JE HUIS VERBOUWEN MET KINDEREN; ZO DOE JE DAT!

JE HUIS VERBOUWEN MET KINDEREN; ZO DOE JE DAT!

Een verbouwing met kinderen is niet makkelijk. Ouders die dit al hebben gedaan met kinderen weten dit als geen ander. Toen ik en mijn partner besloten om ons huis te verbouwen, dachten we dat het wel mee zou vallen. Maar al snel kwamen we erachter dat er aan veel dingen gedacht moest worden en dat het ook voor de kinderen zeker niet eenvoudig is.

Zeker wanneer je in de stad woont, komen er nog meer dingen bij kijken. Denk aan de vergunningen, de buren, de parkeerplaatsen, de afvalcontainer en nog veel meer. Het is een hele uitdaging om alles te regelen en te plannen. Als je dit niet goed doet, kan de verbouwingsperiode een hele zware tijd zijn voor iedereen in het gezin.

Maar om ervoor te zorgen dat jouw verbouwing wél op rolletjes loopt, lees je hier de belangrijkste tips over zaken waar je rekening mee moet houden, wanneer je het huis gaat verbouwen met kinderen.  Als je deze tips volgt, heb je straks een prachtig huis dat helemaal naar jouw smaak is ingericht, en zullen de kinderen er ook onwijs blij mee zijn. Die hebben namelijk straks een nieuwe kamer met meer ruimte om te spelen en te slapen.

Als jij dus van plan bent om je huis te verbouwen, dan mag je dit artikel zeker niet overslaan. Ik leg je namelijk haarfijn uit hoe je een verbouwing kunt doen in (relatieve) rust, ook wanneer je thuis kinderen hebt. Ik zal je een aantal tips geven die mij erg geholpen hebben of juist dingen die ik had moeten doen. Hopelijk heb je er iets aan!

Zorg voor een oppas voor de kinderen

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je gaat verbouwen met kinderen, is zorgen voor een oppas. Afhankelijk van wat er precies verbouwd wordt, is het verstandig dat de kinderen soms het huis uit zijn. Niet alleen voor hun veiligheid, maar ook voor hun mentale welzijn.

Voor de kinderen is het namelijk ook niet leuk om de hele tijd in het geluid van de boormachine of hamers te zitten. Ze kunnen er onrustig, prikkelbaar of verdrietig van worden. Dat wil je natuurlijk niet. Schakel daarom hulp in van familie en vrienden. Zij kunnen soms op de kinderen passen bij de grotere verbouwingen, zoals het slopen van de muren, het leggen van de vloer of het schilderen van de plafonds. Zo kunnen de kinderen even ontsnappen aan de chaos en de herrie.

Mocht je geen oppas kunnen regelen, dan kun je proberen om zoveel mogelijk van de grote verbouwingen te doen als de kinderen op school zijn. Bovendien werk je zelf ook een stuk sneller wanneer er geen kinderen bij zijn, want je moet altijd letten op hun veiligheid. En als je sneller werkt, ben je ook sneller klaar.

Zorg voor een veilige omgeving

Zeker bij jonge kinderen is het oppassen geblazen met verbouwingen. Je moet goed letten op je spullen, want jonge kinderen vinden vaak zaken als een boormachine, een hamer of een zaag, nogal interessant om mee te spelen. Ze willen er graag mee spelen of ze willen je helpen. Maar dat kan natuurlijk heel gevaarlijk zijn.

Ze kunnen zichzelf of anderen verwonden, maar ze kunnen ook iets kapot maken. Probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede manier om dit te doen is door gevaarlijke apparaten (als je ze niet gebruikt) achter een gesloten deur te zetten waar de kinderen niet bij kunnen komen.

Of je kunt ze in een kast of een doos opbergen en die op een hoge plek zetten. Zorg er ook voor dat je de vloer schoon en vrij houdt van spijkers, schroeven, splinters of andere scherpe voorwerpen. Je wilt niet dat je kinderen zich daaraan bezeren. Als je gaat schilderen, zorg dan dat je de verf goed afdekt of wegzet, want je weet maar nooit wat ze ermee gaan doen.

