20X DE LEUKSTE KINDERBOEKEN OM (VOOR) TE LEZEN DEZE ZOMER

20X DE LEUKSTE KINDERBOEKEN OM (VOOR) TE LEZEN DEZE ZOMER

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd om lekker te luieren én te lezen. Of eindelijk tijd om lekker lang voor te lezen! Wij zetten voor jullie nieuwste kinderboeken op een rij voor kinderen tussen de 1 en 11 die mee kunnen in de koffer!

1. Vincent – Eerste Woordjes  1+

biedt jonge gezinnen een kans om samen te genieten van de prachtige kunst van Van Gogh. Het kartonboekje is vanaf vandaag verkrijgbaar, in het Nederlands én Engels.

Vincent van Gogh: wie kent hem niet? De betoverende landschappen, stillevens en bloemen van deze iconische kunstenaar zijn over de hele wereld bekend.

Ook kleintjes kunnen zich nu onderdompelen in de meesterwerken van Van Gogh. In dit prachtige kartonboekje vind je uitsneden van herkenbare voorwerpen uit Van Gogh’s bekendste werken. Bij ieder beeld staat een bijpassend woord. Zo is dit boekje niet alleen heel mooi, maar ook nog eens heel erg leerzaam! Ook verkrijgbaar in het Engels! 

2. Oehoe in zijn onderbroek –  2+

Om wat voor onderbroek het ook gaat, bijna iedereen heeft wel een favorietje dat niet knelt of wringt. Oehoe, Beer en  Bever laten trots de modellen zien die zij het lekkerst vinden zitten. Maar hoe moet het als ze op het potje moeten? Deze grappige onderbroekenshow op rijm gaat natuurlijk ook over plassen en windjes laten. Op het potje gaan was nog nooit zo leuk!

3. Ik wil een bos voor mijn verjaardag – 3+

Een fantasievol prentenboek

Wat ben je stil, wat is er Sim?’ vraagt papa. 
‘Ze zeggen dat het helemaal niet kan. Ze zeggen dat het een stom idee 
is,’ antwoordt Simke.
‘Aha, wie zegt dat wat niet kan?’ 
‘Juf en meester en alle kinderen zeggen dat ik geen boom aan jou kan 
vragen als verjaardagscadeau. Omdat wij geen tuin hebben.’

Simke is bijna jarig en ze heeft maar één grote wens: een boom in de straat. Ze schrijft een brief aan de burgemeester en wacht af. Als ze een paar dagen later wakker wordt, staat de straat vol bomen. Wat een geweldig cadeau! De hele straat komt tot leven: de boswachter vertelt over de dieren in de bomen, papa leest voor vanaf het balkon, er worden boomhutten gebouwd en kinderen spelen verstoppertje. Simke zou willen dat het bos voor altijd in hun straat blijft, maar kan dat wel?

4. Dagfrid het eigenwijze Vikingmeisje – 6+

Grappige verhalen over een chagrijnig Vikingmeisje, voor lezers vanaf 6 jaar.

Dagfrid is een Vikingmeisje. Helaas betekent dat dat ze een lange jurk moet dragen waarin ze niet kan rennen. En dat ze de halve dag bezig is met het schoonvegen van de hut en het koken van vis… Daar zit ze natuurlijk helemaal niet op te wachten! Maar Dagfrid is avontuurlijk en slim genoeg om voor elk probleem een oplossing te bedenken. Misschien kan ze naar Amerika varen en een eigen land stichten? Of haar oudere broer inschakelen in de keuken?

In dit boek zijn drie verhalen over Dagfrid gebundeld. Om zelf te lezen of om voor te lezen.

5. De Beterweter – 6+

Een nieuw verhaal van de makers van De NEEhoorn

Tina en Theo Theufel zitten opgescheept met ouders die géén hond willen, maar wel de hele tijd rode bieten willen eten, helaas. Bovendien weten ze altijd alles beter. Die ouders dus. De kinderen ook. De appel valt nu eenmaal niet ver van de boom. Maar Theo en Tina geven tenminste toe dat ze beterweters zijn. Papa en mama blijven het maar
ontkennen. Wat natuurlijk ronduit belachelijk is.

