HET HUISHOUDEN; 9 TAKEN WAAR KINDEREN BIJ KUNNEN HELPEN

Is jullie huis ook opeens drie keer zo snel vies nu we zoveel thuis zijn en vooral de kids veel thuis zijn! Veel schoonmaken is echt een must geworden nu, maar je begrijpt, daar betrek ik de kinderen ook bij, ze zijn immers toch thuis, kunnen ze net zo goed helpen. 

Kinderen vinden het echt wel leuk om mee te helpen en ook te doen wat mama doet. Daarnaast leren ze met het doen van taakjes in het huishouden een belangrijke eigenschap: verantwoordelijkheid! Zet een lekker muziekje op, en laat ze helpen met onderstaande taken!

Hierbij 9 taken waar je kinderen aan mee kunnen werken in het huishouden.

1. OPRUIMEN

Het makkelijkst is om alles goed te sorteren. Poppenkleding, barbiespullen, boekjes in de kast, puzzels op de plank, kleurtjes in de bak, etc. Zo weet je kind ook goed waar hij wat neer moet leggen.

Het fijnst is natuurlijk dat als ze ergens mee gespeeld hebben, ze het daarna direct weer opruimen. In de praktijk werkt dat bij mij helaas niet… maar ze moeten iniedergeval voordat ze gaan slapen al het speelgoed in de woonkamer opgeruimd hebben.

Ook hebben we Bobbi & Fitz geleerd dat ze iedere donderdag hun eigen kamer opruimen. Op een vaste dag dus. Zo weten ze waar ze aan toe zijn, en dat als het donderdag-kamer-opruimdag is, ze ook echt moeten opruimen.

2. STOFFEN / POETSEN / SPRAYEN

Bobbi is helemaal in haar element als ze dingen mag stoffen maar helemaal als ze met een spray en een doekje door het huis mag. Ik geef haar dan kleine taakjes zoals de eetkamerstoelen schoonmaken (die van ons zijn van plastic) of de vensterbanken. De ramen schoonmaken met spray lukt ook al.

Bobbi is  – net als ik – fan van de sprays van method. We worden instant vrolijk als wij de gekleurde sprays tevoorschijn toveren om aan de slag te gaan met schoonmaken.

Ik vind het ook fijn dat de ingrediënten die gebruikt worden, afkomstig zijn van planten; producten op basis van natuurlijk ingrediënten zijn tenminste veilig voor de kids!

Ook zitten de kleurrijke producten in 100% gerecycleerde, knappe plastic flessen zitten! Oh en dan heb ik de hemelse geur nog niet eens genoemd! Zo 1000x beter dan de geur van bestaande schoonmaakmiddelen! 

3. VIEZE WAS IN DE WASMAND GOOIEN

Inplaats van kleding uit te trekken en na een week door de hele kamer allemaal vieze kleding te vinden heb ik nu op Bobbi & Fitz hun kamer een wasmand gezet.

De weg naar de echte wasmand en die sorteren is voor hun nog ‘a bridge to far’ dus dit helpt al heel erg.  Voordat ze gaan slapen moeten ze nu hun vieze was in de wasmand doen. Scheelt een hoop zoek en opruim werk.

4. WAS VOUWEN + KLEREN IN DE KAST LEGGEN

Die trommel draait overuren op dit moment. Was erin en eruit prima, maar na een paar dagen ligt er bij ons dan een hele berg schoon wasgoed. Bobbi vindt het leuk om de was te vouwen en dit kunnen kinderen ook prima! Wij maken dan vier stapels, voor iedere persoon in onze familie één en Bobbi legt dan zelf haar kleren – nadat ze zijn opgevouwen – ook in haar kast.

5. JASSEN, TASSEN, SCHOENEN OP DE JUISTE PLEK

Mijn kinderen kunnen er nog wel een handje van hebben dat als ze thuis komen, ze hun schoenen, jassen en tas gewoon droppen en op de bank ploffen. Gevolg; een instant MESS!

Nee dat doen wij dus niet meer. Als ze binnen komen moeten ze, voordat ze gaan spelen, hun jas op de kapstok, schoenen in de hal en tas op de juiste plek zetten. Voordat dat gebeurd is wordt er anders niet gespeeld.

6. STOFZUIGEN

Stofzuigen is een klusje wat Bobbi super leuk vindt!  Een draadloze stofzuiger is voor kinderen het makkelijkst, of zorg voor een stofzuiger met een extra lang snoer. Of laat ze op de knop drukken van de Robot Stofzuiger!

7. VAATWASSEN IN & UITRUIMEN

Met de vaatwasser in en uitruimen help ik nog wel, door de vieze borden aan te geven en dan soms een beetje te sturen waar ze het in de vaatwasser moet zetten. Met uitruimen pakken mijn kinderen het schone servies en pannen uit de vaatwasser.

Ze komen het dan naar de kast brengen waar ik sta. Da zet is zelf alles in de kast. Zij kunnen hier namelijk niet bij. Maar staan bij jou thuis dingen in lage keukenkastjes dan kunnen ze vast al helemaal alleen de vaatwassen uitruimen!

8. KOKEN

Een hele maaltijd kunnen jonge kinderen nog niet koken natuurlijk maar er zijn genoeg dingen waar ze bij kunnen helpen. Dingen uit de ijskast halen, roeren, snijden. Alle beetjes helpen! Daarnaast is dit ook nog eens leuk tijdens het avondeten zelf, dat ze trots zijn dat ze met het gerecht mee hebben geholpen.

9. TAFEL DEKKEN & AFRUIMEN

Ook dit kunnen kinderen echt sneller dan je denkt! Begin misschien eerst met hun eigen plastic borden en bestek en zijn ze wat groter dan kunnen glazen en andere borden ook.

TIP: BELONINGSKALENDER

Er zijn nog wat taken in het huishouden waar mijn kinderen te klein voor zijn zoals de WC’s schoonmaken, dweilen of strijken maar als ze met bovenstaande negen taken helpen komen we toch al een heel eind!

Vinden je kinderen niet alle taken leuk om te doen dan kan het helpen om bijvoorbeeld een beloningskalender te maken. Zo stimuleer je ze om mee te helpen op een positieve manier.

Laat ze bijvoorbeeld punten sparen voor iedere taak die ze doen. Die punten kunnen ze bij jou dan bijvoorbeeld omwisselen voor bijvoorbeeld geld, een cadeautje, snoep of een middag iets leuks doen. Zo leer je ze meteen dat je moet werken voor iets wat je graag wilt!

LEES OOK: 6 X ZO MAAK JE JE HUIS KLAAR VOOR DE KOMST VAN JE BABY

BLOG BY BETTINA

Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

1 Reactie

  1. Bettina

    hahah heel goed dat je de blog hebt laten lezen!