VAN AMSTERDAM NAAR SRI LANKA VERHUIZEN MET JE GEZIN. HOE IS DAT?  


Als ik nieuwe mensen ontmoet of vrienden spreek die ik al jaren niet meer gesproken heb en vertel dat wij nu sinds twee jaar in Sri Lanka wonen samen met onze drie kinderen (LoÏs 7, Jim 5, Maas 1) krijg ik vaak meteen een reactie van… Wat.. waar.. waarom? Hier moet ik dan erg hard om lachen, maar natuurlijk begrijp ik het wel. Want waarom zou je weggaan uit je heerlijke vertrouwde leventje in Amsterdam/Nederland?

Een jaar of 3 geleden hebben mijn man en ik, en toen nog 2 kids, een lange reis gemaakt van 6 maanden door Azië. Tijdens deze reis kregen we als tip door om ook eens in Sri Lanka te gaan kijken omdat dit een heerlijk eiland zou zijn. Dat bleek ook zo te zijn. Heerlijke curry’s, super lieve mensen, mooie natuur, en dan natuurlijk de heerlijke stranden en het lekkere weer. Maar wat echt een verademing is, is dat kinderen hier op de eerste plaats komen.

Naar sri lanka met je gezin verhuizen, hoe is dat? | CITYMOM.nl 1

Geen geïrriteerde blikken of gezucht van gasten als we met onze kinderen een restaurant binnen komen of als ze moeten huilen of net even te veel herrie maken. Sterker nog, er wordt meteen met ze gespeeld of rondgelopen door het personeel of andere gasten omdat ze alle kinderen leuk vinden. Maar om hierom dan ook maar meteen in Sri Lanka te gaan wonen was uiteraard niet in ons opgekomen.

Wat we duidelijk hadden meegekregen na onze reis was dat de kinderen zich zo positief hadden ontwikkeld. Ze maakten makkelijk vriendjes, ze leerden Engels spreken, ze waren altijd buiten, op t strand of in de jungle en dat alles trok ons wel enorm aan.

Dat we onze kinderen in het zwembad zagen praten met een Russische man en ze zich verstaanbaar konden maken in het Engels, was een heuse eyeopener.

Het hele intensieve samen zijn met ons gezin, waarbij we alleen maar op ons 4-en waren toegewezen, was in het begin zwaarder dan ik dacht. Geen moeder of oppas die het eventjes van je over kan nemen. Negen van de tien nachten met zn 4-en op een kamer slapen was ook niet ideaal.

Aan dat soort dingen denk je niet als je het hebt over het maken van een wereldreis. Maar de band die we op hebben gebouwd en de tijd die we nu hebben om ons weer helemaal in te kunnen leven in onze kids dat neemt niemand ons meer af.

Na de reis proefde dit wel naar meer, en toen mijn man op ongeveer de laatste dag van onze trip een geweldig stuk land te koop zag, waren we snel overgehaald om onze Azië “experience” toch met een aantal jaar te verlengen.

En hoe is het nu? 

Nu we bijna twee jaar in Sri Lanka wonen, waar onze jongste zoon ook is geboren, vinden we het eigenlijk steeds lekkerder hier.

De twee oudsten gaan hier naar een kleinschalige, creatieve, internationale school met de Cambridge onderwijsmethode. Niet te vergelijken met de school waar mijn dochter op zat in Nederland.

De verschillen zijn overduidelijk. Op deze school zitten zo’n 200 kinderen, met leeftijden van 2 tot 18 en er zijn zo’n 15 verschillende nationaliteiten, iedereen kent elkaar bij naam, en het is heel creatief. Ze dragen hier allemaal een schooluniform en schoenen of eigenlijk “slippers”. Deze moeten uit voordat ze de klas in gaan.

Naar sri lanka met je gezin verhuizen, hoe is dat? | CITYMOM.nl 1

Er zitten naar ons idee een paar grote voordelen aan de onderwijsmethode. Waaronder het kleinschalige en de kleine klassen. Er zitten 10 à 15 kinderen in de klas met één leraar en een paar assistenten. Als er iets belangrijks wordt uitgelegd, komen alle kindjes naar voren en zitten dan op een kleed op de grond. Op deze manier kunnen ze het heel goed verstaan en heeft de leraar goed overzicht.

Een ander enorm pluspunt van de school is dat de kinderen al heel snel wordt geleerd om te presenteren. Aan het einde van elk trimester wordt er een assembly gegeven. Dit is een soort presentatie voor de ouders van wat de kinderen dat trimester hebben geleerd. Iedereen uit de klas doet dan mee en zegt of zingt iets. Na elke assembly zie je de kinderen groeien, de schaamte verliezen en zelfverzekerder worden.

