ZORGVERZEKERING VERGELIJKEN VOOR JOU EN JE KIND: ZO DOE JE HET

Elk jaar verschilt de zorgpremie en dekking per zorgverzekeraar. Daarom vergelijk ik altijd aan het einde van het jaar of mijn huidige zorgverzekering nog bij mij en de kids past. Mijn kinderen zijn namelijk meeverzekerd bij mij, wat betekent dat zij dezelfde dekking hebben als ik. In deze blog leg ik uit hoe een zorgverzekering voor kinderen werkt en hoe je eenvoudig verschillende verzekeringen kan vergelijken.

Zorgverzekering voor kinderen: zo werkt het

Zodra je kleintje geboren is, is het belangrijk om die binnen 4 maanden na de geboorte in te schrijven bij een zorgverzekeraar. Hierbij moet je op een paar dingen letten. 

Zo kan je je kind meeverzekeren bij (één van) de ouders, zodat die dezelfde dekking heeft. Het maakt niet uit bij welke ouder het kind meeverzekerd is. Tip: kies de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft, zodat je kind voor zoveel mogelijk zorg verzekerd is.

Je kan ook een losse zorgverzekering afsluiten voor je kind, bijvoorbeeld wanneer je kind speciale zorg nodig heeft. 

Aanvullende zorg

Kosten voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapie vallen voor kinderen onder de 18 jaar standaard onder het basispakket en hiervoor hoef je dus niks extra’s te betalen. Maar wil je een vergoeding voor bijvoorbeeld een bril of orthodontie? Dan heb je een aanvullend pakket nodig.

Kosten

Je betaalt geen premie voor je kind onder de 18. Ook geldt er geen eigen risico voor zorg vanuit het basispakket. Het kan soms wel voorkomen dat er een eigen bijdrage betaald moet worden. Vanaf de dag dat je kind 18 wordt, betaalt die wel premie. Vanaf dat moment kan er zorgtoeslag worden aangevraagd en geldt het eigen risico.

Stappenplan: zo vergelijk je zorgverzekeringen

Door zorgverzekeringen te vergelijken, zie je makkelijk waar je de dekking krijgt die je nodig hebt. Je zorgverzekering vergelijken kan bijvoorbeeld via Independer. Ik laat je stap voor stap zien hoe dit werkt.

  1. Ga naar de website van Independer en druk op ‘Zorgverzekering vergelijken’.
  2. Vul je geboortedatum, postcode en geslacht in. Ook kun je aangeven of je gezinsleden wilt meeverzekeren. Hierna druk je op ‘Vergelijk zorgverzekeringen’.
  3. Hierna geef je je wensen door. Ben je bijvoorbeeld van plan om zwanger te worden en wil je goed verzekerd zijn voor alle kosten? Of heeft je kind een beugel nodig? Dit kun je hier allemaal aangeven. 
  4. Rechts op je scherm zie je jouw wensen in kaart gebracht en de minimale premie die je per maand kwijt bent. Klaar met het doorgeven van je wensen? Druk dan op ‘Bekijk verzekeringen’.
  5. Je krijgt nu je persoonlijke top 3 te zien met de bijbehorende dekking, zorgverleners, plus- en minpunten en maandpremie. Je kan deze met elkaar vergelijken. Ook kan je nog eventueel andere verzekeringen in de vergelijking toevoegen.
  6. Wijkt de zorgverzekering die het beste uit de bus komt af van je huidige? Dan kun je direct op Independer de nieuwe afsluiten. Je oude verzekering wordt dan automatisch opgezegd.

Aanpassen op je huidige situatie

Elk jaar vergelijk ik mijn zorgverzekering via Independer. Hartstikke handig: zo zorg ik ervoor dat hij altijd past bij mijn huidige situatie en ben ik nooit over- of juist onderverzekerd. Heb jij nog niet gekeken welke zorgverzekering het beste bij jou en je kids past voor komend jaar? Zorg dan dat je dit voor het einde van het jaar doet, want vanaf januari zit je weer een jaar aan je verzekering vast totdat je in het najaar kunt overstappen.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.