10X KINDERBOEKEN MET THEMA’S VAN NU!

Wij gaan met onze kids vrijwel maandelijks naar de bibliotheek en elke avond lezen wij ze voor. Het éne boek spreekt de kinds en ons natuurlijk meer aan dan het ander. Je hebt het bijna niet in de gaten, maar het gros van de verhalen gaat over hetzelfde moraal en worden gespeeld door dezelfde stereotyperende hoofdpersonen.

Tijd om weer eens op zoek te gaan naar 10 andere smaken met onderwerpen van nu. Deze onderwerpen bestaan uiteraard langer, maar zijn momenteel bespreekbaarder dan ooit. En dan zijn sommige helaas nog steeds een taboe. 

Mensen moeten de invloed van kinderboeken op de beeldvorming van kinderen niet onderschatten. Door middel van verhalen leren kinderen op een veilige manier omgaan met hun angsten en zorgen. Zo krijgen ze een beeld van de werkelijkheid en het leert ze hoe ze naar anderen, maar vooral ook naar zichzelf kijken. 

Hoe fijn is het als in een boek een personage iets meemaakt wat herkenbaar is voor jezelf? En dan is het ook nog extra hard zoeken naar de écht leuke en mooie verhalen. Zo hebben niet alle ouders die uit elkaar gaan, ruzie van tevoren; gaan niet alle kinderen bij hun moeder wonen als ouders uit elkaar gaan en hoeft er niet altijd een vader gezocht te worden wanneer je wordt opgevoed door twee moeders.

Ik kwam deze prachtige quote tegen van Auteur Sharon McElmeel:
‘Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel (gekleurde) kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.’

Bij deze heb ik 10 prachtige boeken gezocht, waar ik helaas even voor moest zoeken:

  • Jij bent jij – Famke Meerhof. Een boek wat kan helpen om donorschap bespreekbaar te maken met je kindje, geschikt voor 4 – 8 jaar.
  • Thuis bij allebei – Mike van Dam. Een boek over scheiden en ook over co-ouderschap, geschikt voor 4 – 7 jaar.
  • Heen en weer, als je ouders apart wonen – Marja Baseler. Een boek over scheiden, geschikt voor 8 – 12 jaar. 
  • Lance & Lot zoeken zich rot – Linda de Haan. Over twee papa’s die een kindje adopteren, geschikt voor 4 – 6 jaar.
  • Filola wil een krokodil – Ingeborg Hornsveld. Over een meisje met 2 mama’s. Een leuk verhaal waar het hebben van 2 mama’s geen problemen oplevert, geschikt voor 4+ jaar.
  • Mijn mama en ik – Francesca Pardi. Over opgroeien met alleen een mama, geschikt voor 4+ jaar.
  • Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers. Een boek dat gaat over je anders voelen, over transgender zijn, geschikt voor 4 – 7 jaar.
  • Ada Dapper, wetenschapper – Andrea Beaty. Een boek met een, niet stereotiepe hoofdpersoon, ode aan verschillende vrouwelijke wetenschappers, geschikt voor 5+ jaar.
  • Berelekker – Lies Vervloet / Een goal voor Imane – Khadija Timouzar. Een boek met 2 leuke kinderverhalen. Op de achtergrond is zichtbaar dat Berelekker zich afspeelt in een gezin met gemixte culturen en in een goal voor Imane weerlegd een Marokkaans meisje het cliché dat alleen jongens van voetbal houden. Tip: deze boeken zijn van studio Sesam. Zij verkopen ook een box met daarin 5 boeken (10 verhalen) met allerlei diverse multiculturele verhalen erin van nu! Geschikt vanaf 4 jaar.
  • Mijn nieuwe moeder & ik – Renate Galindo. Een simpel prentenboek met sterke zinnen over een pleegmoeder en pleegkind, vanaf 4 jaar.  
BLOG BY MAARTJE VAN DEN BOSCH

Mijn naam is Maartje en samen met Wesley zijn wij de trotse ouders van ons zoontje Pax (2014) en tweeling Kodi & Nola (2017). Ik maakte een vreugdedans toen ik te horen kreeg dat ik mocht starten als blogger bij CITYMOM! Ik ben altijd een vlotte schrijver geweest, maar heb er te weinig leuks mee gedaan. Het is voor mij een uitdaging om onze kids centraal te stellen, zonder voorbij te gaan aan waar ik zelf van geniet. 

Ik ben geboren in een dorp maar de liefde heeft mij sinds 2010 laten settelen in Eindhoven, waar ik erg blij mee ben! Alles wat ik miste in mijn dorp, heb ik hier bij de hand. Ik zou niet anders willen. Naast lover en moeder ben ik (gelukkig) ook een collega. Ik werk parttime bij een vrijwilligersorganisatie als coördinator en managementondersteuner. Hopelijk kan ik andere mensen inspireren met mijn blogs over o.a. Eindhoven, reizen & kinderkamers.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.