De Theufels zijn onlangs verhuisd naar een oud huis met een zolder vol avonturen. Hoewel spelen op zolder eigenlijk niet mag, doen Tina en Theo niets liever dan dat. En daar doen ze een bijzondere ontdekking: een vreemd mannetje met een grote mond zit verstopt in een boekendoos. Een kleine Beterweter die beweert alleen maar zichtbaar te zijn voor zijn soortgenoten… Zouden hun ouders de Beterweter ook kunnen zien?

6. Daaf Duif – 6+

Hoe je omgaat met kattige katten en (bijna) al je veren houdt Daaf Duif en Skipper zijn de beste vrienden, houden van croissantjes en hebben een hekel aan katten. Tijdens hun zoveelste croissant-missie in het park gaat het alleen compleet mis en wordt Daaf bruut aangevallen door Gemene Poes. Het baasje van Gemene Poes ziet dat en neemt Daaf en Skipper in huis zodat Daaf kan aansterken. Daaf Duif bedenkt dan een geniaal plan: Skipper en hij moeten Gemene Poes zien te verjagen, zodat zij voor altijd in het huis kunnen blijven. Wie zal deze strijd winnen: Daaf Duif of Gemene Poes?

7. Super Luier Baby 2 – 6+

Een knettergek avontuur, met een speciale gastrol voor Karel uit Dog Man!

De kwaadaardige Dr. Dinkel en zijn kat Karel zijn van plan om veel geld te stelen. Alleen gaat dat plan gruwelijk mis: Dinkel verandert in een monster van plas! De stinkende slechterik zweert wraak. Hij wil alle toiletpotten van de stad vernietigen. Al gauw staat iedereen op knappen… Maar gelukkig zijn daar Super Luier Baby en Luier Hond. Samen moeten ze Dinkel en Karel tegenhouden om de stad te redden.

Super Luier Baby 2 – De grote pleepotproof is een klassieke Pilkey-strip, hilarisch vertaald door Tjibbe Veldkamp.

8. Mbappé is de beste! – 6+

Een origineel weetjes-stripboek over Kylian Mbappé.

Hij is supersnel en scoort doelpunt na doelpunt: Kylian Mbappé. Toen Mbappé 18 jaar was werd hij gekocht door Paris Saint-Germain. Sindsdien is zijn invloed in de voetbalwereld niet meer weg te denken. Zo wist hij samen met het Franse elftal in 2018 het WK te winnen, scoorde hij inde WK-finale in 2022 een hattrick én won hij een Goude Schoen.

Van Mbappé’s eerste stappen op de voetbalvelden in Parijs tot al zijn successen met PSG en Les Bleus. In dit weetjes-stripboek leer je alles over Mbappé en hoe hij een van de beste voetballers ter wereld is geworden.

9. Ik en mijn haar – 6+ 

Ik en mijn haar is een hartverwarmend verhaaltje over het houden van je haar, en van jezelf. Geschreven vanuit het perspectief van een nieuwsgierig jong meisje Kyra. Een ontdekking van allerlei soorten haar, met een sterke nadruk op afrohaar en hoe veelzijdig dat is – het boek staat vol fascinerende wetenschappelijke feiten. Leer alles over steil haar, kroeshaar, rood en zwart haar, cornrows, vlechten en nog veel meer!

10. May for president – 7+

De titel van het debuut van Trix van der Vleuten, een kinderboek, lijkt een statement: een meisje dat president wil worden. Waarom niet? Toch is dat niet precies wat May van haar leraar te horen krijgt. “Dat zal een meisje niet lukken want dat is nog nooit eerder gebeurd”, zegt hij. Geschokt maar vastberaden gaat May, samen met haar hond Donut, het tegendeel bewijzen. May for president is een avontuurlijk en inspirerend verhaal waarin dromen werkelijkheid worden. Een boek dat kinderen wil stimuleren groots te denken.

