TIPS MEER GROENTE VOOR KIDS MET GROENE SMOOTHIES

De meeste ouders zullen het met mee eens zijn dat het een behoorlijke uitdaging kan zijn om de kinderen voldoende groente te laten eten. Groenten zijn voor de meeste kinderen nou niet bepaald het favoriete voedingsmiddel. Ze eten liever wat meer pasta, aardappel, rijst of een lekker toetje om zo toch aan de calorieën te komen.

Kinderen hebben echter net zoveel groente nodig als volwassen en dat is 250 gram per dag.

Een hoeveelheid waar menigeen volwassen moeite mee heeft. Groenten zijn zo belangrijk voor kinderen – die nog in ontwikkeling zijn – omdat ze de voornaamste bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zijn. Door je kinderen groene smoothies te laten drinken kan je ervoor zorgen dat ze meer groente binnen krijgen. En dat terwijl ze het nog lekker zullen vinden ook. In dit artikel lees je er alles over.

Groene smoothies

We maken onderscheid tussen fruit smoothies en groene smoothies. Fruit smoothies maak je van fruit en groene smoothies maak je van fruit en een groene bladgroente.

Het zijn de groene bladgroente die groene smoothies zo gezond maken. Ze zijn een goede bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Groene bladgroente die geschikt zijn voor het maken van groene smoothies zijn spinazie, andijvie, boerenkool, snijbiet en paksoi.

Eigenlijk kan je alle soorten fruit gebruiken in groene smoothies maar het verdient de aanbeveling om fruitsoorten te gebruiken die niet al te uitgesproken in smaak zijn. Geschikt zijn bijvoorbeeld sinaasappel, appel en banaan.

Kinderen zijn vertrouwd met deze smaken. Daarboven op kan je eventueel nog andere vruchten gebruiken zodat je de smoothie wat extra’s mee geeft en kan variëren met smaken. Zo kan je aardbeien, mango, ananas, frambozen, mango, druiven, bramen en blauwe bessen goed gebruiken als tweede fruitsoort in de smoothies. 

Om de kinderen groene smoothies te laten drinken is het natuurlijk belangrijk dat ze lekker zijn. Zo kan je bij het maken van de groene smoothies ook gebruik maken van ingevroren fruit. Dit kan je vinden in het vriesvak in de supermarkt. Dit is praktisch en het maakt de smoothie lekker koel.

Omdat fruit na de oogst direct wordt ingevroren zijn de vitamines goed bewaard gebleven en het is dan ook vrijwel net zo gezond als vers fruit.

Een ander belangrijk aspect is de verhouding tussen de groene bladgroente en het fruit. Gezondheidsgoeroes streven (voor volwassen) naar een verhouding van 60% groene bladgroente tegenover 40% fruit.

Voor kinderen is deze verhouding wat te gewaagd, zeker als ze nog niet bekend zijn met de smaak van groene smoothies. Voor kinderen kan je het beste starten met verhoudingen van ca. 40% groente en ca. 60% fruit.

De verhouding zal ervoor zorgen dat de smoothie heerlijk zoet zal smaken. De smaak van de groene bladgroente zal volledig naar de achtergrond verdwenen zijn en als je ze niet zou vertellen dat er groente in zit dan proeven ze dit waarschijnlijk niet eens.

Door in verhouding meer fruit te gebruiken zal de smoothie wel meer natuurlijke suikers bevatten. Voor kinderen is dit geen probleem, ze zijn actief genoeg om de suikers te verbranden en uiteindelijk hebben kinderen ook hun fruit nodig.

De suikers die in vruchten zitten zijn niet te vergelijken met de suikers die in snoepgoed zitten. De suikers die in vruchten zitten worden door de aanwezigheid van voedingsvezels langzaam door het bloed opgenomen en geven zo geleidelijk hun energie af.

Dit in tegenstelling tot snoepgoed, door het ontbreken van vezels zal er een piek in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Op deze piek in de bloedsuikerspiegel zal enige tijd later een dip volgen omdat er veel insuline aangemaakt wordt. Je kind krijgt dan een energiedip en zal weer gaan vragen om iets zoets.

Hoe maak je lekkere groene smoothies voor kinderen

Om groene smoothies te maken heb je een blender nodig. Deze is krachtig genoeg om de groene bladgroente en het fruit goed fijn te malen. Het is belangrijk om de blender lange tijd op de hoogste stand te zetten, langer dan voor je gevoel nodig is. Zeker wel een minuut.

Dit zorgt ervoor dat alle stukjes goed worden fijngemalen en er geen harde stukjes meer in de smoothie zitten. Kinderen kunnen hier nogal kieskeurig over zijn.

Voordat je een groene bladgroente en fruit in de blender gooit is het nodig om er eerst een vloeistof in te doen. Dit mag gewoon (kraan)water zijn. Het is lekker om van tevoren water koud te zetten in de koelkast, zo krijg je een lekkere koele smoothie.

In plaats van water kan je ook een plantaardige melkvervanger gebruiken. De vloeistof zorgt ervoor dat de groene bladgroente en het fruit naar de bodem van de blender zakken en zodoende door de messen worden fijngemalen. De vloeistof zorgt er ook voor dat de smoothie niet een dikke papperige brei wordt.

Het beste blend je eerst de groente goed fijn waarna je het fruit toevoegt. Om er zeker van te zijn dat je groene smoothie lekker is kan je gebruik maken van beproefde recepten. HappyHealthy heeft er op deze pagina een 8-tal staan. 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.