SCHADE (BIJ EEN ANDER) DOOR JOUW KIND? ZO LOS JE HET OP!


Kinderen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Dit komt vooral doordat zij een stuk minder voorzichtig zijn dan volwassenen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een dure pot omstoten, of (zoals mijn kind deed) met een steentje op de auto van vrienden een tekening maken…) Als dit regelmatig gebeurt, zorgt dit ongetwijfeld voor de nodige frustraties. Logisch, want de kosten kunnen hierdoor behoorlijk hoog oplopen. Jouw kind kan bovendien schade aanrichten aan (spullen van) een ander. Als ouder kun je hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier hoe je dit oplost.


Verzeker jezelf voor schade door jouw kind


Word je aansprakelijk gesteld voor schade die jouw kind bij een ander heeft veroorzaakt? Dan wil je dit niet uit eigen zak betalen. Gelukkig hoeft dit ook niet. Je kunt namelijk een verzekering voor schade door jouw eigen kind afsluiten.

Dit noemen we ook wel een aansprakelijkheidsverzekering. Als je zo’n verzekering hebt afgesloten, richt jij je simpelweg tot jouw verzekeraar als je aansprakelijk gesteld wordt. Dit doe je overigens niet alleen als jouw kind schade bij een ander aanricht. Nee, want ook als hij/zij schade in jouw woning veroorzaakt klop je namelijk aan bij jouw verzekeraar.



Je hoeft geen speciale verzekering voor jouw kind af te sluiten

Wie schade door zijn/haar kind wil verzekeren, denkt mogelijk dat hier een speciale verzekering voor afgesloten moet worden. Gelukkig is dit niet het geval. Dit valt namelijk binnen de dekking van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Je verzekert hiermee niet alleen jezelf, maar ook jouw partner en andere gezinsleden. Je hoeft dus maar één aansprakelijkheidsverzekering per huishouden af te sluiten.

Krijgen jullie gezinsuitbreiding en loopt er al een verzekering? Vergeet deze dan niet uit te breiden. Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering kun je namelijk kiezen voor een 1-persoons-, 2-persoons- of meerpersoonshuishouden.

Heb je kinderen die studeren en op kamers wonen? Dan hoeven zij zichzelf niet te verzekeren voor aansprakelijkheid. Nee, want uitwonende, studerende kinderen zijn over het algemeen namelijk vaak meeverzekerd op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Kinderen die niet meer studeren, ouder zijn dan 18 jaar en niet meer thuis wonen moeten zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.



Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?


Heb je nog geen aansprakelijkheidsverzekering? Sluit er dan eentje af. Wij kunnen ons voorstellen dat je eerst wilt weten wat er precies gedekt wordt voordat je zo’n verzekering afsluit. Daarom zetten we hieronder op een rijtje wat een aansprakelijkheidsverzekering dekt.

– Schade aan iemand anders of aan spullen van een ander.
– Schade door jou, je partner, je kind of huisdier.
– Schade door je woning, bijvoorbeeld door een vallende dakpan.
– Schade die ontstaat tijdens vrijwilligerswerk of een vriendendienst.
– Kosten van een rechtszaak.

Je kunt overigens niet altijd een beroep doen op een aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn namelijk ook zaken die niet binnen de dekking vallen. Schade aan gehuurde spullen is hier een voorbeeld van. Ook voor schade die je met opzet veroorzaakt of voor schade die ontstaat tijdens je werk hoef je niet bij een verzekeraar aan te kloppen.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.