WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KIEZEN VAN EEN ZORGVERZEKERING?

Waar op letten bij zorgverzekering kiezen?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering een vereiste. Maar welke criteria gebruik je om een nieuwe ziektekostenverzekering te kiezen? We helpen je graag op weg met een vijftal stappen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de beste zorgverzekering voor jou.

1. Wanneer en waarom stap je over?

Meestal stappen mensen over vanwege een lagere premie, betere dekking of een groepskorting (collectiviteitskorting). Je nieuwe zorgverzekeraar zegt gewoonlijk je oude zorgverzekering op. Hoe snel kan ik van zorgverzekering veranderen? Op 12 november van elk jaar maken de zorgverzekeraars hun nieuwe tarieven en pakketten bekend. Daarna kun je tot en met 31 december een verandering aanbrengen.

Wil je overstappen, maar weet je nog niet zeker naar welke zorgverzekeraar? Zeg dan wel vóór 1 januari je huidige verzekering op. Voor vergelijken zorgverzekering heb je dan nog de tijd tot 31 januari. Dit is ook de datum wanneer je de nieuwe verzekering moet hebben afgesloten.

2. Welke soort zorgverkering kies je?

Er zijn drie soorten zorgverzekeringen waar je uit kan kiezen. De basis, aanvullende en tandartsverzekering. We lichten deze drie verzekeringen kort toe.

Basisverzekering

Het is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten als je in Nederland woont of werkt. Met een naturapolis krijg je alleen het maximale bedrag vergoed als je naar een zorgverlener gaat die een contract met je zorgverzekeraar heeft. Met een restitutiepolis krijg je de kosten van zorg van alle zorgverleners vergoed. Je kan ook kiezen voor een combinatiepolis van beiden.

Aanvullende verzekering

Naast je basisverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor zorg die niet door de primaire verzekering wordt gedekt. Zoals een extra pakket voor het aantal fysio behandelingen of extra pakket voor brillen en lenzen. Een aanvullende verzekering is overigens niet verplicht. Realiseer je wel dat sommige ziektekostenverzekeraars een medische goedkeuringsprocedure hanteren voor één of meer van de aanvullende pakketten.

Ga ook na of de premie van de aanvullende verzekering opweegt tegen de vergoeding die je ontvangt. Vergelijk daarnaast de aanvullende verzekeringen van de diverse zorgverzekeraars om vervolgens te komen tot de beste zorgverzekering voor jou.

Tandartsverzekering

Via de basisverzekering zijn kinderen tot 18 jaar voor het grootste deel van de tandartszorg gedekt. Tandheelkundige zorg voor volwassen wordt niet gedekt door de basisverzekering. Hiervoor kan je een extra pakket afsluiten bij je zorgverzekeraar.

3. Hoe ziet jouw situatie eruit?

Wat voor jou de beste zorgverzekering is, hangt af van je gezondheid en ook van de levensfase waarin je verkeert. Voor de zorgbehoeften tussen jongeren en senioren zit bijvoorbeeld een verschil. Ook chronische zieken mensen kiezen een andere verzekering dan iemand die fit en vitaal is. Heb je een gezin of ben je alleenstaand? Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het kiezen van de juiste zorgverzekering 2023.

4. van de premie en keuzevrijheid

Bijna alle zorgverzekeraars bieden dezelfde basisdekking aan, omdat deze in de wet is vastgelegd. De basisverzekering varieert wat betreft premiekosten en vrijheid van keuze van zorgverlener. Richt je echter niet alleen op de hoogte van de premie en je keuzevrijheid. Vergelijk ook de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

5. Eigen risico bepalen

Elke volwassene moet voor de basisverzekering een verplicht eigen risico van 385 euro betalen. Het verplichte eigen risico dekt echter niet alle medische kosten. Voor sommige soorten zorg betaal je ook een eigen bijdrage boven op het eigen risico bedrag.

De eigen bijdrage vertegenwoordigt een vast bedrag of percentage van de zorgkosten. Je kan ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, waardoor je maandelijkse premie omlaag gaat. Echter als je verwacht veel zorg nodig te hebben, dan is het verhogen van je eigen risico niet verstandig.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.