In May for president probeert een meisje via verschillende wegen de huidige president te spreken. In dit inclusieve boek vol humor, spanning, avontuur en dierenliefde stuit zij op actuele thema’s, zoals vrouwelijk leiderschap, verkiezingen en klimaat. Met deze thematiek, die zeker ook kinderen raakt, ontstijgt May for president het niveau van een simpel avonturenverhaal. Voor haar jeugdige lezers ontpopt May met haar ambitieuze en maatschappelijk relevante plannen zich als niets minder dan aanlokkelijk rolmodel.

11. Peetje en Flieflo en de verdwaalde superstinker – 7+

Omdat een schetenverhaal stiekem toch het leukste is

Op een dag vinden Peetje en Flieflo een eenzame wolk boven de bank in het park. Het is niet zomaar een wolk: het is een scheetwolk. Een geweldige, gigagrote scheetwolk, zo eentje die je niet zomaar zelf kunt produceren. Haar baasje is verdwenen en heeft haar achtergelaten, helemaal alleen. Bij wie zou ze horen?
Niet getreurd: met Peetje en Flieflo in de buurt is de eigenaar vast gauw gevonden. Het is tijd voor… het grote onderbroekenonderzoek!

Na het succesvolle Pluk en Pluis. De weg naar terug, Vuurtorenbeer en Maksie (nominatie Woutertje Pieterse Prijs) is Mathilde Stein terug met een nieuw boek voor sterke eerste lezers. De kleurrijke illustraties komen van de Britse illustrator Will Hughes.

12. Chillen in een hangmat – 8+

Spannende en grappige avonturen in verhalenbundel van bekende auteurs. Ruim geïllustreerd door Micky Dirkzwager.

Wat doe jij het liefst als je vrij bent? Ga jij het liefst chillen met je vrienden? De hele dag TikTok-filmpjes maken? Lekker zwemmen in een tropisch zwemparadijs? Of ga je stiekem iets doen wat helemaal niet mag? Beleef de allerleukste en spannendste vakantie-avonturen geschreven door de leukste auteurs. Michael Reefs, Ilona de Lange, Annet Jacobs, Simone Arts en nog heel veel anderen!

13. De waanzinnige boomhut van 169 verdiepingen – 8+

Gelezen en goedgekeurd door meer dan 2 miljoen kinderen.

Het laatste deel van de meest waanzinnige serie ooit! Andy en Terry bouwen voor de laatste keer dertien nieuwe verdiepingen! Er is nu een elektrische-ponystal, een LAWAAIverdieping en een gekkokamer in de waanzinnige boomhut. De vrienden worden achternagezeten door een leerplichtambtenaar. Kunnen ze die ontwijken, ondertussen hun lastige dubbelgangers uit de spiegelhal verslaan én hun boek op tijd afwerken? Het perfecte boek voor alle lezers: humor en veel tekeningen!

14. FRIETJE FROMMEL 8+

Het huis van Frietje Frommel staat stampvol met spullen: haar moeder verkoopt rommel en haar vader handelt in oud ijzer. Omdat zij beiden niet genoeg verdienen om de rekeningen te betalen, verhuren ze de zolder aan een kolonel met vier kippen. Maar Frietje Frommel heeft een oplossing voor al haar problemen! Zo vindt ze online een vliegdekschip voor maar honderd euro. Wat een koopje! Zoveel kilo oud ijzer kan volgens Frietje heel veel geld opleveren! Maar is dat wel echt zo? Of worden Frietje’s problemen alleen maar groter?

15. BATCAT – 8+

De perfecte graphic novel voor Dog Man-fans!

Batcat en Ali het spook wonen samen op Spookeiland. Ze gamen, kijken tv en eten ijs, maar af en toe heeft Batcat ook weleens zin om iets in zijn eentje te gaan doen. Dus besluit Batcat naar het strand te gaan om lekker rustig een boek te lezen.

