SMARTHOME LEERT JE KINDEREN VEILIG ZELFSTANDIG WORDEN

SMARTHOME LEERTJE KINDEREN VEILIG ZELFSTANDIG WORDEN

Onlangs werd er bij ons een poging gedaan tot inbraak. Dat is gelukkig niet gelukt maar ik ging wel nadenken om een alarmsysteem in huis te halen. Je schijnt tegenwoordig veel meer te kunnen met een alarmsysteem, zeker in combinatie met een smarthome. Het is zelfs mogelijk om jouw kinderen zelfstandiger te leren leven, zodat je als ouder niet steeds als politieagent hoeft op te draven. Hoe dat mogelijk is lees je in deze blog. 

Alarmsysteem in huis niet alleen voor buitenstaanders

In basis is de functie voor een alarmsysteem heel duidelijk; maak melding van onraad. Daarbij wordt vaak gedacht aan inbrekers die aan de deuren en ramen morrelen om toegang te krijgen tot de woning.

Hoewel dat inderdaad een belangrijke reden is om een alarmsysteem in huis te installeren, mag ook de meerwaarde voor de rechtmatige bewoners niet vergeten worden. Net zoals een slot op de deur mensen kan buitensluiten en binnenhouden, geldt dat ook voor een alarm. Zeker met de huidige ontwikkelingen rondom ‘slimme’ woningen is het heel interessant om de maximale mogelijkheden uit alarmsystemen te halen.

Smarthome laat je veiliger wonen

Het geeft een veilig gevoel wanneer je gaat slapen, in de wetenschap dat er een apparaat aanwezig is die bij een poging tot inbraak een signaal geeft zoals audio of een bericht op jouw telefoon.

Maar wist je dat een alarmsysteem ook draadloos te koppelen is met een rookmelder? Wel zo veilig als er brand is in huis. Je kunt in dat geval elektrische sloten laten ontgrendelen, de verlichting in huis laten aanspringen én de gordijnen automatisch laten openen zodat je snel naar buiten kunt lopen door dikke rook.

Ook in andere situaties kan een alarm uitkomst bieden, bijvoorbeeld wanneer je zelf niet thuis bent. Wanneer jouw kinderen thuiskomen van school krijg je automatisch een notificatie op de smartphone. Dat is geen alarmsignaal, maar het is wel gekoppeld aan het smart home alarmsysteem in huis. Met deze slimme oplossing  kun je je kinderen meer zelfstandigheid geven, met toch die garantie van veiligheid.

Leer je kinderen zelfstandig te worden

De balans tussen een kind vrijheid geven en de veiligheid van je kroost waarborgen is niet eenvoudig. Hier zijn vier praktische voorbeelden van smart home oplossingen waarmee je kinderen meer zelfstandigheid kunt geven.

1. Je kunt een IP camera in huis installeren die reageert op beweging. Je krijgt automatisch een bericht wanneer er iemand in huis is. Dit kan jouw kind zijn wanneer deze thuiskomt van school. Dit soort beveiligingscamera’s laten je als ouder een onzichtbare toezichthouder functioneren.

2. Laat de kinderen nog even op hun kamer spelen tot het bedtijd wordt. Wanneer dit moment is aangebroken laat je de slimme verlichting op de kinderkamer verkleuren naar bijvoorbeeld oranje als indicatie van vijf minuten voor bedtijd. Dan moeten ze zelf het initiatief nemen om op te ruimen en hun tanden te poetsen, zelf kom je enkele minuten later om ze lekker in te stoppen voor het slapengaan.

3. Er zijn steeds meer slimme luidsprekers die je met spraak commando’s kunt bedienen. Let hiermee op, want kinderen kunnen per ongeluk maar ook opzettelijk foute commando’s ingeven. Je kunt wel eigen commando’s maken, spreek met jouw kinderen spraakopdrachten af die ze zelf mogen uitspreken.

4. Automatisering door middel van smart home systemen (Somfy) kan focus brengen op de zaken die er echt toe doen. Lampen inschakelen is logisch wanneer het donker wordt, de thermostaat naar beneden spreekt voor zich als iedereen het huis verlaat. Dit kun je in een smart home automatisch laten regelen. Zo filter je voor de kinderen handelingen die minder belangrijk zijn van de karweitjes die ze echt zelfstandig zullen maken.

Per kind en leeftijd zullen er andere geschikte toepassingen zijn van smarthome producten en diensten.

Door minder politieagentje te spelen en de kinderen meer zelfstandigheid te geven, kun je voor alle inwonenden een veilige en prettige leefomgeving creëren. De tijd van een sleutel onder de deurmat is voorbij, als MODERN MOM kan je kiezen voor innovatieve oplossingen!

LEES OOK: 

BLOG BY BETTINA @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al bijna zes jaar met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.