WEEKEND NAAR GOUDA MET KINDEREN; ALLE TIPS

Ik wil heel graag eens wat meer steden van Nederland verkennen en daarom gingen wij naar Gouda! Want Gouda is toch wel op en top Nederlands. Met een groot marktplein, een imposant stadhuis erop. Ze lopen er nog net niet op klompen en er staan nog net niet overal tulpen…

De Hollandse gezelligheid kennen ze er zeker ook. Ook ontdekte wij dat de stroopwafel uit Gouda komt en dat Gouda een hele leuke bestemming is voor een weekend weg met je kinderen! Deze blog is in maart 2020 geupdate. 

OVERNACHTEN IN GOUDA MET KINDEREN

1. Landal De Reeuwijkse Plassen

Onze uitvalsbasis was midden in een typisch Hollands landschap, want dat is het decor van Landal De Reeuwijkse Plassen. Midden in het Groene Hart op een uurtje rijden vanaf Amsterdam.

Op dit nieuwe park vaar je vanaf je woning aan het water zo de plassen op! Wat een prachtige huisje was dit. Aan het water, ramen vanaf de vloer tot aan het plafon, alles van hout. Echt een super de luxe huisje, er zat zelf een sauna & zonnebank in.

Je zou je op het park alleen al een heel weekend kunnen vermaken. Er is een biologische supermarkt, een overdekt zwembad (waar wij zondagochtend nog even zijn gaan zwemmen) en er is een natuurspeeleiland.

Super leuk ook voor de kinderen. Er is een speelzolder, je kan eten in het restaurant daar en iedere ochtend is er vermaak voor de kinderen zoals knutselen.

In de zomer wil ik ook zeker terug want dan kan je lekker een dagje varen op De Reeuwijkse Plassen en je gehuurde fluiersterboot aanleggen aan je eigen huis of je kan relaxen op het zandstrand daar! Echt een mega aanrader dicht prachtige park in de natuur maar dicht bij Gouda!

2. Best Western Plus City hotel

Als je voor een paar dagen Gouda een kindvriendelijk hotel zoekt, dan is het Best Western Plus City hotel een schot in de roos. Het ligt lekker centraal, het ontbijt is heerlijk en er zijn zowel driepersoonskamers als vierpersoonsfamiliekamers plus heuse stroopwafel- en kaassuites.

3. Canalhouse B&B 

Ook Canalhouse B&B aan de Gouwe in hartje centrum heeft lekkere familiekamers en appartementen en beschikt over kinderbedjes en speelgoed.

PARKEREN IN GOUDA

Als je met de auto naar Gouda komt, is Klein Amerika (dit is tevens het adres) een geschikte en goed betaalbare optie om te parkeren. Je moet hier vooraf betalen en kunt dan best voor een dagticket van €8 kiezen. Vanaf Klein Amerika steek je de straat en brug over en loop je zo via de Tiendeweg het centrum in. Aan het eind van deze straat sla je rechtsaf en loop je de Markt op.

LEUK OM TE DOEN IN GOUDA MET KINDEREN

1.MUSEUM GOUDA

Breng een bezoek aan het Museum Gouda. Volg dan een interactieve familierondleiding en maak kennis met al het moois dat er in Museum Gouda te zien is. Bekijk samen de prachtige schilderijen, de oude operatie-instrumenten in de chirurgijnsgildekamer en natuurlijk de martelwerktuigen.

In de kelder van de kapel is namelijk een unieke verzameling straf- en martelwerktuigen te bewonderen. Nergens is te zien wat het is, maar als je je veiligheidsbril opzet en je blacklight lantaarn aanzet… Geschikt voor alle leeftijden. Er zijn geen bloederige afbeeldingen te zien.

Ook staat er de vuurtorenrode ontdekkoffer klaar. Met de opdrachten uit de koffer – voor kinderen tussen 6 en 12 jaar – ontdek je op een speciale manier de collectie. Beantwoord vragen als ‘Waarom hangt er een krokodil in de apotheek van het museum?’ en ‘Waarom is de Sint-Janskerk op de stadsmaquette ingestort?’.

