IS HET WEL FIJN OM EEN CURLINGOUDER TE ZIJN?

In de hit-serie Luizenmoeder kwam de term ‘curlingouder’ voorbij. Voor velen een feest der herkenning. Toch is de term al langer bekend, en zeker de betekenis erachter bestaat al zolang al we terug kunnen kijken. Maar wat betekent het nu, de term curlingouders en is het wel zo fijn om een curlingouder te zijn?

Wanneer ben je een curlingouder?

Curling is een sport waarbij je met een soort schijf over het ijs glijdt. Om de schijf zo ver mogelijk te laten glijden, veeg je bijna letterlijk het paadje voor de schijf schoon. Het ijs wordt gladder en de schijf glijdt beter.

Daar zit de vergelijking met ouders dan ook in.

Curlingouders vegen het pad van hun kind schoon. Zorgen dat alle obstakels verdwenen zijn, zodat het kind soepel het pad van zijn leven kan bewandelen, zonder obstakels.

Curlingouders zitten dus overal bovenop. Letten goed op dat het kind tijdig huiswerk maakt, vroeg genoeg in het peuterbed ligt om lang genoeg te slapen. Niet bovenop het stapelbed staat, uit angst om er af te vallen. Bij het spelen steeds zegt, kijkt uit straks val je… Het zijn zo even wat voorbeelden van dingen waarbij curlingouders opvallen.

Vaak doen deze ouders dit helemaal niet bewust. Verder hebben ze er natuurlijk ook alleen de meest oprechte goede bedoelingen bij. Curlingouders kunnen bijvoorbeeld ook veel moeite hebben met streng zijn, regels opstellen en grenzen handhaven. Het moet vooral gezellig en leuk zijn.

Is het nu slecht als je curlingouder bent?

Als je curlingouder bent, laat je in ieder geval zien dat het geluk van je kinderen je eerste prioriteit heeft. Dit is natuurlijk ook heel normaal, maar curlingouders zitten daar echt bovenop.

Tegenstanders beweren dat kinderen van curlingouders niet weerbaar zijn omdat ze nooit met tegenslagen te maken hebben gehad. Ook zouden ze niet weten wat hard werken is, omdat ook hier weer de ouders iedere weg in hun leven vrij hebben gelegd. Verwende kinderen zouden het zelfs zijn. Dit is wel heel erg het uiterste.

Er valt iets over te zeggen, maar zo extreem is het zeker niet gesteld met kinderen van curlingouders. Je zou het zelfs van de hele andere kant kunnen bekijken! Ouders zorgen dat alle overbodige obstakels weg zijn, waardoor een kind zich volledig vrij voelt om de wereld te ontdekken.

Die ontdekkingsreis gaat volledig op eigen tempo, wat past bij de mentale ontwikkeling van het kind op dat moment. Een kind voelt zich veilig en geborgen en durft juist te ontdekken, alleen al omdat het weet dat de ouders er voor hem of haar zullen zijn als het toch tegen zo’n obstakel aanloopt. 

Kies als ouder je eigen pad. Laat kinderen weten dat het niet erg is om fouten te maken en dat jij er altijd voor ze zal zijn!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.