DE TOFSTE MUSEA VAN NEDERLAND VOOR KINDEREN

CITYGUIDE LEIDEN MET KINDEREN

Waar ik vroeger een beetje kriebels van musea kreeg, worden ze tegenwoordig steeds leuker en bereikbaarder om met kinderen te bezoeken! Er wordt veel gedaan om ze aantrekkelijker te maken en ze zijn veel interactiever. Ook mag er daadwerkelijk van alles aangeraakt worden in plaats van ‘KIJKEN MET JE OGEN’.

T/m 3 jaar is de entree vaak nog gratis, maar daarna begint een bezoekje aan te tikken. Zoals bij ons, met drie kinderen. Daarom hebben wij besloten om voor het eerst een museumkaart (vroeger de museumjaarkaart) aan te schaffen voor iedereen. Na ongeveer 4/5 musea hebben wij de kaarten eruit gehaald. Tijd om alle toffe musea in Nederland voor kinderen op een rijtje te zetten. Een deel hebben wij al bezocht en een aantal staat nog op onze wishlist voor komend jaar.

Nemo science museum – Amsterdam

Niet te missen natuurlijk en wie kent het niet? Het bekende Nemo in Amsterdam, op loopafstand van het centraal station. Eigenlijk een museum waar je zeker vaker naartoe moet gaan om aan alles toe te komen. Er is heel veel te doen voor de kids en in het weekend of in een vakantie kan het super druk zijn en zelfs behoorlijk overprikkelend.

CHECK DE CITYMAP VAN CITYMOM MET ALLE MUSEA IN AMSTERDAM

Onze kids gingen helemaal los binnen en het was voor ons de kunst ze niet uit het oog te verliezen. Veel tijd om stil testaan bij de verschillende experimenten was er niet. Desalniettemin hebben ze zich eerder super vermaakt. Maar we komen zeker nog een keer terug en wellicht daarna nog een keer en nog een keer. Op elke leeftijd zullen kids ook weer anders kijken naar alles wat er te doen is en ook beter gaan begrijpen wat de betekenis is. En vergeet niet om (zeker met mooi weer) het dakterras van Nemo te bezoeken! 

Geofort – Herwijnen

Het museum waar alles om de aarde draait. Het ligt in Herwijnen, tussen Utrecht en Den Bosch. Op dit spannende forteiland is van alles te beleven. Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft blokjes.

Het meest indrukwekkende voor onze oudste was de lift dwars door de aardbodem. Kids kunnen hier alle energie kwijt en als ouder leer je ook nog van alles. Wij komen hier ook zeker nog een keer terug met mooi weer, omdat de omgeving ook mooi is. Daarnaast hebben wij ook goed gegeten bij het pannenkoekenrestaurant Wereldpan op het eiland waar de kids een echte mindcraftpannenkoek hebben gegeten.

LEES OOK: WINTER WONDER TOCHT RIJDEN MET WE LOVE OLDTIMERS!

Prehistorisch museum – Eindhoven

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in onze hometown! Dit openluchtmuseum ligt op één van de mooiste en groenste plekken van Eindhoven, dichtbij het centrum aan de rand van Genneper Parken. In dit museum beleef je het verleden door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Van de prehistorie tot de late middeleeuwen.

De kinderen kunnen hier over oude ambachten leren en er zelf natuurlijk mee aan de slag gaan. Ze mogen van alles zelf vast pakken, ruiken en zelfs proeven. Van november t/m maart is het gesloten. En vergeet niet de agenda te checken van het Prehistorisch museum voordat je gaat, ze werken namelijk vaak met diverse thema’s. Zoals heksen, beauty & fashion, ridders en het jaarlijkse foodfest.

LEES OOK: DIT ZIJN DE 5 LEUKSTE KINDVRIENDELIJKSTE PARKEN IN EINDHOVEN

Naturalis – Leiden

Dit prijswinnende museum staat alleen al om de pracht van het gebouw zelf op ons lijstje. Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Een hele mond vol en echt aantrekkelijk voor kids klinkt het misschien niet direct.

Naturalis heeft maar liefst 42 miljoen objecten in de verzameling. De topstukken hiervan zijn de te zien in verschillende zalen: Leven, De aarde, Dinotijd, De vroege mens, De dood, De verleiding, De ijstijd en Livescience.

LEES OOK: CITYGUIDE LEIDEN; ALLE KINDVRIENDELIJKE HOTSPOTS OP EEN RIJ!

Loevestein – Poederoijen

Loevestein is een kasteel én een fort en onze kids zijn al enthousiast. Kinderen kunnen hier ontdekken, verkleden, uitrazen en lekker eten. Een prachtige locatie en leuk om op een mooie dag gaan bezoeken. Van tevoren zullen we de agenda checken, want ook hier organiseren ze vaak leuke activiteiten.

Discovery Museum

In het Discovery museum in Kerkrade staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp.Een super interactieve doe- en ontdekplek waar kinderen helemaal los kunnen gaan. Ze leren hier van alles over het verleden, het heden en over hoe de toekomst er mogelijk uit ziet. Ook fijn, het ligt naast het treinstation van Kerkrade.

Spoorwegmuseum – Utrecht

Treinen blijven fascinerend en groots voor kinderen. Al veel goedeverhalen gehoord over het Spoorwegmuseum, dus deze kan niet missen op onze wishlist. Veel speelmogelijkheden, oude en nieuwe treinen om te bekijken van buiten en van binnen. Bij het Techlab kan je antwoorden krijgen op vragen als ‘Hoe krijgt een elektrische trein stroom?’ en ontdek je door het doen van allerlei proefjes hoe alles werkt.

CHECK IN DE CITYMAP ALLE KINDVRIENDELIJKE MUSEA VAN UTRECHT

Natuurmuseum Brabant – Tilburg

Binnen een half uurtje rijden zijn wij bij dit museum beland vanuit Eindhoven. Het Natuurmuseum is al jarenlang verkozen tot leuke kindermuseum in Noord-Brabant en is zelfs een keer 2e geworden van Nederland. Hoge verwachtingen dus. Persoonlijk kijk ik uit naar de nieuwe tentoonstelling ‘Mispoezen en Pechvogels’. Dit gaat over opgezette dieren die, subtiel gezegd, minder goed gelukt zijn, klinkt pijnlijk en hilarisch)!

BLOG DOOR MAARTJE VAN DEN BOSCH

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.