BORSTVOEDING OF FLESVOEDING, OF COMBINEREN?

De discussie tussen flesvoeding of borstvoeding is nog altijd een hevige discussie waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze die elke moeder voor zichzelf moet maken. Soms valt er helaas niets te kiezen omdat borstvoeding gewoonweg niet lukt. Maar voor elke keuze die je maakt geldt: goede voorbereiding is erg belangrijk. 

Borstvoeding 

Borstvoeding geven is een fijne en natuurlijke manier om je kindje te voeden. Je baby krijgt via de melk alle voedingsstoffen binnen in precies de juiste hoeveelheden. De samenstelling en de hoeveelheid melk is volledig afgestemd op zijn behoefte.

In moedermelk zitten ook veel stoffen die het afweersysteem van je baby doen groeien. Denk bijvoorbeeld aan sommige eiwitten, antistoffen en gunstige bacteriën die jij bij je draagt. Door deze stoffen heeft hij minder kans op bijvoorbeeld een middenoorontsteking, maag- of darminfectie. Het advies is om zes maanden borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind dat willen en zich daar prettig bij voelen. 

Flesvoeding

Het kan natuurlijk zo zijn dat het niet lukt om borstvoeding te geven of dat je er zelf voor kiest. Gelukkig biedt flesvoeding een prima alternatief. De samenstelling van poedermelk bevat inmiddels nagenoeg alles wat je baby nodig heeft. Het maakt niet zoveel uit welk merk flesvoeding je koopt. Alle flesvoeding die in Nederland te koop is, voldoet aan de wettelijke EU-richtlijnen.

Daar staat in wat er precies in flesvoeding moet zitten en hoeveel. Ook staat erin wat er niet in mag zitten, zoals pesticiden en schadelijke stoffen. Dit wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit goed gecontroleerd. Je kunt dus gerust flesvoeding van de goedkopere merken kopen. Hierin zitten alle voedingsstoffen in die nodig zijn voor je baby. Bij flesvoeding is het makkelijker dan bij borstvoeding om te meten hoeveel voeding baby’s nodig hebben doordat je het zelf moet afmeten. 

Flesvoeding en borstvoeding combineren

Borstvoeding en flesvoeding kun je in principe goed combineren. Het ligt voor de hand om je baby ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding te geven en de voedingen overdag te vervangen door flesvoeding. Houd er wel rekening mee dat voordat je flesvoeding en moedermelk kunt combineren, je melkproductie goed op gang moet zijn. Ook zal je baby in het begin best wel moeten wennen aan deze combinatie.

De combinatie van fles- en borstvoeding kan soms leiden tot obstipatie. Je kindje kan moeite krijgen met zijn ontlasting. Moedermelk werkt namelijk laxerend, terwijl kunstvoeding juist het tegenovergestelde doet. 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.