WELKE VLEKJESZIEKTEN ZIJN ER DIE KINDEREN KUNNEN KRIJGEN?

Je kind is al een tijdje wat hangerig en huilt snel. Je weet niet goed wat er aan de hand is, een ontwikkelingssprong, tandjes? Je hebt geen idee, tot je de kinderkamer binnenloopt en je kind vol rare vlekjes op zijn lichaam in zijn bed ligt. Dikke kans dat er sprake is van een van de vlekjesziekten. Welke vlekjesziekten zijn er zoal? Wij zetten ze op een rij.

Waterpokken

Waterpokken zijn al besmettelijk voordat je weet dat je ze hebt. Heeft iemand bij je kind op school of op de opvang waterpokken, dan is de kans groot dat je kind ze ook krijgt.

Het is ook een ziekte die je maar beter gehad kan hebben aangezien het bij volwassenen een vervelender verloop kan hebben.

Waterpokken zijn blaasjes en geven veel jeuk. Zodra alle blaasjes zijn ingedroogd, is je kind niet meer besmettelijk.

Laat je kind overigens niet krabben om littekens te voorkomen. Waterpokken zijn voor kinderen over het algemeen niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend.

Ze kunnen er ook best even flink ziek van worden. Verkoelende zalf en havermoutbadjes helpen de verschijnselen iets te verzachten.

Roodvonk

Roodvonk begint met klachten die lijken op een beginnende griep, koorts en keelpijn. Vervolgens wordt de tong wit en na enkele dagen verandert dit naar een rode en dikke tong.

Er verschijnen vlekjes over het hele lichaam, en je kind kan zich flink ziek voelen. Zodra de vlekjes verschijnen, zal de koorts weer dalen en voelt je kind zich al snel weer beter. De huid kan wel een tijd nog schilferig zijn.

Vijfde en zesde ziekte

Heeft je kind rode wangen en een rode uitslag die zich steeds meer over de rest van het lichaam uitbreidt? Dan is de kans groot dat je kind last heeft van de vijfde ziekte.

De vlekken kunnen in grote getallen aanwezig zijn, waardoor het een grote vlek lijkt. Er hoeft niet perse koorts bij te komen. De ziekte is na een dag of tien weer voorbij.

De zesde ziekte zorgt voor hoge koorts. Ook kun je soms zien dat de klieren in de hals en achter de oren flink vergroot zijn. De koorts houdt drie tot vijf dagen aan en daalt dan weer.

Nu komen er vlekjes tevoorschijn. De vlekjes beginnen meestal in het gezicht en breiden zich uit naar de rest van het lichaam. De vlekjes zijn ontsierend, maar geven gelukkig geen jeuk.

Na het verschijnen van de vlekjes is je kind na een paar dagen weer vlek-vrij en is de zesde ziekte voorbij.

Rode hond, mazelen en meningokokken

Dit zijn vlekjesziekten waartegen kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma worden gevaccineerd. Toch wil het niet betekenen dat je kind de ziekte niet krijgt, maar deze zal wel milder verlopen.

Rode hond is overigens gevaarlijk voor ongeboren kinderen bij zwangerschappen.

Meningokokken is overigens een die je in de gaten moet houden. Vertoont je kind hier de verschijnselen van, hoge koorts, overgeven, spierpijn, hoofdpijn, sufheid, niet weg te drukken donkerrode of blauw-rode vlekjes, dan moet je onmiddellijk een arts inschakelen.

Meningokokken is een ziekte die een bijzonder ernstig verloop kan hebben, soms met de dood tot gevolg. De eerder genoemde vlekjes, hoge koorts en als je kind de kin niet meer op de borst kan krijgen of, in het geval van baby’s, luierpijn, zijn echt alarmerende symptomen waarbij je direct een arts moet zien!

LEES OOK: 5 X TIPS VOOR HET GEZOND DOORKOMEN VAN DE DAG!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.