De beloning is een codewoord dat toegang geeft tot de club van Museum Gouda Helden! Combineer dit met een superleuke workshop ‘Landschap maken van stof’ geïnspireerd op de expositie ‘Lage Landen, Schatten uit het Rijks’ (ook een aanrader voor ouders!).

2. GOUDA KAASMARKT

In de zomerperiode zijn er tijdens de GOUDA KAASMARKT kinderkaasspelen achter de Goudse Waag: een vrolijke mix van activiteiten en spellen met in de hoofdrol KAAS!

Er zijn diverse kaasspellen te doen zoals kaassjoelen, klompenvangen en kaashappen. Het is ook mogelijk een echte kaasjongen of -meid te worden. Kijk op www.GOUDAKAASSTAD.nl voor exacte data en tijden.

3. SPEURTOCHT DOOR DE STAD

Bij VVV Gouda zijn speurtochten verkrijgbaar voor €4.95 Het zijn leuke, leerzame puzzeltochten door het historische centrum. 

Via hofjes en middeleeuwse steegjes beland je op de Markt met het beroemde Stadhuis en de Sint-Janskerk. Tussendoor plan je lekker veel pauzes. Wat te denken van warme chocolademelk bij chocoladeatelier PUUR.

4. VERWONDERLAB

Hier zijn wij zelf niet geweest, maar ik denk dat het super leuk is. In het verwonderlab kunnen kinderen experimenteren en zelf kleine kunstwerken maken. Er is heel veel te beleven en je kunt je handen uit de mouwen steken.

In het Verwonderlab leer je op een originele manier kijken. Je kan er kiezen uit 15 activiteiten om te experimenteren en kleine kunstwerken te maken. Dit bruisende lab is open op woensdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

5. KINDERBOERDERIJ DE GOUDSE HOFSTEDEN

De kinderboerderij is gevestigd in een monumentale boerderij welke stamt uit begin 1900 en is gelegen aan de Bloemendaalseweg. Dit is een sfeervolle landelijke weg waar geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan. De kinderboerderij organiseert veel leuke en leerzame activiteiten, zo kunnen kinderen iedere dag komen knutselen: houten klompjes schilderen, schilderijtje verven en vele andere mogelijkheden.

Daarnaast is het mogelijk een speurtocht te doen of mini-boerengolf te spelen in het weiland. Er is een kantine met verkoop koffie/ thee, ijs en kleine (warme) snacks, speeltuin, natuurspeelstrook en waterspeelplek, weerstation, moestuin en educatieve borders, bijen- en vlindertuin en natuurlijk vele verschillende diersoorten.

6. GOUDSE WAAG

De Goudse Waag is nu het Kaas- en Ambachten museum, waar je van alles te weten kunt komen over de historie van de Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden.

Het is een historisch pand uit 1668 en zowel van binnen als van buiten heel erg mooi. Wij kregen een kleine rondleiding en hebben we geleerd hoe kaas wordt gemaakt. Krijg je tijdens je bezoek zin in een lekker stukje kaas?

Neem dan een kijkje in de museumwinkel op de begane grond. Daar vind je alles wat met kaas te maken heeft. Van bijzondere kaasjes tot de beste kaasschaven. Zoals je begrijpt hebben wij hier wat Goudse kazen ingeslagen om mee naar huis te nemen!

7. LEGO WINKEL PLAY TODAY

Houd je kind van LEGO (welk kind niet!?) dan moet je even de te gekke winkel Play Today bezoeken op de Lange Tiendeweg 31. Dit is de grootste LEGO Speciaalzaak van de Randstad gevestigd in een monumentaal pand.

Ze hebben een mega groot assortiment, 20 vitrines vol met bouwwerken, een bouwruimte, die echt heel leuk is en waar je zelf aan de slag kan en er is een verticale bouwmuur. Wij hebben hier ons wel een uur vermaakt!

8. STROOPWAFEL ETEN

Ik wist het niet, maar de stroopwafel komt oorspronkelijk uit Gouda. Wat echt heel leuk is om met de kinderen te doen is zelf een stroopwafel gaan eten bij bakker van Vliet op de Lange Groenendaal 32.

