LEKKERDER IN JE VEL DANKZIJ GROETESAP!

groentesap

Groentesapjes veroveren de wereld van de gezondheid. Deze sapjes zijn extreem rijk aan voedingsstoffen terwijl ze calorie- en vetarm zijn. Wat groentesapje voor jouw kunnen betekenen lees je hier.

Wat is groentesap?

Groentesap wordt gemaakt door het vocht uit groente te persen. Dit gebeurt met verschillende technieken. De beste technieken zijn cold press technieken die waarbij geen wrijvingswarmte ontstaat. Doordat het sap niet verhit wordt blijven de vitaminen en antioxidanten veel beter bewaard en beschermd.

Vrijwel iedere groentesoort kan gebruikt worden voor het maken van groentesap. Normaal gesproken kan je niet iedere groentesoort rauw eten omdat deze dan niet goed verteerd worden. Bij groentesap heb je dit probleem niet omdat je alleen het vocht drinkt. De vezels drink of eet je niet; bij het maken van het sap wordt het vocht van de vezels gescheiden. Het zijn de rauwe vezels die bij bepaalde groentesoorten voor spijsverteringsproblemen kunnen zorgen.

Voor je vitaminen en mineralen zou je ook vruchtensap kunnen drinken, maar toch heeft het meer gezondheidsvoordelen om groentesap te drinken. Groentesap is rijker aan mineralen en antioxidanten dan vruchtensap en is bovendien arm aan (natuurlijke) suikers. Groentesap bevat in tegenstelling tot vruchtensap vrijwel geen suikers en koolhydraten. Hierdoor heeft groentesap bijna geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit terwijl vruchtensap zorgt voor een piek in de bloedsuikers. Deze piek in de bloedsuikerspiegel is slecht voor de gezondheid en je energieniveau.


Waarom is het zo gezond?

Groentesap is erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Omdat deze in vloeibare vorm worden aangeboden worden ze beter door de dunne darm geabsorbeerd. Hierdoor komen alle belangrijke voedingsstoffen in het lichaam, wat bij het eten van groenten niet altijd het geval is. Dit komt omdat bij het eten van groenten een deel van de voedingsstoffen tussen de vezels opgesloten blijven liggen.

Groentesap is erg rijk aan antioxidanten en vitaminen. Deze dragen op meerdere manieren bij aan de gezondheid en je gevoel van welbevinden. Antioxidanten en vitaminen neutraliseren vrije radicalen. Vrije radicalen komen in het lichaam door luchtvervuiling, slechte voeding en zonnestraling. Ze beschadigen de cellen waardoor op de lange termijn allerlei klachten ontstaan. Ze voorkomen inflammatie waaruit chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer kunnen ontstaan.

Het opruimen van de vrije radicalen vertraagd ook de veroudering van de huid. Deze blijft er hierdoor langer jong uit zien.

De antioxidanten zorgen ook voor minder plaque in de neutrale paden van de hersenen. Dit verbetert het cognitieve vermogen, het geheugen en de concentratie.

Groentesap is ook erg rijk aan het mineraal kalium. Dit mineraal reguleert samen met natrium en chloride (zout) de bloeddruk. Van zout krijgen we al genoeg binnen maar van kalium vaak te weinig, hierdoor wordt de bloeddruk te hoog. Dankzij kalium kan de bloeddruk beter gereguleerd worden.

Groene groente in groentesap bevat een stof met bijzondere eigenschap. Deze stof is chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl heeft sterke detox-eigenschappen en helpt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen. Een eigenschap die ervoor zorgt dat je lekkerder in je vel gaat zitten. 

SMOOTHIES kinderen

Waarom is detoxen zo belangrijk?

De lever heeft de taak ons lichaam te zuiveren van lichaamsvreemde stoffen (stoffen die niet in het lichaam thuis horen). Daarnaast is de lever betrokken bij de energiestofwisseling. Er wordt (een beperkte) hoeveelheid glucose in de lever opgeslagen en als de bloedsuikerspiegel te laag wordt dan geeft de lever glucose aan het bloed af, zodat je weer energie hebt.

Onze lever is echter aardig overbelast. Het is belast met allerlei soorten van verontreiniging. Zo komen er verkeerde stoffen in het lichaam door:

  • Luchtvervuiling
  • Zware metalen die in het voedsel zijn gekomen
  • Bestrijdingsmiddelen die op het voedsel zitten
  • Tabaksrook
  • Alcohol
  • Medicijnen
  • Hormonen in voeding
  • Schoonmaakmiddelen
  • Deodorant
  • Cosmetica

Op de momenten dat de lever al zwaar belast is met het verwerken van glucose (door suikers en koolhydraten in de voeding) heeft het onvoldoende capaciteit voor het reinigen van het lichaam. Afvalstoffen worden dan opgeslagen in het vetweefsel waar deze zich gaan ophopen. Ze gaan dan voor gezondheidsklachten zorgen en je gaat minder lekker in je vel zitten. Met een detox kuur kan je ervoor zorgen dat de afvalstoffen uit lichaam worden afgevoerd. Je gaat weer lekker in je vel zitten na een detox. 

Hoe werkt een detox?

Bij een detox laat je de lever zijn werk doen. Dit doe je door de lever de gelegenheid te geven zich te focussen op het afvoeren van de lichaamsvreemde stoffen. Dit kan je doen door de lever te ontlasten van de glucosestofwisseling. De vrijgekomen capaciteit gaat de lever automatisch gebruiken voor het afvoeren van afvalstoffen.

De lever ontlasten van de glucosestofwisseling doe je door te vasten. Als je vast dan eet je niets, je drinkt dan alleen water of kruidenthee. Het nadeel hiervan is dat je lichaam dan voedingsstoffen tekort gaat komen, wat nadelig voor de gezondheid kan zijn. Het is daarom gebruikelijk om na een korte vastenperiode (van 1 tot 3 dagen) over te stappen op een sapkuur met groentesappen.

Groentesap is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zodat hieraan geen tekorten ontstaan. Tegelijkertijd is groentesap suiker- en koolhydraatarm. De meeste groentesappen bevatten minder dan 0,3 gram suikers per 100 ml. Hierdoor wordt de lever niet belast met de glucosestofwisseling.

Groentesap met groene bladgroente ondersteunen het detox proces nog verder dankzij de bioactieve stof chlorofyl. Een sapkuur doe je meestal voor een dag of 7. Korter of langer mag ook, maar nooit langer dan 14 dagen. Je lichaam gaat dan een tekort krijgen aan eiwitten wat nadelig voor de gezondheid is. Wil je aan de slag met een sapkuur bestel deze dan bij een gespecialiseerde leverancier. Je krijgt dan een sapkuur met allerlei verschillende groentesappen die dusdanig zijn samengesteld dat de lever wordt ondersteunt en je geen tekorten aan voedingsstoffen krijgt. 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.