MET DEZE TIPS MAAK JIJ EEN KINDVRIENDELIJKE TUIN

TIPS VOOR DE INRICHTING VAN EEN KINDVRIENDELIJKE TUIN

Hoe fijn zou het zijn om over een tuin te beschikken waar je kindjes in alle vrijheid en veiligheid kunnen spelen? Sinds de pandemie verlangen we steeds meer naar een beetje groen om ons heen. Dat is niet zo gek, want buiten zijn is hartstikke goed voor zowel kinderen als volwassenen. Dat blijkt uit onderzoek van IVN Natuureducatie. Dat je je tuin zo wil inrichten dat je kindjes én jij ervan kunt genieten, is dus een heel goed idee. Op die manier is de drempel minder hoog om lekker naar buiten te gaan en kunnen de kinderen spelen terwijl jij in het zonnetje zit. De vraag is natuurlijk: hoe maak je een kindvriendelijke tuin? In dit artikel lees je er alles over.

Schaf een aluminium tuinkamer in voor buitenplezier

Veel mensen maken alleen in de zomermaanden gebruik van hun tuin. Dat is zonde, want je kunt met de juiste toepassingen ook in de andere seizoenen optimaal genieten van je eigen buitenruimte. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanschaffen van een tuinkamer om zo ook met minder mooi weer buiten te kunnen zitten? Een aluminium tuinkamer is de ideale toevoeging aan een kindvriendelijke tuin. Het is als het ware een extra kamer die je in je tuin creëert, waarbij de perfecte balans tussen kamer en tuin behouden blijft.

Het grote voordeel van een tuinkamer is dat je het hele jaar lekker buiten kunt zitten. De aluminium wanden kun je namelijk combineren met glazen schuifwanden voor de minder droge en warme dagen. Bij een lekker zonnetje schuif je de wanden open en geniet je van de buitenlucht. Voor kindjes is dat ook perfect, omdat ze op deze manier ieder seizoen alsnog deels buiten kunnen spelen. Richt de tuinkamer in met een fijne loungeset en je hebt een hele mooie overdekte buitenruimte.

Vijver eruit, grasveld met hek eromheen erin

Waar je verder op kunt letten bij het maken van een kindvriendelijke tuin is de inrichting van de tuin zelf. Beschik je nog over een vijver dan is het aan te raden om deze dicht te gooien. Met jonge kindjes moet je er niet aan denken wat er kan gebeuren wanneer je water met diepte in je tuin hebt. Wanneer je dat zonde vindt, kun je een hek rondom de vijver plaatsen, maar neem je liever het zekere voor het onzekere, dan is het veel fijner om de vijver weg te halen.

Daar krijg je als het goed is veel ruimte voor terug! Daardoor heb je mooi wat extra plek voor een groene grasmat waar je kindjes op kunnen spelen. Gras is misschien wel dé basis voor een kindvriendelijke tuin. Kinderen kunnen erop liggen, rennen en spelen zonder zich te bezeren. Veel fijner dan een vijver! Zorg er daarbij voor dat je je tuin afschermt, zodat je kindjes in de tuin blijven en niet aan de wandel gaan. De één is nog avontuurlijker dan de ander, dus je moet er niet aan denken dat je kind ineens verdwenen is.

Speciale hoek voor de kinderen met buitenspeelgoed

Een kindvriendelijke tuin inrichten betekent natuurlijk niet dat er geen plek meer is voor jou en de rest van het gezin. Er moet een goede balans ontstaan waar jong en oud kan relaxen. Daarom is een tuinkamer zo’n goed idee. Dat geldt ook voor een speciale kinderhoek waar je kids kunnen spelen met buitenspeelgoed. Je hoeft echt niet je hele tuin vrij te maken voor grote trampolines, speelrekken en glijbanen. Een hoek met bijvoorbeeld een zandbak of leuk buitenspeelgoed is al een enorme aanrader.

Je kunt die hoek zelfs nog een beetje afscheiden door een paar lage paaltjes te plaatsen, waardoor zowel jij als je kindje het idee heeft een eigen plek te hebben. Op die manier kun je in de tuinkamer met de zon op je gezicht genieten van een bak koffie met vriendinnen terwijl de kinderen zich gewoon vermaken in de tuin. En dat op een veilige en verantwoorde manier! Ga voor een zandbank, een buitenkeuken of een badje zodat ze altijd wat te doen hebben.

Overige tips voor het maken van een kindvriendelijke tuin

Met een tuinkamer, een grasveld en een speciale hoek voor kindjes ben je al goed op weg. Gebruik de onderstaande tips nog om je tuin nog net wat kindvriendelijker te maken:

  • Pas op met giftige planten en kleine kinderen. Let er dus goed op wat je in je tuin plaatst.
  • Wil je een trampoline in de tuin? Leuk! Graaf deze in zodat de kans op verwondingen klein(er) is.
  • Zorg voor genoeg schaduwplekjes in de tuin, bijvoorbeeld door een tarp of schaduwdoek te plaatsen. Zo kunnen je kinderen zonder te verbranden in de tuin spelen.
  • Leg ook wat speelgoed in de tuinkamer zodat je kinderen zich ook met minder mooi weer kunnen vermaken.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.