5X TIPS VOOR HET KOPEN VAN EEN NIEUWE NAAIMACHINE

Je eigen kleding voor jezelf of je kindje maken is niet alleen heel cool, maar ook heel duurzaam! Of je nou net begint of al een ervaren naaister bent: het kopen van een nieuwe, goede naaimachine kan vrij lastig en overweldigend zijn. Daarom helpen we jou graag de juiste keuze te maken! In deze blog zetten wij vijf tips op een rij die bedoeld zijn om jou te informeren en om je keuze eenvoudiger te maken!

Tip 1: koop een machine van hoogwaardige kwaliteit

Deze eerste tip klinkt misschien logisch, maar het zou je verbazen hoe vaak goedkope naaimachines van lage kwaliteit worden aangeschaft! Vaak wordt dit gedaan door beginners die snel-snel een naaimachine in huis willen halen. Dit leidt meestal tot een slechte eerste ervaring met naaien: wellicht werkt de machine niet goed en zijn de resultaten niet wat je had verwacht. Dit is één van de grootste redenen waarom veel beginners stoppen.

Wil je dit voorkomen en ben je enig sinds gesteld op het kopen van een kwalitatief product, dan is het verstandig om voor een topmerk te gaan. Welke merken zijn daadwerkelijk goed? Dat gaan we je nu vertellen.

Wij vinden dat een Bernina naaimachine het beste uit de verf komt. Het is een razend populair merk wereldwijd om goeie redenen: deze naaimachines zijn precies, innovatief én duurzaam. Een dikke aanrader dus. Daarnaast zijn machines van Bernette en Brother ook goede keuzes. Dit zijn merken die al jarenlang bekend staan om hun hoge kwaliteit en vele functies! Wat zijn deze functies, vraag je je misschien af?

Tip 2: bekijk van tevoren wat de functies zijn

Naaimachines hebben altijd een paar standaard functies. Dit zijn namelijk een knoopsgat, rechte steek en zigzagsteek. Deze basisfuncties zijn voor een beginner al vaak voldoende om heel ver te kunnen komen. Als je iemand bent die vaker dan een paar keer per jaar de machine wilt gaan gebruiken, is het verstandig om te kijken naar machines met meer functies.

Hier volgt een lijstje met functies die wellicht interessant voor jou zijn:

  • Draadinrijger;
  • Automatische draadknipper;
  • Automatische knoopsgat;
  • Verstelbare naaivoetdruk;
  • Snelheidsregelaar;
  • Tweelingnaaldtoets;
  • Accessoire bakje.

Naaimachines kunnen nog veel meer functies hebben naast deze. Vergelijk dus zo veel mogelijk modellen en bepaal voor jezelf welke functies voor jou nuttig zijn en welke niet!

Tip 3: bepaal je budget

Het bepalen van je exacte budget kan best een dingetje zijn. Dit geldt vooral voor beginners, aangezien ze vaak nog niet weten of naaien een kortdurend tijdverdrijf is of een aanhoudende hobby wordt. Deze tip sluit ook aan op de laatste: voorkom dat je duurdere machines aanschaft met allerlei extra functies die je toch niet gaat gebruiken. Dit is namelijk erg zonde!

Nogmaals raden we Bernina en Bernette aan, aangezien deze merken naaimachines aanbieden in vrijwel elke prijsklasse. Deze machines gaan ook vaak een hele lange tijd mee. 

Tip 4: probeer een naaimachine uit voordat je het koopt!

De beste manier om een goed beeld van een product te krijgen is om het simpelweg uit te proberen. Dat is bij naaimachines niet anders. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een naaimachinewinkel waar ervaren medewerkers je op weg zullen helpen. Daarnaast kun je andere kleermakers of naaisters in de buurt vragen om hun machines uit te proberen.

Als je een machine gaat uitproberen, doe dit dan ook met verschillende lapjes stof. Zo krijg je een zo uitgebreid mogelijk beeld van wat die bepaalde machine kan doen. Hiernaast is het ook verstandig om te letten op de volgende zaken:

  • Hoe snel reageert de machine wanneer je begint of stopt met naaien?
  • Hoeveel lawaai maakt de machine?
  • Is de machine goed verlicht?
  • Zijn de steken mooi (knoopsgat, rechte steek en zigzagsteek)?

Door deze zaken te checken krijg je een vrij compleet beeld van wat een machine allemaal kan doen en hoe kwalitatief het daadwerkelijk is!

Tip 5: vraag om advies bij winkels of andere naaisters

Wil je graag de mening horen van iemand anders met ervaring? Dan raden wij je opnieuw aan om naar een naaimachinewinkel of ervaren naaister te gaan. Zij kunnen je met iets meer detail uitleggen waarop je precies moet letten.

Ook zijn er genoeg online naaigroepen op social media sites zoals Facebook die je verder kunnen helpen. Het is verstandig om van zo veel mogelijk ervaren mensen hun meningen te vragen. Zo weet je precies wat je bij bepaalde machines moet gaan verwachten. Alsnog raden we aan dat je toch de machines ook eerst zelf uitprobeert (zie vorige tip).

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.