Naar sri lanka met je gezin verhuizen, hoe is dat? | CITYMOM.nl 1

De kinderen doen ook veel naschoolse activiteiten. Vanuit de school worden die verschillende activiteiten aangeboden, zoals ukelele, yoga, dramales, voetbal, etc. Maar onze favoriete naschoolse activiteit is toch wel surfen.

Iedere donderdagmiddag komen alle ouders met hun kinderen naar hetzelfde strand. De kids gaan surfen of rond rennen op t strand en de ouders zoeken elkaar op en hebben weer even een middag op t strand onder t genot van een drankje en ondergaande zon. Iedere donderdag is de conclusie dat het zo slecht nog niet is om hier te wonen.

Waarom zou je weggaan uit je heerlijke vertrouwde leventje in Amsterdam?

Mijn antwoord op de vraag: Waarom zou je weggaan uit je heerlijke vertrouwde leventje in Amsterdam/Nederland? Waar al onze vrienden en familie wonen. Waar de kids hun vriendjes en vriendinnetjes hebben en die ook nog in de straat wonen.

Waar de kinderen op de fiets naar school kunnen. Waar overal speelplaatsen en parken zijn. Waar je met je kinderwagen op elke hoek van de straat gezellig koffie kunt drinken met vriendinnen. En niet te vergeten; waar je goed en makkelijk kunt shoppen voor alles en nog wat. Waar er tegelijk allerlei heerlijke restaurantjes en gezellige barretjes om de hoek zijn?

Dat allemaal, en nog wel veel meer hele fijne en makkelijke dingen die we allemaal voor lief namen, maar nu extra kunnen waarderen, die moeten we helaas een paar jaar ruilen voor een leven op het Tropische eiland Sri Lanka.

Waarom? Omdat we er als gezin heel veel voor terugkrijgen en zo’n ervaring neemt nooit meer iemand van ons af. Ons mooie Nederland loopt gelukkig nooit weg!

EXTRA INFO SRI LANKA

Zin om ook naar Sri Lanka te gaan? Vergeet niet een visum aan te vragen! Je kan dit visum online aanvragen  en duurt een paar minuten. Voor vertrek vul je online het aanvraagformulier in. Na goedkeuring van het visum, wordt deze per e-mail naar je toegezonden. Dit is een e-visum en geschikt voor reizigers die niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijven. Blijf je langer dan 30 dagen dan moet je naar het Consulaat in Den Haag.

Voor Sri Lanka heb je ook vaccinaties nodig! Het gaat hierbij om vaccinaties voor gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, DTP, buiktyfus, tuberculose, rabiës, Japanse encefalitis en mazelen. Soms is het niet nodig gebruik te maken van al deze vaccinaties. Dat is onder andere afhankelijk van de verblijfsduur, de te bezoeken gebieden op het eiland en het soort activiteiten dat je gaat ondernemen.

Wil je informatie over reisadvies naar Sri Lanka dan kan dit ook online. Dit reisadvies is samengesteld onder meer door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer info over Sri Lanka zelf? Check dan deze website; www.srilanka.travel.   

BLOG BY RENSKE VAN MEERTEN

3 Reacties

 1. aD

  hI gOEDENDAG,

  lEUK VERHAAL. iN 2009 WAS IK ZELF IN sRI lANKA. tOT NU TOE ÉÉN VAN MIJN MOOISTE REIZEN. oP DIT MOMENT BEN IK AAN HET CHECKEN OM DAARHEEN TE VERHUIZEN. dAN BEN IK UITERAARD OP ZOEK NAAR WERK. kUNNEN JULLIE DAAR EVENTUEEL BIJ HELPEN? wETEN JULLIE WAAR IK AAN DE SLAG ZOU KUNNEN? iK HOOR HET GRAAG VAN JULLIE EN VEEL PLEZIEER!

  gROETEN,

  aD

  Antwoord
 2. Priya

  Verhaal klinkt geweldig, als een droom die wij ook graag willen als gezin. Vooral dat kinderen daar goed op hen plek zijn.
  Hoe hebben jullie werk gekregen?
  En wat zijn gemiddelde kosten voor scholen?

  Groetjes,

  Antwoord
 3. Wesley

  Fantastisch een droom die voor ons als gezin ook zeker zak uitkomen als we de kans hadden.
  Mijn vrouw komt zelf uit sri lanka en zou heel graag terug gaan.
  We hebben nu zelf ook twee Kids van 9 en 14 maar die zeggen ja tegen het idee.
  Mochten jullie iets weten houd ik me zeker aanbevolen

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.