HET BELANG VAN EEN DUURZAME MATRAS

Je staat er niet snel bij stil, maar slapen is datgene waar het overgrote deel van de mensen de meeste tijd aan kwijt is gedurende hun leven. Erg belangrijk dus dat dit een comfortabele ‘bezigheid’ is. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om veel tijd en aandacht te steken als je een nieuw bed en matras voor jullie zelf of je kind gaat uitkiezen. Zeker een matras is echt van grote invloed op de kwaliteit van je nachtrust.

Uiteraard wil je een matras dat goede ondersteuning biedt en lekker ligt. Maar hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid? Nu dit een steeds belangrijkere rol gaat spelen binnen alles facetten van onze maatschappij, mag aandacht ervoor bij de keuze van een nieuw matras ook niet ontbreken.

Een duurzame matras…

Een belangrijke vraag is natuurlijk: “Welke soorten matrassen zijn er?” In een gemiddelde matrassenwinkel vind je veel polyether en traagschuim matrassen. Beiden typen zijn echter niet de meeste duurzame (en gezonde) keuze. De levensduur is namelijk beperkt en recycling is niet mogelijk. Daarnaast worden de matrassen gefabriceerd van olie, gassen en natriumchloride, en worden er diverse schadelijke stoffen zoals CFK’s, brandvertragers, UV filters, isocyanaten en polyolen toegevoegd gedurende het productieproces.

Een betere optie is te kiezen voor een matras van een natuurlijk en duurzaam materiaal, zoals de hoogwaardige matrassen van Allnatura. Zij bieden een ruim assortiment aan matrassen van bijvoorbeeld ecologisch verantwoord koudschuim, natuurlatex of een natuurvezel zoals hennep of kokos. Daarnaast zien ze er streng op toe dat dat de belangrijkste grondstoffen van hun leveranciers en partnerfabrieken regelmatig door een onafhankelijke keuringsinstantie gecontroleerd worden op mogelijke schadelijke stoffen.

… Dat uiteraard ook comfortabel is

“Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe matras?” Een vraag die iedereen zichzelf zou moeten stellen als zijn of haar matras aan vervanging toe is. Enerzijds is het belangrijk om te letten op de duurzaamheid. Zo zoeken tegenwoordig steeds meer mensen naar een matras dat geproduceerd is op een verantwoorde manier en gerecycled kan worden.

Daarnaast is het natuurlijk ook van belang functioneel te kijken naar de eisen en wensen die je stelt. En dat het matras ergonomisch bij je past. Wat is bijvoorbeeld je voorkeur als het gaat om stevigheid? En welk matras past bij je gewicht, lichaamsbouw en favoriete slaappositie?

Een lange levensduur

Naast zaken zoals de materiaalkeuze, het ontbreken van schadelijke stoffen en de mogelijkheid tot recycling speelt ook de levensduur van een matras zeker een rol als het gaat om duurzaamheid. Hoe langer je met iets doet, hoe minder snel er vervanging nodig is. En hoe minder grondstoffen er gebruikt hoeven te worden. Kies je voor een matras van goede kwaliteit? Dan voorkom je dat er snel kuilen ontstaan en je al snel een nieuw matras moet kopen. 

Hoe belangrijk slaap eigenlijk is? In het eerder gepubliceerde artikel ‘De impact van een goede nachtrust op de rest van jouw dag’ lees je er meer over.

Naast je matras, zijn er overigens nog meer dingen die bepalen hoe goed je slaapt. Denk bijvoorbeeld aan je dekbed. Welk dekbed het fijnst is? Ook dat is persoonlijk, en onder andere afhankelijk van je gevoelstemperatuur en de temperatuur in de slaapkamer.

Omdat je niet het hele jaar door dezelfde warmtebehoefte hebt, zijn vierseizoendekbedden erg populair. Vind je ook de duurzaamheid van je dekbed belangrijk? Kies dan voor een dekbed van een natuurlijk materiaal, zoals dons, zijde, wol, lyocell, kamelenhaar, hennep of katoen. Meer weten hierover? Dat lees je in het artikel ‘Tips voor het uitzoeken van een nieuw dekbed’.

IF YOU LIKE IT, PIN IT!

HET BELANG VAN EEN DUURZAME MATRAS

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.