EEN WEEKEND WEG MET DE KIDS NAAR VESTINGSTAD GORINCHEM, AKA GORKUM

Gorinchem, ook wel Gorkum, is misschien niet de eerste CITY waar je aan denkt voor een dagje of weekend weg. Gorkum is veel kleiner dan Utrecht, Rotterdam of Amsterdam. Maar zeker zo gezellig als je het mij vraagt.

Start met een lekker taartje bij Hugo, wandel een stukje over de stadswallen en neem daarna het pontje naar de overkant van de rivier. Bezoek daar het schitterende kasteel Slot Loevestein, waar je riddertje kan spelen! Hoe klinkt dat?Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de overige verdedigingswerken: kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, kruitmagazijnen, ‘sucht’ riolen, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal… Het is er allemaal, mooi onderhouden. De historie is onderdeel van het nu.

Gorinchem vormt samen met Zaltbommel en Woudrichem de Vestingdriehoek, een van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met een pontje vaar je zo naar Woudrichem en Slot Loevestein en krijg je dus zomaar nog een of twee vestingstadjes cadeau. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem zo leuk.

Grote Markt

Een bezoek aan de Grote Markt in Gorkum mag niet missen. De lekkerste ijsjes haal je bij Venezia aan de Grote Markt (’s winters gesloten).

De heerlijkste taartjes, broodjes en kopjes koffie en thee vindt je bij Espressobar Hugo, ook aan de Grote Markt. Hier hebben ze voor kinderen een speciale ‘kinderkoffie’. Zowel Venezia als Hugo hebben een knus terras.

Op de Grote Markt vind je een fontein en is ruimte waar kinderen lekker kunnen rennen. Rondom de fontein zijn meer restaurants te vinden.Stadswandeling

De stadswallen van Gorkum lopen om het centrum heen. Een wandeling over de wallen is ongeveer 5 kilometer. Precies een mooie afstand voor kinderen.

Onderweg loop je langs de molen ‘De Hoop’, langs het Dalempoortje, langs kanonnen en heb je mooie uitzichten over de rivier. Ook brengen de stadswallen je langs ‘Buiten de Waterpoort’.

Buiten de Waterpoort

Bij ‘Buiten de Waterpoort’ kun je op een kleedje lekker picknicken of een ijsje kopen. Je kijkt hier uit over het water en de boten die erdoorheen varen.

Je vindt hier ook een leuke speeltuin, waar kinderen lekker in de touwen kunnen klimmen.

Pontje nemen

Vanaf ‘Buiten de Waterpoort’ is het leuk om het pontje te nemen om de rivier over te steken. Je kunt bijvoorbeeld naar het prachtige kasteel Slot Loevestein varen. Je kunt per voet of met de fiets het pontje op.

Slot Loevestein

De meeste mensen kennen het kasteel van het verhaal van Hugo de Groot, die ontsnapte uit het slot door zich in een boekenkist te verstoppen. In het kasteel ga je terug in de tijd. Het kasteel is oud, steenoud. En dat is gaaf voor de kids!

Je ziet hoe ridders vroeger leefden, sliepen en speelden. Je kunt je verkleden als ridder, je kunt er naar verhalen luisteren en rondom het kasteel kun je super leuk wandelen en spelen.

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd in het rondom het Slot. Met een museumkaart kun je het kasteel gratis betreden.

Nieuw in het kasteel is een escape room. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Lukt het jou, om net als Hugo de Groot, uit het kasteel te ontsnappen?

LEES OOK:  4 X KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT TIPS IN GORINCHEM VAN @LEO_EN_DE_PAPAS

BLOG BY ILSE @Avonturen SparenMijn naam is Ilse en samen met mijn man zijn wij de trotse ouders van Sam (2012), Saar (2014) en Mees (2016). Wij genieten er enorm van om met onze kids op pad te gaan. Van de camping om de hoek tot Australië, van korte uitstapjes tot lange reizen. Als we maar nieuwe avonturen beleven, dat is ons motto. Omdat ik vaak de vraag krijg, hoe wij dat reizen met kleine kindjes nu voor elkaar krijgen, ben ik begonnen te schrijven over onze trips op avonturensparen.com. Om te laten zien hoe leuk en fijn het kan zijn om met je kindjes op pad te zijn en wat de leukste plekken zijn die je niet mag missen. Super leuk om ook mijn avonturen op CITYMOM te delen!

1 Reactie

  1. Aneta

    Ik woon er vlakbij en het is zeker een heel leuk stadje het heeft iets nostalgisch

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.