WAT IS EEN INBOEDELVERZEKERING NOU PRECIES?

Decors & Paranamiqies, Palafitas Amazonia, 97580, ook van Arte. 

Omdat je huis en de spullen die hierin staan veel geld waard zijn, is het verstandig om dit goed te verzekeren. Als je in een koophuis woont ben je in ieder geval verplicht een opstalverzekering af te sluiten, maar een inboedelverzekering is niet verplicht. Toch sluiten veel mensen beide verzekeringen af als zij op zichzelf gaan wonen. Twijfel je nog over een inboedelverzekering? Dan wil je hier misschien eerst wat meer over weten. Lees in dat geval vooral verder. Wij vertellen je in deze tekst namelijk wat een inboedelverzekering precies is.

Verzekering voor losse spullen in huis


Ondanks dat de meeste mensen wel eens van een inboedelverzekering gehoord hebben, weet lang niet iedereen wat dit precies voor een verzekering is. Daarom geven we hier eerst antwoord op de vraag ‘wat is een inboedelverzekering?’.

Wanneer je deze verzekering afsluit, verzeker je de losse spullen in huis tegen schade door brand, inbraak, storm en water. De dekking heeft betrekking op alle spullen die je meeneemt wanneer je verhuist. Het gaat in principe dus om alle spullen die niet vastzitten aan je woning. Meubels, elektrische apparaten en sieraden behoren bijvoorbeeld tot de inboedel. Dergelijk zaken vallen ook onder de dekking van een inboedelverzekering.

Zo ziet de dekking van een inboedelverzekering eruit


Je weet inmiddels waar je in grote lijnen voor verzekerd bent als je een inboedelverzekering afsluit. Toch kunnen wij ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt over de dekking van deze verzekering. Daarom zetten we hieronder op een rijtje waar je voor verzekerd bent als je een inboedelverzekering afsluit.

  • Brand-, rook- en roetschade
  • Schade door regen, sneeuw, hagel en storm
  • Schade door blikseminslag en inductie
  • Schade als gevolg van een overstroming
  • Schade door een inbraak of diefstal
  • Schade door vandalisme
  • Schade aan geleende spullen

Sommige mensen denken dat schade aan een inboedel door een onverwachte gebeurtenis standaard vergoed wordt door een verzekeraar. Helaas is dit niet het geval, want er zijn bepaalde zaken die buiten de dekking van een inboedelverzekering vallen. Heb je met opzet schade aan je inboedel veroorzaakt? Dan ben je hier niet voor verzekerd. Ook schade door slijtage en schade aan een auto, motor of caravan valt niet binnen de dekking van een inboedelverzekering. Tot slot ben je niet verzekerd voor schade door fraude en misbruik en schade door verlies of het kwijtraken van spullen.

Hoe zit het met schade door eigen schuld?

Door onoplettendheid of onvoorzichtigheid kan het zijn dat je per ongeluk zelf schade veroorzaakt aan je inboedel. Zo kun je bijvoorbeeld een dure vaas omstoten wanneer je aan het stofzuigen bent. Omdat het kopen van een nieuwe veel geld kost, is het niet prettig als je dit uit eigen zak moet betalen. Gelukkig hoeft dit niet, want je kunt schade door eigen schuld meeverzekeren. In dat geval sluit je een allrisk inboedelverzekering af.

Wil je ook schade door eigen schuld meeverzekeren op een inboedelverzekering? Dan betaal je een hogere premie. Dit is op zich niet gek, want je bent beter verzekerd dan wanneer je voor een standaard inboedelverzekering zou kiezen. Als je twijfelt of je schade door eigen schuld mee moet verzekeren, raden wij je aan de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.