EEN ZWEMBAD IN JE TUIN; ALLE TIPS

EEN ZWEMBAD IN JE TUIN; ALLE TIPS

Willen jij en je kinderen heerlijk kunnen genieten van het prachtige zomerweer in je eigen tuin? Dan heb je wel iets nodig om af te koelen. En zelfs een lekker koud drankje met ijsblokjes is dan niet altijd genoeg. Wat werkt wel altijd? Een zwembad in je tuin.

Maar zorgeloos genieten van een zwembad in je tuin is niet altijd even makkelijk. Want wanneer zet je het zwembad op? Sluit je een filterpomp aan of laat je het water af en toe uit het zwembad lopen? Hoe houd je het zwembad schoon en het water blauw? En hoe verleng je de levensduur van je zwembad?

Tips voor een zorgeloos zwembadseizoen

Heb je een opzet op opblaasbaar zwembad in de tuin staan? Of misschien zelfs een houten zwembad of stalen zwembad? Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten, maar er niet te veel zorgen aan hebben. Hieronder een aantal tips voor een langer en zorgeloos zwemseizoen:

  1. Zorg voor een goede filterpomp met zandfilter. De juiste pomp, het filter met zand, in combinatie met goede waterbehandeling zorgt ervoor dat je zwembadwater de hele zomer blauw blijft. Door de filterpomp voorkom je dat het water vies wordt en de waterbehandeling houdt het veilig door bacteriën te doden.
  2. Check iedere dag voordat je wilt gaan zwemmen even de pH-waarde en chloorwaarde van je zwembad. En als er niet gezwommen wordt iedere week. Stuur deze waardes vervolgens bij waar nodig. Het op peil brengen van je zwembadwater is meer werk dan het op peil houden.
  3. Bedenk goed waar je het zwembad plaatst. Niet onder een boom of struiken waar veel bladeren afvallen, niet in de schaduw, maar op een open plek in de zon. Het kiezen van de juiste positie helpt met schoonhouden, maar ook voor de temperatuur van het water. Te warm zal het water in Nederland niet zo snel worden.
  4. Dek het zwembad af als je hem niet gebruikt. In de zomer met een zomerafdekking en in de winter met een winterafdekking. Een zomerafdekking heeft als extra functie dat je water sneller kan opwarmen. Een winterafdekking laat regen door maar houdt blaadjes van de bomen juist beter tegen.
  5. Gebruik altijd water uit de kraan voor het vullen van je zwembad. Nooit bron of grondwater. Gebruik je dit wel, dan wordt het op peil brengen van de pH waarde een flinke uitdaging.
  6. Kijk uit voor (dode) algen. Heb je al dode algen? Gebruik dan anti-alg en vlokmiddel om ze te verwijderen.
  7. Plaats het bad op een harde en vlakke ondergrond (waterpas). Bij je keuze voor de juiste ondergrond voorkom je dat hij stuk gaat. Het kiezen van de beste plek is essentieel voor een geweldig zwembad seizoen zonder problemen

Hiermee kom je al een heel eind. Maar het is ook belangrijk om na te denken over wanneer jij je zwembad opzet. Is het al tijd om rustig te voorbereiden op het voorjaar?

Wanneer zet je opblaasbaar zwembad of Intex zwembad op (niet permanent)

Wat is het ideale moment om je Intex zwembad op te zetten? Eén week of uiterlijk een paar dagen voor je wilt zwemmen zet je het zwembad op. Hierdoor heb je genoeg tijd om de pH waarde en chloorwaarde in orde te krijgen. Ook kan het water dan alvast een beetje opwarmen. Eventueel met hulp van een Solar Heater Dome of warmtepomp voor extra verwarming.

Zorg er wel voor dat je niet te vroeg bent, als er nog kans is op vorst in de nacht, ben je net te vroeg. Gelukkig is te vroeg opzetten vaak niet het probleem waar mensen mee zitten. Zo kun je op verschillende fora (bijvoorbeeld hier) lezen dat mensen regelmatig te laat hun zwembad opzetten.

Te laat je zwembad opzetten is natuurlijk nooit de bedoeling. Je kunt je zwembad al lang opzetten als het nog geen zwemweer is. Wacht dus niet tot het 25 graden met volle zon is. Eind april is meestal het beste moment.

Zwembad snel opzetten omdat je het beste moment voorbij bent? Kies dan voor een Intex zwembad met opblaasbare rand. Dat soort zwembaden opzetten is erg eenvoudig en ideaal voor kleine kinderen.