EEN HOUTEN TUINHUISJE KOPEN; WAAR MOET JE OP LETTEN

Een houten tuinhuisje kan een idyllische ontmoetingsplaats of een praktische opslagruimte zijn. Of het nu gaat om een gereedschapsschuurtje, een mooie buitenkeuken of een rustig kantoor aan huis, de kwaliteit van de materialen en een goede constructie zijn van cruciaal belang.

Waar moet je op letten bij het plannen van een houten tuinhuis? Hier zijn een aantal nuttige tips voor iedereen die van plan is een tuinhuisje te kopen.

Het verkrijgen van een bouwvergunning is de eerste prioriteit (indien vereist)

Een houten tuinhuis wordt beschouwd als toegestane ontwikkeling, waarvoor geen bouwvergunning nodig is onder de volgende beperkingen en voorwaarden:

 • Geen enkel bijgebouw mag worden opgericht op de grond vóór een muur die de hoofdgevel vormt.
 • Bijgebouwen en garages mogen niet hoger zijn dan één bouwlaag met een maximale hoogte aan de dakvoet van 2,5 meter en een maximale totale hoogte van vier meter met een dubbel zadeldak of drie meter voor elk ander dak.
 • Een maximale hoogte van 2,5 meter is toegestaan in het geval van een gebouw, omheining of container binnen twee meter van de grens van het woonerf van het hoofdhuis.
 • Veranda’s, balkons en verhoogde vlonders zijn niet toegestaan (een vlonder mag maximaal 0,3 meter hoog zijn).
 • Niet meer dan de helft van het grondoppervlak rond het “oorspronkelijke huis” mag worden bedekt door aanbouwen of andere gebouwen.*
 • In nationale parken, gebieden van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en gebieden die tot het werelderfgoed behoren, mag de oppervlakte van gebouwen, omheiningen, containers en zwembaden die meer dan twintig meter van de woning verwijderd zijn, niet meer dan tien vierkante meter bedragen.
 • Op aangewezen land is voor gebouwen, omheiningen, containers en zwembaden aan de zijkant van eigendommen een bouwvergunning vereist.
 • Binnen de omheining van een beschermd gebouw is voor elk bijgebouw een bouwvergunning vereist.

Kies een geschikte fundering voor je tuinhuis

Een tuinhuis kan op bijna elke ondergrond worden geplaatst; het is echter wel belangrijk om een geschikte fundering voor het huis te kiezen. Hetzelfde geldt voor een VidaXL tuintafel. Omdat hout een volledig natuurlijk en levend bouwmateriaal is, kan het na verloop van tijd licht vervormen, uitzetten, krimpen of kromtrekken. Deze kenmerken zijn echter geen probleem als het huis een voldoende sterke fundering heeft en normale zetting is toegestaan (er worden geen extra belemmerende details aangebracht).

Aanbevolen funderingstypes:

Blokken of platen op een ondergrond van zand of grind

 • Straatstenen
 • Een paal-en-balk fundering
 • Een monolithische plaat van gewapend beton

Het type fundering moet worden gekozen op basis van de grootte van het tuinhuis, de bodemgesteldheid, en het doel van het huis. Type 1 en 2 funderingen zijn zeer geschikt voor kleinere en middelgrote tuinhuizen. Het bouwen van zo’n fundering is voor de meeste mensen haalbaar. 

Je moet 25-35 cm grond uitgraven, deze opvullen met zand en grind, en de blokken of tegels plaatsen. Voor grotere tuinhuizen, tuinhuizen en sauna’s zijn funderingen van type 3 en 4 beter geschikt. Het bouwen van deze vormen van fundering vereist speciale kennis en het is raadzaam een beroep te doen op een professionele dienst.

Ongeacht het type fundering, is het noodzakelijk te weten dat een perfect vlakke basis vereist is om de stabiliteit en duurzaamheid van het tuinhuis te verzekeren.

Het is niet mogelijk om vlakke muren te bouwen op een oneffen fundering, en ook de deuren en ramen zullen niet goed werken, terwijl ook de fabrieksgarantie van vijf jaar vervalt.

Installatie van het tuinhuis. Zelf monteren of een bouwbedrijf inhuren?

De montage van kleinere en middelgrote tuinhuizen is haalbaar voor een bekwame doe-het-zelver. Uit onze statistieken blijkt dat negen van de tien klanten de montage zelf doen of een lokale expert inhuren voor hulp. Voor de montage heeft u minstens twee volwassenen nodig, gereedschap (hamer, zaag, boor, schroevendraaier, meetlint, ladder, mes en waterpas), en tussen de één en drie dagen van uw kostbare tijd, afhankelijk van jouw vaardigheidsniveau en de omvang van uw project.

Als je niet van tuinieren of bouwen houdt of als je geen tijd hebt, kan je altijd een huis bestellen met een montageservice. Een huis bestellen met een professionele montageservice garandeert de hoogste kwaliteit en een ideaal resultaat.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.