ZO CREËER JE EEN GEZOND EN KINDVRIENDELIJK LEEFKLIMAAT IN HUIS

leefklimaatleefklimaat leefklimaat leefklimaat leefklimaat

De koudste periode van het jaar is weer aangebroken. Hierdoor zijn jouw kinderen bijzonder vatbaar voor de gure omstandigheden die de winter vaak met zich meedraagt. Wij willen je hier bewust van maken en je bovendien informeren over eenvoudige manieren om je woning gezonder en warmer te houden. Geef je woning de geschikte sjaal en muts, zodat niemand binnenshuis een koutje oploopt. Hieronder vind je een aantal maatregelen die jij kunt treffen!

1. Haal houten kozijnen in huis

Wist jij dat houten kozijnen uitstekend isoleren? Er gaat een hoop warmte verloren via kieren rondom je ramen en deuren. Ook zijn houten kozijnen inbraakwerend en voor de milieubewuste onder ons zijn houten kozijnen ook bijzonder milieuvriendelijk. Goed isolerende kozijnen zorgen namelijk voor een afname in stookkosten en dit leidt weer tot een afname in CO2 uitstoot. Houten kozijnen voegen ook nog een stukje karakter aan je woning toe dankzij het verouderde / traditionele uiterlijk van hout.

2. Vervang je glas voor beter isolerend glas

Tegenwoordig zijn de meeste huizen voorzien van dubbel glas. Standaard dubbel glas isoleert redelijk, in cijfers is dit uitgedrukt in een isolatiewaarde (U-waarde) van rond de 2.7. De regel luidt, hoe hoger de U-waarde hoe slechter het glas isoleert. Na dubbel glas kun je kiezen voor HR (U-waarde 1.7 – 2.0), HR+ (1.3 – 1.6) , HR++ (1.0 – 1.2) en HR+++ of triple glas (0.5 – 0.9).

3. Laat een isolatieproject uitvoeren

Wie weet zijn bovenstaande maatregelen niet genoeg en heeft jouw woning een meer grondige isolatie behandeling nodig. Dan is het tijd om een isolatieproject te laten uitvoeren. De meest voorkomende worden hieronder kort toegelicht.

Vloerisolatie: deze isolatie is vooral geschikt bij verouderde huizen. In deze huizen ontsnapt veel warmte onder de voeten. Bovendien draagt vloerisolatie een hoop bij aan je woningcomfort en met name het comfort voor je voeten. Een gemiddeld vloerisolatie investering (50 m2) bedraagt € 1.400 tot € 2.000. Vloerisolatie verdient zichzelf in gemiddeld 6 jaar terug.

Spouwmuurisolatie: de goedkoopste variant met een relatief hoog rendement. Voorbeeldje: Bij een gemiddelde vrijstaande woning van 100m2 bespaar je gemiddeld € 517 per jaar op een investering van ongeveer € 2100. In ongeveer 4 jaar heb je je investering terugverdient. Bij deze isolatievorm worden kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord om het isolatiemateriaal aan te brengen.

Dakisolatie: warmte stijgt op. De meeste warmte ontsnapt daarom via het dak. Je doet er dan ook verstandig aan om je dak te laten isoleren of renoveren. Bij een oppervlakte van 75 m2 bedraagt de investering gemiddeld € 2.350. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 430 per jaar wat neerkomt op een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar.

4. Zorg voor een automatisch sluitende brievenbus

De meest schuwe en nog onbekende warmtedief is je brievenbus. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een hoop warmte zijn weg naar buiten vindt door hun brievenbus. Zorg daarom voor een brievenbus die automatisch sluit.

5. Voer een warmtebeelden scan uit

Om te ontdekken welke gebieden kwetsbaar zijn qua warmteverlies is het wijs om een warmtebeelden scan of quick scan uit te voeren. Veel gemeenten bieden deze quick scan tegenwoordig gratis aan.

De isolatie voordelen die het investeren waard zijn

De nieuwe sjaal en muts van je woning dragen niet alleen meer warmte met zich mee. Er zijn nog meer bijkomende voordelen die wel erg mooi meegenomen zijn.

  • Een fijner en gezonder binnenklimaat
    Behalve het feit dat het fijner en comfortabeler woont voor je gezin, is goede isolatie ook veel gezonder en verantwoordelijker.
  • Je geeft het groene voorbeeld
    Isolatie is bijzonder milieuvriendelijk omdat er minder gestookt hoeft te worden voor dezelfde temperatuur in huis. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot.
  • Financieel is het erg aantrekkelijk
    Zo bespaar je een hoop centen op je stookkosten. Maar ook je woning stijgt in waarde.

6. De laatste essentiële tip; combineer isolatie en ventilatie

Luchtvochtigheid is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden.Ga voor natuurlijke ventilatie door af en toe eens een raam of deur open te zetten. Of schaf mechanische ventilatie roosters aan die je luchtvochtigheid reguleren. Met name de balans tussen isolatie en ventilatie is essentieel. Streef naar een percentage tussen de 40 en 60 procent voor het ideale leefklimaat.

 

LEES OOK: ZO GAAT JE KIND WARM DE WINTER IN!

Fotocredits: vtwonen september 2015 | Fotografie Julien Fernandez

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.