Je kunt ook de kinderen betrekken bij de verbouwing door ze een eigen klusje te geven. Bijvoorbeeld het opruimen van hun speelgoed, het versieren van hun kamer of het maken van een tekening voor het nieuwe huis. Zo voelen ze zich ook belangrijk en betrokken.

Hoe maak je de verbouwing leuk voor de kinderen?

Een verbouwing kan ook leuk zijn voor de kinderen, mits je het goed aanpakt. Je kunt de kinderen namelijk laten meedenken en meebeslissen over sommige aspecten van de verbouwing. Bijvoorbeeld over de kleur van de muren, de stijl van de meubels of de indeling van de kamers. Zo geef je de kinderen het gevoel dat ze erbij horen en dat hun mening telt.

Je kunt ook samen met de kinderen een moodboard maken, waarop je plaatjes plakt van hoe jullie willen dat het huis eruit gaat zien. Zo kun je de kinderen enthousiast maken voor het eindresultaat en ze laten zien wat het doel is van de verbouwing.

Je kunt ook samen met de kinderen een spelletje maken van de verbouwing. Bijvoorbeeld door een bingo-kaart te maken met alle dingen die je moet doen, zoals een muur slopen, een lamp ophangen of een kast in elkaar zetten. Elke keer als je iets af hebt, kun je een vakje afstrepen. Zo maak je de verbouwing spannend en uitdagend. En als je de bingo-kaart vol hebt, kun je een leuke beloning bedenken, zoals een pizza bestellen, een film kijken of een ijsje halen.

Zulke manieren zijn geweldige tips om de verbouwing voor de kinderen juist leuk te maken, in plaats van een vervelende tijd. 

Deze tips gelden overigens niet alleen voor jonge kinderen, maar die kan je ook uitstekend met oudere kinderen toepassen, met enkele wijzigingen. Een bingo-kaart zal voor een puber waarschijnlijk niet zo heel leuk zijn, maar als je jouw pubers wat meer betrekt bij het eindresultaat, dan zullen ze dit ongetwijfeld waarderen en zich serieus genomen voelen.

Doe het stapje voor stapje

De kinderen gaan nog naar school, en ook jij en je partner willen natuurlijk wat rust in huis hebben. Daarom is het verstandig om per één of twee kamers te verbouwen. Zo kun je toch nog genieten van een beetje rust, dat jullie ongetwijfeld nodig zullen hebben soms.

Door de verbouwing stapsgewijs te doen, zorg je ervoor dat het leven toch nog zo normaal mogelijk doorgaat. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de keuken of de badkamer, omdat die het meest gebruikt worden. Als die klaar zijn, kun je verder gaan met de woonkamer of de slaapkamers. Of je kunt het natuurlijk andersom doen, als je dat liever hebt.

Het belangrijkste is dat je een planning maakt en je daaraan houdt. Zo weet je precies wat je moet doen en wanneer je het moet doen. En zo voorkom je ook dat je te veel hooi op je vork neemt. Want een verbouwing is al zwaar genoeg, zeker met kinderen erbij. Je moet ook tijd overhouden voor jezelf, je partner en je gezin. Dus doe het rustig aan en neem af en toe een pauze.

Hoe maak je een goede planning voor de verbouwing?

Een goede planning is essentieel voor een geslaagde verbouwing. Je hebt niet alleen te maken met het fysieke werk, maar ook met het financiële en mentale aspect. Daarom is het belangrijk dat je een goede planning maakt, zodat je alles overzichtelijk en haalbaar houdt. Een goede planning bestaat uit een aantal onderdelen, zoals:

⦁ Een budget: bedenk van tevoren hoeveel geld je te besteden hebt en budgeteer dit duidelijk. Onthoud ook dat verbouwingen vaak duurder uitvallen dan van tevoren berekend is. Een extra buffer overhouden is dus geen overbodige luxe.

