fbpx

HET HUISHOUDEN; 9 TAKEN WAAR KINDEREN BIJ KUNNEN HELPEN

HET HUISHOUDEN; 10 TAKEN WAAR KINDEREN BIJ KUNNEN HELPEN

Naast werken, afspraken, sporten, vrienden, man en kids is een instagram-proof huis het laatste op de activiteitenkalender waar ik mij mee bezig houd… Ondanks dat wij een schoonmaakster hebben die elke vrijdag komt, is het huis op zondagmiddag altijd alweer een grote bende. Tussendoor schoonmaken is bij ons een must. Fijn als je kinderen daarom kunnen helpen in het huishouden met sommige taken.

Aangezien ik zelf geen fan ben van het huishouden (dat is nog een understatement…), span ik tegenwoordig mijn kinderen voor dit karretje. Zielig? Nee hoor, juist super handig en leerzaam voor hun!

Kinderen vinden het namelijk leuk om mee te helpen en ook te doen wat mama doet. Of in mijn geval liever niet doet dan… Daarnaast leren ze met het doen van taakjes in het huishouden een belangrijke eigenschap: verantwoordelijkheid! En dat je moet werken voor je geld.

Hierbij 9 taken waar je kinderen aan mee kunnen werken in het huishouden.

1. OPRUIMEN

Het makkelijkst is om alles goed te sorteren. Poppenkleding, barbiespullen, boekjes in de kast, puzzels op de plank, kleurtjes in de bak, etc. Zo weet je kind ook goed waar hij wat neer moet leggen.

Het fijnst is natuurlijk dat als ze ergens mee gespeeld hebben, ze het daarna direct weer opruimen. In de praktijk werkt dat bij mij helaas niet… maar ze moeten iniedergeval voordat ze gaan slapen al het speelgoed in de woonkamer opgeruimd hebben.

Ook hebben we Bobbi & Fitz geleerd dat ze iedere donderdag hun eigen kamer opruimen. Op een vaste dag dus. Zo weten ze waar ze aan toe zijn, en dat als het donderdag-kamer-opruimdag is, ze ook echt moeten opruimen.

2. VIEZE WAS IN DE WASMAND GOOIEN

Inplaats van kleding uit te trekken en na een week door de hele kamer allemaal vieze kleding te vinden heb ik nu op Bobbi & Fitz hun kamer een wasmand gezet.

De weg naar de echte wasmand en die sorteren is voor hun nog ‘a bridge to far’ dus dit helpt al heel erg.  Zijn je kinderen wat ouder, laat ze meteen hun vieze was voordat ze gaan slapen in de wasmand doen. Scheelt voor jou een hoop zoek en opruim werk.

3. WAS VOUWEN + KLEREN IN DE KAST LEGGEN

De was, ook zo’n fijn dingetje sinds ik kinderen heb. Die trommel draait overuren. Was erin en eruit prima, maar na een paar dagen ligt er bij ons dan een hele berg schoon wasgoed. B

obbi vindt het leuk om de was te vouwen en dit kunnen kinderen ook prima! Wij maken dan vier stapels, voor iedere persoon in onze familie één en Bobbi legt dan zelf haar kleren – nadat ze zijn opgevouwen – ook in haar kast.

4. JASSEN, TASSEN, SCHOENEN OP DE JUISTE PLEK

Mijn kinderen kunnen er nog wel een handje van hebben dat als ze thuis komen, ze hun schoenen, jassen en tas gewoon droppen en op de bank ploffen. Gevolg; een instant MESS!

Nee dat doen wij dus niet meer. Als ze binnen komen moeten ze, voordat ze gaan spelen, hun jas op de kapstok, schoenen in de hal en tas op de juiste plek zetten. Voordat dat gebeurd is wordt er anders niet gespeeld.

