RONDREIS DOOR NOORWEGEN MET KINDEREN; TIPS + ROUTE

Kindvriendelijke rondreis II

Kindvriendelijke rondreis door Noorwegen

 

Jessica (33) is getrouwd met Danny (43), heeft 2 bonuszonen Finn (10), Viggo (7) en dochter Nara (2). Tijdens de lente komen bij Jessica altijd de kriebels om een vakantie te gaan boeken. Zoals ieder jaar rijst de vraag “Wat zullen we dit jaar eens gaan doen?” Jessica heeft de atlas erbij gepakt en zich laten inspireren. Zo ontstond vorig jaar het idee om een rondreis te maken door Noorwegen! 

Tips rondreis met kinderen

  1. Het is belangrijk om het tempo er af en toe uit de reis te halen. Blijf minimaal twee dagen op een plek voordat je weer verder rijdt. Regelmatig een zwembaddagje tussen de actievere dagen door zorgen er voor dat het voor iedereen leuk is en blijft.
  2. Zoek naar plekjes waar iets te doen of te zien is en waar buiten gespeeld kan worden. Zo kunnen de kinderen zich ook even zelf vermaken en dat is wel zo leuk voor papa en mama.
  3. Een plek met een keuken, biedt de mogelijkheid om gerechten te koken die je kinderen ook lekker vinden. Daarnaast scheelt het veel geld, omdat je niet elke dag uit eten hoeft. Je kunt ook al wat simpele dingen, zoals pannenkoekenmix, in Nederland kopen en meenemen.
  4. Maak plastic tasjes met kleding klaar, waar per bestemming genoeg kleding in zit voor het hele gezin, en 1 tas met de toiletspullen. Dan hoef je niet bij elke bestemming je hele auto leeg te halen, maar je pakt gewoon een tasje met bijvoorbeeld kleding voor drie dagen er in. En een locatie met een wasmachine, ergens halverwege, is heel handig met kinderen.
  5. Zorg er voor dat je niet uren in de auto hoeft te zitten om naar de volgende plek te rijden. Je wilt tenslotte niet de hele vakantie in de auto doorbrengen.

Noorwegen met Kinderen III

Aan de slag

Met onder andere het bovenstaande in gedachten, zoeken we naar leuke slaapplekken. Om te voorkomen dat er geen plek meer is of dat je terecht komt op een plek waar niks leuk te beleven valt, is reserveren wel een pre. En daarnaast is het bedenken van de vakantie zelf, al de helft van de pret. Dus met de atlas en het internet, bedenken we een route.

Met Google maps checken we meteen de reistijd die er tussen de verschillende plaatsjes is. En dan opzoek naar huisjes, dat vind ik het allerleukste om te doen. Ik vind het leuk om op bijzondere plekken te slapen, dus ik vind niet meteen de juiste huisjes. Maar als je hier even de tijd voor neemt, dan is er echt heel veel leuks/ kindvriendelijks te vinden. Naast Airbnb staan ook op marktplaats originele plekjes.

Noorwegen is Avonturenvakantie

Mijn bonus-zoon noemt onze vakantie al snel een avonturenvakantie. Dit alles heeft te maken met de avontuurlijke plekken waar we gaan slapen, maar ook de prachtige natuur spreekt tot de verbeelding. Zwemmen in een meer, elanden en beren bezoeken en regelmatig varen met een Ferry, worden als ‘vette’ activiteiten bestempelt.

Tijdens deze vakantie slapen we onder andere in een houten huisje aan een meer, bij een Noorse familie thuis (homestay), een vakantiehuis bij een fjord, een Yurt (Mongoolse tent) in het bos, en in een oude Noorse school, waar we een klaslokaal voor onszelf hebben.

Ons avontuur begint in Denemarken. Een dagje naar Legoland kan dan niet ontbreken. Via Groupon bestellen we al tickets, dit scheelt behoorlijk in kosten. Met de snelle boot (Fjord line) varen we naar Noorwegen, als je deze alvast online boekt dan voorkom je lange wachttijden. In de zomer kan het druk zijn en dat betekend dat je soms een paar uur moet wachten op de volgende boot als je geen ticket hebt.

Na een week rondtrekken, hebben we een vaste plek. We zitten een week in een huis in Bergen. Het is super fijn om even een week op een vaste plek te zitten. Hier huren we een boot en er zijn vishengels in het huisje aanwezig. Maar ook lekker om even in een stad te zitten na een week in dorpjes en wildernis. In de laatste week is er nog genoeg te beleven, deze week slapen we in de Yurt en in het Noorse schoolgebouw.

We bezoeken Bjørnepark, dit is een combinatie van een natuurpark en een dierentuin. In deze dierentuin zijn voornamelijk typische Scandinavische dieren te vinden, zoals elanden, rendieren en beren. De vakantie was echt te gek en zeker voor herhaling vatbaar.

Aasheim Rorbuer

ONZE ROUTE MET KINDEREN DOOR NOORWEGEN

Dag 1

Amsterdam – Ry (Denemarken)

Verblijf; Knudhule badehotel cottages + Een prachtige meer voor de deur.

Dag 2

Ry. Een dagje Legoland in Billund.

Dag 3

Ry – Hirsthals met de Ferry naar Kristiansand – Evje

Verblijf; Evje park + Een zwembad.

Dag 4 + 5

Evje – Algard. Verblijf; een homestay via Air BNB.  Het is leuk om te zien hoe mensen hier leven, hoe hun huizen er uit zien.

Dag 6: 

Algard

Dag 7

Algard – Mortavika met de veerpont naar Arsvagen- Foldroyhamn

Verblijf; Aasheim Rorbuer + Prachtig uitzicht over een meer en een hottub aan dit prachtige meer.

Dag 8

Foldroyhamn – Sandvigvag met de Ferry naar Haljhem – Bergen (Frekhaug)

Verblijf; een huis via Novasol + Heerlijk rustige plek, een eigen motorbootje, en een openhaard.

Dag 9 t/m 14

Bergen (Frekhaug)

Dag 15

Bergen – Prestfoss. Verblijf; Halvorseth

We slapen in een Yurt, er is een leuk speeltuin, er is een restaurantje op de camping met heerlijke pizza’s.

Dag 16 en 17

Prestfoss

Dag 18

Prestfoss – Drangedall. Verblijf; Henseid skole + Slapen in een Noors klaslokaal, Kiss museum in de school.

Dag 19 en 20

Drangedall

Dag 21

Drangedall – Langesund met de veerpont naar Hirsthals – Ry. Verblijf; Knudhule badehotel cottages + Een prachtige meer voor de deur.

Dag 22

Ry – Amsterdam

LEES OOK:

 

Blog & photo’s by Jessica Jansen. 

 

 

 

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.