Dit is sowieso een leuk straatje om even door heen te wandelen met leuke winkeltjes. Maar de stroopwafels die wij hier gegeten hebben zijn – en ik overdrijf niet – echt de ALLERLEKKERSTE stroopwafels die ik ooit heb gegeten!!!!

Het is een echt familiebedrijf en al meer dan honderd jaar maken zij stroopwafels. Ze zijn ook hofleverancier! De zesde generatie staat nu in de bakkerij en echt zo leuk om van hem de hele achtergrond ook te horen.

Je zal dan ook niet verbaasd zijn dat wij ook daar met een tas vol gekochte stroopwafels weer weg gingen! In de zomer hebben ze een workshop ‘stroopwafels maken’, dat is ook erg leuk om te doen.

 

7. ONTDEK DE NIEUWE DINO KIDS ESCAPE ROOM

Gouda is de stad van kaas, kaarsen, keramiek en stroopwafels. Die Gouwenaren zijn een actief en creatief volkje! Dat zie je terug in de vele doe-activiteiten. Zo halen Dino-fans hun hart op in de gloednieuwe Kids Escape room met het ‘dino en mining thema’ bij Jurassic Golf Adventure Park Gouda.

8. GOUDE CHEESE EXPERIENCE 

Dwalen door een goudgeel universum van kaas kan met de Gouda Cheese Experience waar kaasliefhebbers in een megakaas stappen voor een interactieve kaasreis.

Met ontdekwanden, een 360-graden film en virtueel melken leer je alles over de geschiedenis, het kaasmaken, de kaashandel en de koe. Uiteraard inclusief een kaasproeverij met echte Goudse kaas.

Mascotte Ralfie begeleidt je door het gele gebouw, een animatiefiguur geïnspireerd op Gouwenaar Ralph Toll, initiatiefnemer van de attractie die in 2017 helaas is overleden. 

ETEN & DRINKEN MET KINDEREN IN GOUDA

BRASSERIE DE ZALM

Op Markt 34 zit in een mooi wit statig gebouw Brasserie de Zalm. Van binnen super sfeervol ingericht en ook zeker kidsproof! Er staan gerechten voor kinderen op het menu, er zijn kleurplaten en stiften en ze hebben kinderstoelen. Vanaf de ochtend tot de avond kun je hier terecht.

CHOCOLADE FABRIEK

Voor de geurige koffie en smakelijke gerechten van Kruim moet je in de Chocolade Fabriek zijn. Terwijl de kinderen een boek erbij zoeken of de wonderen van taal ontdekken in de Jeugdwerkplaats! Wat een leuke plek is dit! De Chocoladefabriek is van oudsher een chocoladeverwerkingsfabriek en sinds 2014 het onderkomen van de Stadsbibliotheek Gouda, Streekarchief Midden-Holland, Drukkerswerkplaats Gouda en dus Kruim – eten & drinken.

Het is een inspirerende en dynamische omgeving waar altijd iets te doen en te ontdekken is. Wij hebben echt heerlijk geluncht bij Kruim terwijl de kinderen zich in de bibliotheek met de boekjes vermaakte.


PANNEKOE; OUDSTE PANNENKOEKENHUIS VAN NEDERLAND

Pannenkoe Gouda is te vinden in een 150 jaar oud pand, wat een lekkere authentieke pannenkoekenhuis gezelligheid met zich mee brengt. Je kan naast Pannenkoeken hier ook lekkere poffertjes krijgen die gebakken worden op een antieke roodkoperen poffertjesplaat die nog uit het begin van de vorige eeuw komt.

Knus dineren in een van de gezellige nisjes. Voor de kinderen is er naast de bekende kleurplaat ook een heel speelgedeelte! Onze kids vermaakte zich daar uitstekend.

De Pannenkoe ligt aan het begin van de Karnemelksloot, dit is heel dichtbij parkeerplaats Klein Amerika. Als je de Lange Tiendeweg weer uitloopt en de brug oversteekt, ga je linksaf en steek je nogmaals een brug over. De Pannenkoe ligt dan direct op de hoek, nummer 1. Ook makkelijk, want dan ben je na het eten dicht bij je auto.

LEES OOK:

BLOG BY BETTINA

 Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

IF YOU LIKE IT, PIN IT!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.