5. STOFZUIGEN

Stofzuigen is een klusje wat Bobbi super leuk vindt! Wij hebben sinds kort een gloednieuwe Rowenta, de Silence Force™ Cyclonic zakloze stofzuiger. Dat is een hele mond vol, maar eigenlijk is het gewoon een stevige, handige en vooral stille stofzuiger met een groot handvat die kinderen fijn vast kunnen houden.

Het snoer is lang (bijna 9 meter) waardoor Bobbi hierdoor de hele woonkamer kan stofzuigen zonder van stopcontact te hoeven wisselen, iets wat moeilijker is voor kinderen.

Nog een ander pluspuntje van deze stofzuiger: hij heeft een minimale stofuitstoot. Maar liefst 99,98% van de stofdeeltjes worden opgevangen in het filter. Ideaal als je kindje een stofallergie heeft. En dat voor zo’n energiezuinig apparaat! Ook met je kleintje samen stofzuigen? Deze stofzuiger is online te bestellen bij o.a. Coolblue. 

6. STOFFEN / POETSEN / SPRAYEN

Bobbi is helemaal in haar element als ze dingen mag stoffen maar helemaal als ze met een emmertje water en schoonmaakdoekje door het huis mag. Ik geef haar dan kleine taakjes zoals de eetkamerstoelen boenen (die van ons zijn van plastic namelijk) of de vensterbanken. Daarna geef ik een droge doek om alles weer droog te maken.

Wat ook heel goed werkt is een spray geven. In huis gebruik ik de spray’s van HG. Hun reinigings producten vind ik het allerbeste. Ik gebruikte ze eerste voor de tuin maar voor binnen hebben ze nu ook fijne sprays zoals de HG Glas & Spiegelspray, HG Alle nare luchtjes weg, HG Kalkweg schuimspray voor de badkamer, HG Vetweg voor de keuken en de HG Hygienische Toiletruimte Alledag spray.

7. VAATWASSEN IN & UITRUIMEN

Met de vaatwasser in en uitruimen help ik nog wel, door de vieze borden aan te geven en dan soms een beetje te sturen waar ze het in de vaatwasser moet zetten. Met uitruimen pakken mijn kinderen het schone servies en pannen uit de vaatwasser.

Ze komen het dan naar de kast brengen waar ik sta. Da zet is zelf alles in de kast. Zij kunnen hier namelijk niet bij. Maar staan bij jou thuis dingen in lage keukenkastjes dan kunnen ze vast al helemaal alleen de vaatwassen uitruimen!

8. KOKEN

Een hele maaltijd kunnen jonge kinderen nog niet koken natuurlijk maar er zijn genoeg dingen waar ze bij kunnen helpen. Dingen uit de ijskast halen, roeren, snijden. Alle beetjes helpen! Daarnaast is dit ook nog eens leuk tijdens het avondeten zelf, dat ze trots zijn dat ze met het gerecht mee hebben geholpen.

9. TAFEL DEKKEN & AFRUIMEN

Ook dit kunnen kinderen echt sneller dan je denkt! Begin misschien eerst met hun eigen plastic borden en bestek en zijn ze wat groter dan kunnen glazen en andere borden ook!

Beloningskalender.

Er zijn nog wat taken in het huishouden waar mijn kinderen te klein voor zijn zoals de WC’s schoonmaken, dweilen of strijken maar als ze met bovenstaande negen taken helpen komen we toch al een heel eind!

Vinden je kinderen niet alle taken leuk om te doen dan kan het helpen om bijvoorbeeld een beloningskalender te maken. Zo stimuleer je ze om mee te helpen op een positieve manier.

Laat ze bijvoorbeeld punten sparen voor iedere taak die ze doen. Die punten kunnen ze bij jou dan bijvoorbeeld omwisselen voor bijvoorbeeld geld, een cadeautje, snoep of een middag iets leuks doen. Zo leer je ze meteen dat je moet werken voor iets wat je graag wilt!

LEES OOK: 

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.