HOEVEEL TELEVISIE KIJKEN IS GEZOND VOOR KINDEREN?

Hoeveel televisie kijken is gezond voor kinderen?

De televisie is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons leven. Of je nu streamt of naar lineaire televisie kijkt, we maken er vaak wel elke dag gebruik van. Het is dan ook logisch dat je kinderen óók televisie willen kunnen kijken. Dan ontstaat de vraag hoe wenselijk dat is, en in welke mate. We bespreken de minpunten én pluspunten van televisie kijken voor kinderen en wat een verstandige ‘beeldschermtijd’ per dag is.

Slechte invloed

Het valt niet te ontkennen dat lang niet alles wat op televisie komt geschikt is voor kinderogen en oren. Alleen het journaal voor volwassenen kan al bijzonder schokkende zaken bevatten. Verder is er natuurlijk ook veel geweld en seks op televisie, en daar willen veel ouders hun kinderen toch zo lang mogelijk voor proberen te beschermen.

Daarnaast is het zo dat televisie verslavend kan werken en voor luiheid kan zorgen. Een kind dat verknocht aan het televisiescherm beweegt niet en kan zo beweging te kort gaan komen.

Ook kan de tijd constructiever besteed worden, bijvoorbeeld aan huiswerk of buiten spelen.

De sociale factor is ook iets om te laten meewegen: spelen met andere kinderen is goed voor de sociale ontwikkeling van een kind en is vaak ook nog eens een situatie waarin veel meer wordt bewogen. Genoeg redenen dus om voorzichtig om te gaan met het toelaten van televisie kijken bij je kind.

Televisie is ook Leerzaam

Maar televisie kijken hoeft niet in de regel slecht te zijn natuurlijk. Sterker nog, het kan erg leerzaam zijn als je je kind naar de juiste programma’s laat kijken. Er zijn verschillende programma’s die op kindvriendelijke tijden uitgezonden worden, zoals bijvoorbeeld Het Klokhuis en het Jeugdjournaal, waar je kind allerlei dingen van kan opsteken zonder dat jij daar werk aan hebt.

Gooi dus zeker je tv abonnement niet overboord omdat je denkt dat televisie kijken in de regel slecht is voor een kind, want het kan ook zeer functioneel zijn.

Daarbovenop mogen kinderen natuurlijk op z’n tijd ook wel beloond worden met een beetje amusement, en zonder televisieabonnement moet je dat op andere manieren zien te regelen. In die zin kan de televisie jou soms ook ontlasten, hoewel je daar natuurlijk niet te veel gebruik van moet willen maken.

Richtlijnen voor televisie kijken

Maar wat is nu eigenlijk te veel televisie voor een kind? Dat verschilt ook zeer per leeftijd. Er zijn is wel een richtlijn van Ouders van Nu die je zou kunnen toepassen.

Die dicteert om een kind 0 en 2 jaar maximaal vijf minuten per dag televisie te laten kijken.

Bij kinderen van 2 tot 4 jaar kan dat 30 minuten per dag zijn.

Voor kinderen van 4 tot 6 jaar is het een uur, het liefst verspreid over vier keer een kwartier.

Bij kinderen van 6 tot 8 jaar is dat ook een uur, maar dan verspreid over twee keer een half uur.

Kinderen van 8 tot 10 kijken het beste maximaal anderhalf uur per dag naar televisie.

Kinderen van 10 tot 12 jaar maximaal 2 uur. Bij kinderen boven van 12 jaar en ouder is de bovengrens van de schermtijd drie uur per dag.

Enige handhaving moet er dus wel op zitten als je je televisie ter beschikking stelt aan je kind. Maak gebruik van de educatieve kansen die het biedt, en wees er scherp op dat je kind niet de verkeerde dingen te zien krijgt of verslaafd raakt aan televisie kijken. Er zijn immers meer dingen in het leven, ook als je nog een kind bent!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.