakkelijk naar voren om bij de meterkast te kunnen. In de lades is ruimte voor schoenen en bovenin leg ik de sjaals voor de winter en is er ruimte voor tassen. Kortom; een opgeruimde entrée met veel bergruimte. 

SPEELKAMER

De kamer van Joep wilde ik graag dicht bij de woonkamer hebben. In ons vorige huis was zijn kamer ver van de woonkamer, waardoor hij daar niet speelde. Aan de wand hangen kasten van Ikea (Ivar), die ik in een kleur schilderde (praxis Schaduw) en de rug van de kast beplakte ik met een streepbehang. (Ferm Living thin lines mosterd)

Door de richting van het behang diagonaal te plaatsen, krijg je een leuk grafisch effect. De onderste kasten hangen precies op Joep’s stahoogte. Een handige plek om zijn Playmobil uit te stallen. Hij speelt er heerlijk mee en als hij klaar is hoeft hij alleen maar de kastdeuren te sluiten.

Door te kiezen voor een bed om in te spelen, is Joep hier vaak te vinden. Ook kunnen vriendjes makkelijk komen logeren. (bed: uniekekinderbedden.nl) Het is een leuk object om naar te kijken en je kunt via de sufplank naar boven klimmen en via de lego-dozen weer naar beneden. Lekker op avontuur dus.

SPEELGOED OPBERGEN

In de woonkamer spelen de kinderen het liefste dicht bij ons. Het meeste speelgoed is niet om aan te zien vind ik. Vaak in primaire kleuren en helemaal in een rustig interieur staat dat heftig.

We verhuisden onze boekenkast mee. Een kast met ruimte voor boeken, deurtjes en lades en een groot open vak. Daar stonden dingen zoals de platenspeler voordat de kinderen kwamen. Die was daar al snel niet meer veilig. Door in het open vak manden te zetten in de kleur van de kast, blijft het beeld heel rustig. Het speelgoed besloot ik te sorteren. 

Om ervoor te zorgen dat mijn kinderen ook weten waar ze al het speelgoed kunnen vinden, maakte ik symbolen. Je kunt ze online ook vinden, maar die hadden gek genoeg primaire kleuren. Deze symbolen tekende ik zelf in pastelkleuren en liet ik afdrukken op hout.

Door ze aan de manden te hangen is het opruimen voor de kinderen ook een feestje geworden. Nooit meer zoeken naar speelgoed. En jij mag deze symbolen nu ook gebruiken. Je kunt ze hier downloaden. (fotoblokken via qphoto.nl)

Grote speelobjecten zoals een loopauto of een stoere schatkist verstopte ik achter de bank. Door de bank niet tegen wand te plaatsen maar even ruimtelijk naar voren te plaatsen, ontstaat er meteen meer speelruimte die lekker buiten het zicht blijft. 

WERKJES

Op school, bij de opvang en thuis wordt er veel geknutseld. Grote en kleine kunstwerken die het liefste moeten worden opgehangen. Op de kinderkamers is er voor allebei een eigen manier voor gevonden om ze mooi op te hangen.

Bij Fien koos ik voor keramiek. Het is een pinbalk in combinatie met een plankje. Zo kan ze alles mooi uitstallen. (studio Harm & Elke) Op de kamer van Joep kwam een elastiek. Je steekt er makkelijk iets tussen. Bij beide oplossingen hoef je niet met plakband te werken, dus de werkjes blijven mooi. (strap Droog Design)   

KOKEN EN SPELEN

Koken met kinderen vind ik soms best lastig. De kinderen willen vaak helpen. Joep kan al best helpen met snijden van groentes bijvoorbeeld en daar hoef ik niet zo op te letten. Bij Fien is dat een stuk lastiger. Vandaar dat we naast het kookeiland een Ikea kinderkeuken (Duktig) hebben gezet.

Deze keuken kreeg dezelfde look als de keuken van ons. Zo werd de keuken matzwart en de voorkant kreeg een sticker. (sticker via littledreamers.nl) Nu koken we samen en proeven we af en toe wat van elkaar. 

MOBIELE BABY

Toen Fien net geboren was, was een box best fijn in de woonkamer. Maar ja, ook best een ‘sta in de weg’.  Door een ledikant te kopen op wielen, kan ze overal heen worden gereden. In de woonkamer als box en in haar slaapkamer om in te slapen.

Doordat we in een appartement wonen is dit een ideale oplossing, want zonder drempels kan haar ledikant door het hele huis worden gereden. Ook handig als je even ergens in huis bezig bent en je niet wilt dat ze iets aanraakt!

ZELFSTANDIG

Joep was net zindelijk toen we hier kwamen wonen en om hem te stimuleren om zelfstandig te worden en ook keurig zijn handen te wassen na een toilet bezoekje, plaatste ik een trapje in het toilet. Het planchet ontwierp ik zelf.

Het maatwerk in huis liet ik maken van eikenhout en in de badkamer herhaalden we dit principe. Een planchet met lades om op te bergen en daaronder een trapje,  zo kan Joep zelf zijn tanden poetsen. Het trapje is van eikenhout en past zo mooi bij het planchet. Praktisch voor de kinderen met een harmonieuze look.

WERKEN & OUDERSCHAP

Toen de lockdown werd ingevoerd, werd het een leuke uitdaging om met de kids in huis, beiden aan ons werk toe te komen. Een plan dat er al langer lag, was om een inloopkast te creëren in de master bedroom. Bij de verbouwing werden de wanden al geplaatst. 

Het ontwerp werd aangepast en zo kwam er een werkplek in een nis. Ideaal, want deze kamer zit achter in ons appartement. Zo kunnen we om de beurt ons even terugtrekken. En na de lockdown heb ik een eigen werkplek waar ik lekker kan werken, waar ik als ZZP-er heel blij van wordt!

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om praktisch met mooi te combineren in huis. Zo hoeven kinderen niet je interieur over te nemen, maar kunnen ze er wel heel fijn zelfstandig in leven.

LEES OOK VAN EVA: 10X LUXE KINDERKAMERS OM JE AAN TE VERGAPEN.

BLOG DOOR EVA DE BRUIN @nietiedereenkenteva

Eva is moeder van Joep (4) en Fien (1) en woont in Amsterdam. Ze is interieurontwerper en met haar eigen bedrijf ‘niet iedereen kent Eva’ wil ze de wereld een beetje mooier maken. Met haar passie voor interieur gecombineerd met haar moederschap komt ze hier elke maand met handige DIY tips. 

www.nietiedereenkenteva.com

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.