10X TIPS HOE BLIJF JE EEN RELAXTE (CITY)MOM?

zo blijf je een relaxte moeder

Soms is het best wel eens pittig om alle ballen hoog te houden. Om dan tijdens het hoog houden van alle ballen ook nog een relaxt te blijven is een extra uitdaging. Nou lukt mij het ook zeker niet altijd, dus dit is zeker geen blog in de categorie ‘luister naar mij ik heb alles onder controle’. Maar een aantal dingen helpen mij wel: ‘keep it simple, mediteer en hou die lat laag’. 

10X tips om het hoofd koel te houden

1. Mediteer

Begin de dag met 5 minuten meditatie. Mag ook in bed, maar de dag starten met een onderzoekend observerend brein werkt heel rustgevend. Je kan ook je douchemoment kiezen als een meditatie momentje. Het fijne van meditatie is dat het je helpt om te deëscaleren bij stress. Omdat je leert te kijken naar gevoel in plaats van er in verstrikt te raken.

Een stressvol moment is gewoon wat het is, en niet meteen een signaal dat altijd alles misgaat en dat het nooit eens leuk is in huis. Ook geeft het je meer scherpte in het herkennen van patronen van jezelf en van de ander. Wat van jou is blijft van jou en wat van de ander is van de ander. Zo blijft een boos kind wat zijn zin niet krijgt gewoon een boos kind, in plaats van een kind wat jou in de weg zit.

2. Vermijd stress bij het ontbijt

Beperk keuzestress bij het ontbijt. Geef iedereen yoghurt met muesli of havermout. Sneller de tafel gedekt en geen gedoe over beleg keuzes. Bovendien is het heel gezond en kan je het makkelijk aanvullen met superfoods zoals hennepzaad, lijnzaad of gedroogd fruit.

3. Kook wat ze lekker vinden

Kook, eventueel naast wat jij lekker vindt, simpele gezonde dingen die de kids lekker vinden. Meestal zijn dit toch groenten zoals broccoli, erwtjes, worteltjes en gekookte rijs of volkoren pasta met een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Ik kook al jaren ‘2 keer’ en wij hebben nooit gedoe over eten. Het kindereten is zo simpel en staat in 10 min op tafel.

4. Drop perfectie

Probeer er niet perfect uit te zien. Heeft een kind een gat in zijn broek of vlek op zijn trui, prima toch. Tip: Kies voor kleding met motiefjes, daar zie je geen vlekken op. Ook handig voor je eigen kleding! En het huishouden? Laat de boel zo nu en dan de boel. Moeders die dit goed kunnen raken vrijwel nooit burn out. Is het even te druk en daardoor een chaos in huis? Laat het gewoon even een rommel zijn, het komt wel weer als je weer ruimte voelt.

5. Ga werken 

Dit klinkt misschien gek, maar als je alleen maar thuis bezig bent met de kinderen, dan is dat je je focus en ben je veel minder met jezelf bezig. Als je lekker gaat werken, dan heb je ook naast je kids en het thuis, iets leuks te doen. Geen idee waar te beginnen? Ga dan bijvoorbeeld langs bij een uitzendbureau in Amsterdam. Ze hebben genoeg leuke vacatures in Amsterdam waaruit je kan kiezen. 

6. Be practical

Neem, als je het kan betalen, een werkster. Het gegeven dat eens per week het huis goed schoon wordt gemaakt, scheelt veel stress. Bestel je boodschappen online met een standaard boodschappenlijstje. Scheelt bakken met tijd en ook heel fijn, je koopt nooit te veel.

7. Sport om de dag

Probeer om de dag te sporten, als je sport, is je stemming beter, je brein optimaal en je energieniveau hoger. Bovendien eet je gezonder en je slaapt beter. Kies korte efficiënte workouts. Onderzoek wijst uit dat regelmatig kort trainen beter is voor lichaam en geest, dan eens per week heel lang.

8. Leer 5 gezonde recepten uit je hoofd

Gezond eten bevordert een fit gevoel en vrolijke stemming. Zorg dat je aantal makkelijke snelle recepten uit je hoofd leert, die je binnen een handomdraai op tafel hebt staan. Zet de producten op je standaard online boodschappenlijstje, zodat je alle benodigde producten voor je favo recepten altijd in huis hebt.

9. Geef echte aandacht

Neem regelmatig een moment van volledige aandacht met je kinderen. Als ze een momentje volledig door je gezien zijn, gedragen ze zich veel rustiger. Het kost je 10 minuten en scheelt bakken energie. Bovendien pak je zelf ook even een mindful momentje!

10. Slaap zacht

Ga oprijd naar bed en sluit de dag af met een ligmeditatie in bed, zorg dat je kamer donker is en kijk niet meer naar een scherm 1 a 2 uur voordat je gaat slapen. Zo slaap je veel dieper en kan je veel meer hebben de volgende dag. Fijne apps met geleide meditaties zijn Calm & Headspace. Wedden dat je heerlijk in slaap valt en heel relaxed wakker wordt!

BLOG BY ESTHER DE BROUWER 

Photocredits coverfoto; MABEL’S GARB / foto in de blog: a-joyfuljourney.tumblr.com

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.