Maar dan blijkt daar een groep wanhopige meerminskeletten te zijn gestrand. Alle kleur is uit hun staarten verdwenen en ze laten Batcat niet met rust tot het mysterie is opgelost. Dat relaxte dagje aan zee kan Batcat wel vergeten. En dus gaat Batcat op zoek naar de dader en komt onderweg
allerlei angstaanjagende wezens van Spookeiland tegen, zoals een reuzenoctopus vermomd als zeeslang. Lukt het Batcat om het raadsel van de meerminstaarten op te lossen?

16. Het uurwerkmysterie – 9+

De Da Vinci Code voor kinderen

De vader van Isaac is de klokkenmaker van de Big Ben in Londen. Op de avond dat hij de klok een uur terug moet zetten, verdwijnt hij plotseling in het niets. Hij laat alleen een gebroken zakhorloge en een geheimzinnige boodschap achter. Samen met zijn maatje Hattie begint Isaac aan een race tegen de klok. Het wordt een adembenemende zoektocht vol raadsels en puzzels om achter de waarheid te komen. Niet alleen Isaacs vader, maar heel Engeland is in gevaar…

17. Middernachtkatten 2  –  9+ 

Spectaculaire serie voor alle dieren- en magieliefhebbers. Tweede, op zichzelf staand avontuur in serie.

Nova en Henry zijn kattenfluisteraars – ze kunnen katten verstaan en met hen praten. Hun supertalent moet absoluut verborgen blijven. Maar dan blijkt de magische groene smaragd, die de katten beschermt, spoorloos verdwenen… Gestolen door een levensgevaarlijke bende! Midden in de nacht wagen Nova en Henry zich op streng verboden terrein: in een verlaten metrostation, diep onder de straten van Londen. Alles om de katten te redden! Maar hoe steel je een magische diamant terug die slechts één uitverkoren persoon mag aanraken?

18. Het grote Taylor Swift fanboek – 10+

Kom alles te weten over Taylor Swift!

Het grote Taylor Swift fanboek is hét ultieme fanboek voor alle Swifties. In dit boek lees je van alles over de popicoon. Leuke weetjes over haar muziekvideo’s, filmrollen, haar beroemde BFF-squad, haar iconische stijl en natuurlijke haar legendarische tour: dit boek heeft het allemaal!

Ook staat het fanboek vol met mooie grote foto’s van Taylor en kan je jouw Taylor Swift-kennis testen met leuke quizvragen én staan er bovendien ook nog eens allerlei songwriting-tips in het boek voor als je zelf liedjes wil schrijven!

19. Een snufje magie 11+

Jula ontdekt een boek dat niemand kan lezen… behalve zij!

Het stadje waar de twaalfjarige Jula woont, wordt in de zomervakantie dagelijks overspoeld door toeristen. Haar ouders, die een boekwinkel runnen, kunnen dus niet op vakantie. Maar Jula vindt dat geen probleem, want haar beste vriend Ben blijft ook thuis. Ze helpt hem vaak in de bakkerij van zijn vader. Op een dag krijgt Jula een oud boek in handen, waardoor ze ontdekt dat ze anders is dan andere kinderen. Ze kan toveren! Nou ja… ze kan voorlopig peper, zout en suiker maken. Ben heeft ondertussen iets anders aan zijn hoofd. Het lijkt wel of iemand de baan van zijn moeder op de toeristische stoomboot probeert te saboteren. Wat is er aan de hand? Ben en Jula gaan op onderzoek uit.

20. 100 DINGEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE NAAR DE BRUGKLAS GAAT – 11+

Na de zomer is het zover: je gaat naar de middelbare school. Je bent weer de kleinste van de school, je gaat geheid verdwalen in de gangen, loopt te zeulen met een zware boekentas en er komt heel veel op je af. Maar je gaat ook nieuwe vrienden maken, heel veel lachen en alles leren over jezelf en over de wereld. Dit boek staat vol handige tips van docenten en ex-brugklassers om iedere brugklasser in spe voor te bereiden.

 

 

 

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.