WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN AIRCO

Hollandse zomers waar de temperaturen oplopen tot wel 40 graden komen steeds vaker voor. Toch lijkt het maar niet te wennen. In deze situaties wordt het bijna onvermijdelijk om maar eens voor een airco te gaan kijken. Helemaal omdat je ook wil dat je kinderen fijn kunnen slapen als het zo warm is.

Niet iedere airco is geschikt voor iedere woonsituatie, dus je kunt maar beter goede research doen. Wij helpen je daar maar al te graag bij! Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een airco.

Welke soorten airco’s zijn er?

First things first: we zetten eerst even de verschillende type airco’s en hun kenmerken voor je op een rijtje.

Mobiele airco

Een monoblock of mobiele airco is ideaal als je verkoeling zoekt voor kleinere ruimtes omdat deze airco’s niet de kracht hebben om hele grote ruimtes te verkoelen. Verder zijn mobiele airco’s makkelijk te verplaatsen, waardoor je het apparaat makkelijk met jezelf kunt laten meebewegen. Een voordeel aan dit type airco is dat je ‘m zelf kunt installeren waardoor je er binnen no-time gebruik van kunt maken.

Het is wel goed om te weten dat dit type airco alleen kan koelen en ze vaak een wat hoger energieverbruik hebben. Een mobiele airco voert de warme lucht van binnen via een slang naar buiten. Er zijn genoeg mensen die op zoek zijn naar een mobiele airco zonder slang, maar helaas moeten we je teleurstellen: dit bestaat niet. 

Split airco

Een split airco bestaat uit één of meerdere binnenunits die verbonden zijn met een buitenunit. De warmte wordt hierbij naar buiten afgevoerd en komt via koeltechnische leidingen weer binnen als gekoelde lucht. Dit systeem kun je ook andersom laten werken omdat je met een split airco ook kunt gebruiken om een ruimte te verwarmen. Ideaal als je op zoek bent naar een alternatief voor verwarming.

Verder is dit type airco geschikt voor het koelen van meerdere of grotere ruimtes. Waar je bij een mobiele airco zelf aan de slag moet, is het bij een split airco nodig om het door een expert te laten installeren. Een ander verschil is dat je deze variant niet kunt verplaatsen. Je krijgt hier wel wat voor terug, want een split airco is erg energie-efficiënt waardoor je energiekosten relatief laag blijven. 

De bovenstaande twee type airco’s zijn eigenlijk de enige die er zijn. Om een compleet beeld te geven, willen we ook nog twee andere apparaten uitlichten die voor verkoeling kunnen zorgen: de luchtkoeler en de ventilator.


Luchtkoeler

Een luchtkoeler is een mooi alternatief voor als je eigenlijk op zoek bent naar een mobiele airco zonder slang. Een luchtkoeler kun je namelijk zien als een luxe ventilator waarmee je de gevoelstemperatuur een paar graden naar beneden kunt krijgen. De warme lucht wordt via een reservoir met koud water of ijsblokjes door de luchtkoeler opgezogen. Vervolgens wordt de lucht weer naar buiten geblazen door koude waterdamp.

Doordat de luchtvochtigheid toeneemt en de gevoelstemperatuur met een paar graden afneemt, geeft dit een verfrissend gevoel. Luchtkoelers zijn vaak niet super groot qua formaat, waardoor je ze makkelijk kunt verplaatsen. Ideaal!

Ventilator

De ‘good old’ ventilator mag natuurlijk niet vergeten worden in dit lijstje. Een goede ventilator kan namelijk zeker wat verkoeling bieden tijdens de warme dagen. Ondanks dat de daadwerkelijke temperatuur niet naar beneden wordt gebracht, kan het apparaat toch voor een aangenaam verkoelend briesje zorgen.

Het fijne aan een ventilator is dat je deze ook weer makkelijk kunt verplaatsen (en opbergen). Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je eigen zeebries te creëren op het balkon?  

Tips bij het kopen van een airco

De volgende drie tips zijn goed om in je achterhoofd te houden als je de stap gaat nemen om een airco aan te schaffen:

Tip 1: check wat het koelvermogen van een airco is

Afhankelijk van de grootte, isolatie en ligging van de ruimte heb je een bepaald koelvermogen nodig. Ook heb je meer koelvermogen nodig als je over het algemeen met veel mensen in de ruimte bent.

Gemiddeld kun je uitgaan van 136 BTU of 40 watt koelvermogen per kubieke meter. Check ook gelijk even wat het verkoelingsbereik is. Dit hangt namelijk samen met met koelvermogen.

Tip 2: bekijk hoeveel energie een airco verbruikt

Een airco kan best een energieslurpend apparaat zijn. Voordat je er eentje aanschaft kun je dus maar beter kijken of je voor een variant met een laag energieverbruik kunt gaan.

Verder scheelt een zuinige airco niet alleen in energiekosten, maar is het ook beter voor het milieu. Energielabel D is het minst zuinig en A+++ is het meest zuinig. 

Tip 3: achterhaal hoeveel geluid de airco maakt

Wil je jouw airco in de slaapkamer plaatsen, maar wil je niet het idee hebben dat je in een vliegtuig zit? Bekijk dan goed hoeveel decibel de airco produceert. Verder kun je ook kijken naar airco’s met een stille functie, speciaal voor het slapen. Qua geluidsniveau variëren airco’s vaak tussen de 50dB en 65 dB. 

Hopelijk heb je nu alle info om de juiste airco uit te kiezen. Geniet van de verkoeling!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.