⦁ Een tijdschema: werken volgens een tijdschema is belangrijk, maar kan ook stress veroorzaken. Als je jonge kinderen hebt, is het misschien een goed idee om het tijdschema niet met de kinderen te delen. Als je hier dan overheen gaat, dan hoef je dat niet uit te leggen aan de kinderen en ze teleur te stellen. Als je een tijdschema maakt, houd dan rekening met schoolvakanties en feestdagen. Hier wordt vaak overheen gekeken, maar is erg belangrijk om ook in te plannen. Zo voorkom je dat je in de tijdnood komt of dat je te veel stress ervaart.

⦁ Een takenlijst: zorg ervoor dat jij en je partner duidelijk afspreekt wie waar verantwoordelijk voor is. Dit zorgt voor een duidelijke afbakening van de taken en schept duidelijkheid. Ook maak je zo inzichtelijk waar je nog hulp moet gebruiken van klussers of familieleden.

⦁ Een noodplan: wat doe je als er iets misgaat tijdens de verbouwing? Hoe los je het op? Wie schakel je in? Hoe beperk je de schade? Hoe voorkom je dat het weer gebeurt? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden voordat je begint met de verbouwing. Zo voorkom je dat je in paniek raakt of dat je de moed verliest.

Een goede planning is dus essentieel voor een geslaagde verbouwing. Het helpt je om alles overzichtelijk en haalbaar te houden, en het zorgt er ook voor dat jij en je gezin een goede verbouwingsperiode kennen, zonder al te veel stress. Dus neem de tijd om een goede planning te maken en probeer je eraan te houden. Je zult zien dat het zo stukken makkelijker is.

Ga regelmatig het huis uit

Verbouwingen leveren stress op. Niet alleen voor jou, maar (onbewust) ook vaak voor de kinderen. Ze merken het als jij gespannen of moe bent, en dat heeft ook invloed op hun stemming. Daarom is het goed om regelmatig het huis uit te gaan en iets leuks te doen met je gezin.

Zo kun je even ontspannen en genieten van elkaar. En zo kun je ook de verbouwing even vergeten en je focussen op de positieve dingen. Er zijn genoeg leuke dingen die je kunt doen, ook als je in de stad woont. Je kunt bijvoorbeeld een kleine citytrip maken naar een andere stad, of naar een leuk museum of een park gaan. Of je kunt naar het strand gaan voor een dagje, of naar een bos of een meer.

Maar ook simpelweg dingen doen als gewoon een ijsje halen of een film kijken, kunnen al enorm helpen. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar plezier hebt. Bovendien kun je dit ook combineren met tip één: als de ene ouder namelijk even weg is van huis, kan de ander juist wat zware verbouwingen doen zonder dat de kinderen thuis zijn. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Zoek meubels en interieur uit zónder de kinderen

Als je terugdenkt aan je eigen kindertijd, dan zul je vast weleens in een meubelzaak of een interieurzaak hebben gestaan met je ouders. Heel leuk vinden kinderen dit uiteraard niet. Kinderen kunnen dan snel een beetje verveeld worden en continu zeggen dat ze naar huis willen. Of ze gaan rennen, springen of klimmen op de meubels. Dat is natuurlijk niet handig als je in alle rust je spullen voor je droomhuis aan het zoeken bent.

Om dit proces voor jou en je kinderen zo fijn en stressvrij mogelijk te houden, kun je dit het beste online doen. Online kan je de mooiste meubelen kopen en eenvoudig vergelijken, vaak zelfs goedkoper dan bij meubelzaken in de stad. Bovendien ben je een stuk minder tijd kwijt, omdat je niet elke meubelzaak af moet struinen om een meubelstuk te vinden dat bij je nieuwe huis past.

Je kunt ook online inspiratie opdoen, bijvoorbeeld op Pinterest of Instagram. 

Zo kun je op je gemak alles uitzoeken en bestellen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je kinderen. En als je iets hebt gevonden hebt dat je leuk vindt, kun je het altijd nog even aan je kinderen laten zien. Misschien hebben ze ook nog een leuke suggestie of een mening. Zo betrek je ze er toch nog een beetje bij. Maar dan wel op een manier, die fijn is voor iedereen.

LEES OOK:

 

Dit is een gesponsord artikel.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.