4X MANIEREN OM JE EETLUST TE VERMINDEREN

Als je wilt afvallen, zijn er verschillende zaken die daaraan kunnen bijdragen. Je kunt meer gaan bewegen, gezonder gaan eten of minder gaan eten. In dat laatste geval krijg je echter te maken met dat knagende hongergevoel waar veel mensen slecht mee kunnen omgaan. Daarom zou het fijn zijn als je in plaats daarvan ervoor kon zorgen dat je simpelweg minder eetlust had. Er bestaan een aantal zaken die kunnen bijdragen aan het verminderen van de eetlust. We bespreken er vier.

1. Veel water drinken

Water drinken is natuurlijk sowieso gezond, maar het kan ook strategisch ingezet worden om je eetlust te verminderen. Wanneer je veel water drinkt, ga je je immers vol voelen, waardoor je minder honger hebt. Drink flink wat water voordat je een maaltijd nuttigt om ervoor te zorgen dat je sneller voldaan bent.

2. Koffie drinken

Ook koffie drinken kan een positieve invloed hebben op het verminderen van de eetlust. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het de afgifte van het hormoon peptide verhoogt. Peptide wordt in de darmen aangemaakt wanneer je voedsel nuttigt en bevordert een gevoel van voldaanheid. Interessant genoeg lijkt vooral decafé het meeste effect te sorteren, zodat je er tot drie uur na de consumptie ervan effect van kun ervaren.

3. Saxenda

Het verminderen van de eetlust kan ook met behulp van medicijnen. Het middel Saxenda kun je daar bijvoorbeeld voor gebruiken. Saxenda is een geneesmiddel voor gewichtsverlies. Het bevat de werkzame stof liraglutide, die vergelijkbaar is met het eerdergenoemde natuurlijke hormoon dat vrijkomt uit de darmen na het nuttigen van een maaltijd.

Net als dit hormoon, werkt Saxenda in op receptoren in de hersenen die je eetlust regelen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat je je voldaan en minder hongerig voelt. Daardoor ga je minder eten en kun je je lichaamsgewicht verlagen. Saxenda wordt gebruikt om gewichtsverlies te faciliteren, maar enkel als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging.

4. Eiwitrijk eten

Dat je minder eetlust krijgt door te eten, spreekt voor zich, maar je wilt natuurlijk wel afvallen. Daarom is het verstandig om eiwitrijk te eten. Onze voeding is nogal gericht op koolhydraten, maar die wil je juist minder binnenkrijgen als je probeert af te vallen. Bovendien wakkeren koolhydraten het hongergevoel aan. Eiwitten werken daarentegen verzadigend.

Minder daarom je inname van zaken als muesli, brood en aardappels en zorg voor goede eiwitbronnen als eieren, geitenzuivel, bonen of andere peulvruchten. Maak bijvoorbeeld een goed gevulde omelet met veel gesneden groenten voor jezelf, en je zult merken dat je je veel langer verzadigd voelt dan na een broodmaaltijd. 

Afvallen blijft voor de meeste mensen een inspanning en is iets van de lange adem. Het valt niet mee, maar het belangrijkste is om de eerste weken door te komen. Op een gegeven moment is de knop namelijk ‘om’ en zul je ook minder eetlust ervaren omdat je al een tijdje aan het minderen bent met eten. Bovendien werkt het motiverend als je resultaat ziet van je inspanningen.

LEES OOK: 10 (ZWANGERSCHAPS) KILO’S AFVALLEN IN 10 WEKEN; MIJN TIPS

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.