ZO REGEL JE JE KINDEROPVANGTOESLAG VANAF HET BEGIN GOED

Wist je dat ouders tussen de 13 en 30 weken zwangerschap bezig zijn met het regelen van kinderopvang? Het uitzoeken van kinderopvangtoeslag hoort daar ook bij. Met deze checklist helpen we je als ouders op weg om je toeslag vanaf het begin goed te regelen. En dat ook te blijven doen. Dan ontvangen je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig!

Handige checklist kinderopvangtoeslag

Met de komst van een kleine verandert er van alles in je leven. Dat merk je ook in je portemonnee. Ook het regelen van kinderopvang hoort erbij. Check dan meteen of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dat kan een hoop schelen! 

Als je als ouder(s) werkt en gebruikmaakt van kinderopvang heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. 

Belastingdienst/Toeslagen helpt ouders op weg om hun toeslag vanaf het begin goed te regelen. Want iedere ouder wil maandelijks de toeslag krijgen waar hij recht op heeft. Met deze checklist regel je het goed.

  1. Check of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en hoeveel. Met deze rekentool weet je meteen hoeveel toeslag je kan krijgen.
  2. Vraag de kinderopvangtoeslag op tijd aan. Dat kan je al doen kort nadat je kindje geboren is. Zorg er in elk geval voor dat je het regelt zodra je kindje voor het eerst naar de opvang gaat. Vraag je de kinderopvangtoeslag pas aan als de kleine al drie maanden op de opvang is, dan loop je kinderopvangtoeslag mis. Ga naar Mijn toeslagen op toeslagen.nl en log in met je DigiD.
  3. Download de app Kinderopvangtoeslag. Toeslag aangevraagd? Download dan de app Kinderopvangtoeslag in de App store of de Google Play store. Met deze app kan je op elk moment makkelijk en snel je gegevens inzien en in veel gevallen ook meteen wijzigen.
  4. Check via de app regelmatig of je gegevens nog actueel zijn.   
  5. De kinderopvangtoeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Dat betekent dat het gebaseerd is op hoe de situatie van jou (en je eventuele toeslagpartner) er naar verwachting in dat jaar uitziet. Verandert er iets, bijvoorbeeld in je inkomen of doordat je door corona meer thuiswerkt en minder opvang nodig hebt? Dan heeft dit invloed op je toeslag.  

Wijzig je gegevens als er iets verandert. Geef wijzigingen meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag.

Hoeveel toeslag je maandelijks ontvangt, is afhankelijk van diverse factoren, waaronder je jaarinkomen. Voor ouders met een wisselend inkomen is het lastiger om daar een inschatting van te maken, schat dan je jaarinkomen iets hoger in. Als je dat jaar minder verdient, zoals nu door corona bijvoorbeeld, ontvang je later nog wat extra toeslag. Dat is fijner dan achteraf geld moeten terugbetalen.

Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Check en wijzig je gegevens dan elk kwartaal. Wil je meer weten? Ga naar toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag

LEES OOK: ZORGVERZEKERING EN KINDEREN; WAAR MOET JE OP LETTEN

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind, deel ik al sinds 2013 met jullie op deze blog”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.