GIRLS NIGHT? MET DEZE TIPS ORGANISEER JE THUIS EEN WIJNPROEVERIJ

BESTE WIJN VOOR EEN GIRLS NIGHT

Vind je het leuk om verschillende soorten wijn te proeven? Organiseer thuis ook eens een wijnproeverij voor bijvoorbeeld je vrienden, want dat is makkelijker dan je misschien denkt. Je hoeft het heus niet meteen zo professioneel aan te pakken als een officieel wijnhuis. Maar met deze tips maak je er toch iets moois van en heb je gegarandeerd een leuke Girls Night! 

Specifiek thema

Het is een idee om een specifiek thema aan te wijzen voor de wijnproeverij. Zo zit er meteen een bepaalde logica in. Kies bijvoorbeeld alleen voor witte wijnen, of juist rode wijnen. Ook leuk: houd de proeverij met enkel bepaalde wijnen uit een specifiek land, of zelfs uit een streek. Zo ga je voor het proeven van subtiele verschillen.

Een mooi voorbeeld bij een proeverij met Frankrijk als thema? Kies voor Sancerre wijn, een beroemde wijnstreek in hartje Frankrijk. En zo zijn er allerlei streken om uit te kiezen, die je samenvoegt tijdens de proeverij. En dat is nog maar een enkel idee!

Van populair tot onbekend

Het is prima om tijdens de proeverij een paar bekende druivensoorten naar voren te laten komen. Dit hoort immers helemaal bij de wereld van wijn! Denk aan Sauvignon Blanc wijn, een soort die heel veel gedronken wordt. Maar daar tegenover is het mooi om voor wat onbekendere soorten te kiezen, denk aan de minder populaire druivensoorten Piquepoul of Bobal. Het is leuk om hier wat onderzoek naar te doen, en om te achterhalen waar je aan kunt komen.

Juiste volgorde

Denk altijd na over de volgorde waarin je de wijn serveert. Begin met de frisse, toegankelijke wijnen. En eindig met de volle, krachtige wijnen. Doorgaans begin je met wit en eindig je met rood. Al is het dus ook een idee om je aan een van de twee kleuren te houden, en deze tijdens de proeverij niet te combineren. Het kan allemaal!

De smaakpapillen raken in ieder geval steeds meer ‘vol’ met intensere wijnsoorten, waardoor je dus juist liever begint met de subtielere smaken. En zorg tussendoor ook voor wat water om de smaak weer even te neutraliseren. Je mag best de tijd nemen tussen de slokken: het is geen snelheidsrace.

Aantal wijnen

Hoeveel wijnen serveer je nu tijdens een proeverij? Het is goed om ergens tussen de zes tot tien soorten te zitten. Minder is wel heel weinig, dan is er niet zoveel variatie te merken. Maar meer is ook weer niet nodig, want na verloop van tijd is het proeven niet meer zo nauwkeurig.

Aankleding

Let natuurlijk op de aankleding bij de wijnproeverij. Het is he beste om per wijnsoort een nieuw glas te gebruiken. Zet ook water op tafel met bijbehorende glazen, om tussendoor te kunnen spoelen. Zorg verder voor bakjes waarin de wijn kan worden uitgespuugd: bij een proeverij is het niet de bedoeling om de wijn door te slikken. Wil je echt uitpakken? Dan denk je ook nog aan hapjes tussendoor, om het meteen tot een feestelijke aangelegenheid te maken.

Scores geven

Het is leuk om de verschillende wijnen scores toe te kennen tijdens de proeverij. Na afloop komt er zo een winnaar naar voren: welke wijn valt het beste in de smaak?

Of kies ervoor om de wijnsoorten te omschrijven. Welke smaken komen per wijnsoort naar voren? Het is leuk om hiernaar te gissen en hierover te discussiëren, of je nu een beginnende wijndrinker of een gevorderde wijndrinker bent. Je zult zien dat er altijd weer verschillende meningen bestaan over wijn, wat zo’n proeverij nu juist zo interessant maakt.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.