De mobiele telefoon is onmisbaar geworden in ons dagelijks leven, en als ouder kun je je waarschijnlijk geen leven zonder meer dat sim only abonnement voorstellen. Dat betekent ook dat je kind al op jonge leeftijd bekend raakt met smartphones. Misschien laat je je kind al spelletjes spelen of filmpjes kijken op je telefoon, of bellen ze soms met opa en oma.
Als je kind ouder wordt, komt vroeg of laat de vraag: “Mag ik een eigen mobiele telefoon?” Veel ouders weten niet goed wat ze hierop moeten antwoorden, vaak omdat ze twijfelen of hun kind al toe is aan een eigen telefoon. In deze blogl meer informatie om te bepalen wanneer een kind klaar is voor een eigen smartphone en hoe je je kind verantwoord kunt laten omgaan met dit apparaat.
Kijk naar de verantwoordelijkheid
Kijk altijd eerst naar hoe volwassen en verantwoordelijk je kind is. Een telefoon is meer dan alleen een middel om te bellen; het opent ook de deur naar sociale media, het internet en allerlei apps. Je kind moet weten hoe het verstandig kan omgaan met deze digitale wereld voordat het een eigen telefoon met sim only nummerbehoud krijgt.
Communicatie en regels
Het is ook heel belangrijk om met je kind te communiceren over hoe ze hun telefoon gebruiken. Door duidelijke regels op te stellen en verwachtingen te bespreken, kun je veel problemen voor zijn. Denk aan het afspreken van hoe lang ze de telefoon mogen gebruiken, welke apps en websites oké zijn en het belang van online veiligheid en privacy.
Monitoren en begeleiden
Het is niet alleen belangrijk om met je kind te praten over hun telefoongebruik, maar ook om als ouder goed betrokken te blijven. Check zo nu en dan welke apps ze gebruiken, met wie ze chatten en wat ze online bekijken. Probeer ook altijd klaar te staan voor eventuele vragen of zorgen van je kind, zodat je ze kunt ondersteunen. Je wilt natuurlijk dat ze verstandige keuzes maken en veilig gebruik kunnen maken van het internet.
Grenzen stellen
Stel ook duidelijk grenzen wanneer je besluit je kind een telefoon te geven. Ze moeten begrijpen dat het een voorrecht is om een telefoon te hebben en dat hier verantwoordelijkheden bij horen. Als ze zich niet aan de regels houden of onverantwoordelijk gedrag vertonen, moet dat gevolgen hebben.
Druk van leeftijdsgenoten
Een ander punt om over na te denken is de druk van leeftijdsgenoten. Veel kinderen willen een telefoon omdat hun vrienden er ook een hebben. Maar het is belangrijk om niet zomaar toe te geven aan die druk als je kind er nog niet klaar voor is. Het is beter om te wachten tot je kind volwassen genoeg is om verantwoordelijk met een telefoon om te gaan.