LENTEKRIEBELS; 8X DE BESTE (VOORLICHTINGS)BOEKEN

LENTEKRIEBELS EN BOEKEN

In maart was er weer de week van de lentekriebels. Op school wordt er dan vaak extra aandacht besteed weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Thuis kan je natuurlijk altijd hierover in gesprek gaan met de kids. En als jij er niet over begint, beginnen zij er wel over.. Hieronder een aantal (voorlichtings) boeken die het soms wat gemakkelijker maken om het gesprek aan te gaan. Ook plaatjes zijn natuurlijk altijd fijn en verhelderend om te kijken voor jong en oud.

 • Maar hoe dan?! Dit boek staat bij ons in de kast. ‘Hoe worden baby’s gemaakt?’ en ‘Hoe is het om verliefd te zijn?’ Maar HOE dan!? helpt je om antwoord te geven op dit soort nieuwsgierige kindervragen. Met onderwerpen als lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen.
 • Maar hoe dan?! Deel 2. Net nieuw in dezelfde serie is dit boek wat gaat over het aangeven van wensen en grenzen. Jij bent baas over je eigen lichaam. Aandacht krijgen en aangeraakt worden is meestal fijn, maar soms ook niet. Hoe geef je aan wat voor jou oké is? In dit boek lees je alles over ja en nee zeggen, je wensen en grenzen aangeven en zijn wie je bent!
 • Hier komen de baby’s vandaan Een rijk geïllustreerd en vrolijk samenleesboek over seksualiteit, zwangerschap en baby’s. Ouders raken op speelse wijze in gesprek met hun kind. Vanaf 7 jaar. Kinderen die zelf al een beetje kunnen lezen, kunnen hun ouders voorlezen uit dit samenleesboek. Andere stukken leest de ouder voor.
 • Seks en zo geeft eerlijke en betrouwbare antwoorden op alle vragen over zoenen, vlinders in je buik, seks, baby’s, abortus, anticonceptie, soa’s en hygiëne. In deze laatste editie is onder andere meer aandacht voor seksuele geaardheid, genderidentiteit en de lhbtiq+-community. En ook niet onbelangrijk: er wordt stilgestaan bij de meest recente ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld anticonceptie en sociale media.
 • Lekker in je lijf is een eerlijk boek over de vulva. Kinderen zijn nieuwsgierig naar hun lichaam, en ja, óók naar hun geslachtsdelen en hoe die werken. Dit boek gaat over meiden en bevat eerlijke en duidelijke informatie over hun geslachtsdelen. Dat is nodig omdat deze niet zo zichtbaar en herkenbaar zijn als de geslachtsdelen van jongens.
  Het boek geeft, samen met de grappige en informatieve tekeningen, kinderen de boodschap dat praten over je lichaam en seks oké is. Bovendien dragen kennis en een positief lichaamsbeeld bij aan lekker in je lijf zitten. Mooi: er zit een spiegeltje bij.
 • Het grote boek over het lichaam is een mooi doeboek die het altijd goed doen bij kinderen. Je kunt hier al met jonge kinderen mee beginnen. Een boek met flapjes, pop-ups en bewegende elementen dat kinderen heel eenvoudig uitlegt hoe het menselijk lichaam werkt.
 • Saar en Jop Het kan soms best lastig zijn om met jonge kinderen over seksualiteit en intimiteit te praten. Het prentenboek Saar en Jop over identiteit, vriendschap en intimiteit helpt ouders om met kinderen van 2-6 jaar te praten. Het boek vertelt het herkenbare verhaal van twee jonge kinderen die bij elkaar gaan logeren. Met aansluitend gespreksvragen voor twee leeftijdscategorieën: 3-4 jaar en 5-6 jaar.
 • 100 vragen bij seksuele opvoeding Kinderen komen vaak met onverwachte vragen. Zeker als het om seksualiteit gaat, is het weleens lastig te bepalen wat je wél of juist níét uitlegt. In het boek vind je heldere en eerlijke antwoorden0 op veelvoorkomende vragen.
  Dit boek is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 0-12 jaar. Ook actuele onderwerpen als weerbaarheid, gender, vooroordelen en rolpatronen worden benoemd en besproken. Het boek is geschreven op een luchtige toon – seks hoeft geen ingewikkeld onderwerp te zijn!

 

BLOG BY MAARTJE VAN DEN BOSCH

Mijn naam is Maartje en samen met Wesley zijn wij de trotse ouders van ons zoontje Pax (2014) en tweeling Kodi & Nola (2017). Ik ben geboren in een dorp maar de liefde heeft mij sinds 2010 laten settelen in Eindhoven, waar ik erg blij mee ben! Alles wat ik miste in mijn dorp, heb ik hier bij de hand. Ik zou niet anders willen. Naast lover en moeder ben ik (gelukkig) ook een collega. Ik werk bij de leukste woningcorporatie van Eindhoven! Hopelijk kan ik andere mensen inspireren met mijn blogs over o.a. Eindhoven, reizen & kinderkamers.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.