HEEFT DE KINDERSLAAPKAMER DE JUISTE TEMPERATUUR

Echt lekker slapen, dat doe je pas als je het niet te warm en niet te koud hebt. De ideale temperatuur om in te slapen ligt zo rond de 18 graden, al kan daar per persoon een graadje of wat verschil in zitten. Lukt het jou om de kinderslaapkamer altijd op deze temperatuur te houden?

De ideale temperatuur in de winter

Om je kinderslaapkamer in de winter op de juiste temperatuur te houden, de eerdergenoemde 18 graden, is het vaak nodig om de verwarming te gebruiken. Veel mensen en ook kids zijn hier echter niet dol op, en lang niet altijd lukt het om hiermee de juiste temperatuur te bereiken.

 De thermostaat voor de meeste verwarmingen bevindt zich namelijk in de woonkamer. 

De temperatuur in deze ruimte is leidend voor de vraag of de verwarmingsketel aan het werk wordt gezet, en warm water door alle radiatoren gaat pompen. De woonkamer is vaak echter groter en voorzien van meer glas dan de slaapkamer. Het gevolg hiervan is dat het in de woonkamer vaak eerder te koud wordt, en het langer duurt voor de hele kamer weer op temperatuur is. 

Bovendien vinden de meeste mensen het in hun woonkamer pas aangenaam als het minimaal een graad of 20 (ik persoonlijk zelfs 21!) is, wat ervoor zorgt dat het in de slaapkamers ook minimaal 20 graden zal worden als de verwarming draait.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om de radiator in de kinderslaapkamer niet te gebruiken, of alleen overdag even zijn werk te laten doen. Gedurende de nacht zal de temperatuur dan wel onder de 18 graden kunnen zakken. 

Mijn tip; gebruik een 4-seizoenen dekbed, dat in de winter uit meerdere lagen bestaat, zo zorg je ervoor dat de kamer weliswaar fris kan zijn, maar je kind het onder de deken nog steeds lekker warm hebt. Voor baby’s zijn er speciale 4-seizoenen slaapzakken te koop! 

De ideale temperatuur in de zomer

In de zomer, en zeker tijdens een warme periode, is het zonder airco vaak onmogelijk om de kinderslaapkamer niet warmer dan 18 graden te krijgen. 

Zorg ervoor dat je de ramen en gordijnen altijd dicht houdt op de momenten waarop het buiten warmer is dan binnen, zodat er niet nog meer warmte binnen kan komen. 

Vaak is het vroeg in de ochtend het koelst, zet dan de boel open om frisse lucht binnen te krijgen.

Is het toch erg warm op de kinderkamer, en kun je er niks aan doen, dan is het zaak om het voor je kind zo comfortabel mogelijk te maken. 

Een wit laken om onder te slapen voelt stukken koeler aan dan een dekbed met een wollige overtrek, bijvoorbeeld. 

Ook een ventilator kan verlichting geven. Deze koelt weliswaar niet de lucht, maar geeft wel een briesje waardoor het niet iets koeler kan lijken.

LEES OOK: 5X KEEP IT COOL; ZO KRIJGT JE KIND HET NIET TE WARM

BLOG BY BETTINA @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.