KINDEREN STANDAARD MEEVERZEKERD VOOR TANDARTS

KINDEREN STANDAARD MEEVERZEKERD DOOR TANDARTS

Het vierde kwartaal van het jaar is de periode dat mensen nadenken over de zorgverzekering en ook overstappen. De tijd van zorgverzekering vergelijken is dan ook weer aangebroken. Eén ding wat boven kijf staat bij zorgverzekering vergelijken is dat kinderen altijd meeverzekerd zijn voor tandartsdekking.

Als je een zorgverzekering afsluit zijn je kinderen gratis meeverzekerd bij één van de ouders, en is een bezoek aan de tandarts voor je kind dan ook zonder kosten. Hierbij maakt het niet uit bij welke zorgverzekering je zit. In het basispakket zit standaard de tandartsverzekering voor kinderen tot 18 jaar, welke tot op een zekere hoogte de tandartskosten dekt.

<h2>Waarom dekt de basisverzekering de mondzorg voor kinderen? </h2>

De meest voorkomende mondzorg behandelingen voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering kind. Ook is het eigen risico hierop niet van toepassing. De reden hiervoor is dat een goede controle en onderhoud van een kindergebit hoge tandartskosten voorkomt na hun 18e levensjaar.

Goed onderhoud plegen aan het gebit voorkomt later hogere lasten. Net zoals bij een auto onderhouden. Je kunt het onderhoud uitstellen, maar vaak kom je in de toekomst dan voor hoge kosten te staan. Wanneer bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van de motor niet meer werkt, kan er later meer schade aan de automotor ontstaan. Dit geldt ook voor de tandartskosten.

Startende tandproblemen kan een tandarts met een goedkope behandeling verhelpen. Echter blijf je met tandpijn of -probleem lopen, dan kan het erger worden, waarbij ook de kosten voor het verhelpen gelijk oplopen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Preventieve tandartscontroles voor kinderen zijn daarom bij de basisverzekering inbegrepen.

Wat valt onder de vergoeding tandarts basispakket?

Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de meest voorkomende mondzorgkosten. Dit gaat om behandelingen als:

  • Halfjaarlijkse preventieve controle
  • Fluoridebehandeling
  • Verwijderen van tandplak en tandsteen
  • Tandvullingen
  • Wortelkanaalbehandeling
  • Röntgenfoto

Ben je op zoek naar een goedkope aanvullende tandartsverzekering voor je kind? Zorg dan dat je bij zorgverzekering vergelijken goed kijkt wat wel en niet gedekt is. Zodat je ook echt appels met appels vergelijkt.

<h2>Vallen kosten voor een beugel onder de basisverzekering?</h2>

De kosten voor orthodontie (een beugel) vallen niet onder de dekking van de basisverzekering. Hiervoor is dus een aanvullende tandartsverzekering voor nodig. Indien ouders deze aanvullende verzekering niet afsluiten, moeten de ouders de kosten voor een beugel voor hun kind zelf dragen. De gemiddelde kosten voor een beugel komen uit tussen de twee tot drieduizend euro. Heeft je kind een beugel nodig, dan is het raadzaam om een aanvullende mondzorgverzekering voor je kind af te sluiten.

Waarom wijzen verzekeraars de ouder niet op de gratis tandartsverzekering?

Deze vraag is uiteraard essentieel. Het antwoord hierop is redelijk simpel. Vanuit de privacywetgeving AVG was het voor de verzekeraars voorheen niet mogelijk om ouders erop te wijzen dat kinderen tot 18 jaar (tot op bepaalde hoogte) een gratis tandartsverzekering hebben.

Verzekeraas mogen namelijk maar beperkt de vertrouwelijke gegevens van de klanten gebruiken. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens heeft een uitzondering gemaakt voor deze regel; de persoonsgegevens mogen wél gebruikt worden om de ouders te informeren over het feit dat kinderen standaard meeverzekerd zijn voor de tandarts. En dat een halfjaarlijks tandartsbezoek van een kind tot 18 jaar niet de eigen bijdrage beïnvloedt.

Hiermee hopen de tandartsen dan ook dit jaar weer veel kinderen in de tandartsstoel te mogen ontvangen. Uiteindelijk scheelt dit een hoop kosten in de toekomst.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.