AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING EN KINDEREN: WAAR IS HET WEL EN NIET BEDOELD VOOR?

AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING EN KINDEREN WAAR IS HET WEL EN NIET BEDOELD VOOR

Eén van de verzekeringen die je in het leven kunt afsluiten is een aansprakelijkheidsverzekering. Deze kun je voor je hele huishouden afsluiten, en zeker als je kinderen hebt kan dat geen kwaad. Tegelijkertijd is een aansprakelijkheidsverzekering ook geen wondermiddel. We vertellen meer over een aansprakelijkheidsverzekering: waarom is het nuttig als je kinderen hebt en waar dient zo’n verzekering dan weer niet voor?

Kinderen zijn soms onhandig en onbezonnen

Je kunt je kind nog zo goed opvoeden, maar kinderen zijn nu eenmaal soms onhandig en onbezonnen. De kans dat ze een keer schade veroorzaken bij een ander is daarom erg groot.

Bijvoorbeeld wanneer je kind met zijn of haar fiets tegen de auto van de buurman aan rijdt. Die schade moet je helemaal uit eigen zak betalen wanneer je geen aansprakelijkheidsverzekering voor je gezin hebt afgesloten, en dat kan je met een beetje pech veel gaan kosten.

Houdt er wel rekening mee dat huishouden met kinderen (logischerwijs) méér premie betalen voor hun aansprakelijkheidsverzekering dan huishoudens zonder kinderen.

Niet voor vandalen

Een aansprakelijkheidsverzekering is geen vrijbrief voor kinderen om schade te mogen veroorzaken. Verzekeraars zijn immers ook niet gek. Er zit een duidelijk verschil tussen een pechvogel en een vandaal.

Nu zijn jongere kinderen niet zo snel vandalen en wordt de schade bij hen vaak wel vergoed, maar bij tieners die aan vandalisme en brandstichting doen, liggen de zaken vaak anders. Wees je er dus bewust van dat een aansprakelijkheidsverzekering niet zomaar alles dekt.

Eigen bezittingen

Wat zou het fijn zijn als ook de dingen die je kind thuis sloopt onder de aansprakelijkheidsverzekering zouden vallen, maar dat is helaas niet zo. Als hij of zo je iPad laat vallen, kun je daar geen beroep op doen, omdat het om je eigen bezit gaat.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen aansprakelijkheid voor schade bij anderen. Een inboedelverzekering dekt schade aan bezittingen in je woning, maar ook daar wordt vaak een grens getrokken bij schade die door een gezinslid zelf veroorzaakt is.

Ook zonder kinderen kan het helemaal geen kwaad om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Jou kan ook wat overkomen waarbij je schade bij een ander veroorzaakt, en met een beetje pech kan die schade flink in de papieren lopen.

Bijvoorbeeld als je een andere fietser van de sokken rijdt die daardoor letselschade oploopt. Dan heb je geen WA-verzekering zoals bij je auto (tenzij het een gemotoriseerde fiets is) om dat te dekken en ben je blij als je die aansprakelijkheidsverzekering hebt.

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.