MEDIAGEBRUIK & OPVOEDING; WAT TE DOEN!?

Mediagebruik en opvoeding
Als je kinderen klein zijn is het een ‘schermpje’ maar al te vaak een zegen. Je zet ze voor de tv of drukt ze een iPad in de knuisten en ze zijn weer een uur of wat zoet. Hoewel ik mij voor had genomen die niet te doen wordt  TV & internet daarmee letterlijk met de paplepel ingegoten. Maar als de kleintjes groot worden, vinden we het ineens gek en ongezond dat alle ogen vastgeplakt zitten aan het mobiele scherm en ze er altijd om blijven vragen. Dan blijkt het toch echt lastig om een grens te trekken. Help wat moet ik hieraan doen?

Van jongs af aan voor de buis


Veel jonge kinderen kijken op jonge leeftijd graag naar programma’s als Brandweerman Sam en Sesamstraat. Bijna niemand is daartegen. Deze programma’s hebben immers een educatieve functie die helpt bij de ontwikkeling van het kind. Toch is het belangrijk dat je al van jongs af aan grenzen gaat bepalen. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kind genoeg afwisselt. Dit kan zijn door naar buiten te gaan of even de Lego-doos erbij te pakken. Zo leert het kind dat tv en internet niet de enige leuke vormen van vermaak zijn. En dat ze uit andere activiteiten nog meer voldoening halen.

 

Het ‘gevaar’ van internet


Op de basisschool komen de meeste kinderen voor het eerst in contact met het internet – of eigenlijk al eerder op onze apparaten. Het is dus belangrijk dat ze op de basisschool hier al direct goede uitleg over krijgen. Het internet zal vanaf dat moment immers een grote rol spelen voor je kind, aangezien het internet niet meer weg te denken is uit het onderwijs. Het is echter belangrijk dat we dat op een positieve manier doen. Begin niet meteen met het waarschuwen voor de gevaren en benadruk niet alleen de ‘enge dingen’. Het is vooral belangrijk om kinderen vragen te leren stellen als ze iets geks zien of niet meer weten waar ze op moeten klikken. Dus niet afkeuren of afpakken, maar altijd ruimte geven voor vragen bij twijfel en zelf laten ontdekken en hulp bieden.

Wanneer geef ik mijn kind een mobieltje?


Vaak weten ouders niet wanneer ze hun kind het best een mobieltje kunnen geven. Daarbij beseft iedereen dat een mobiele telefoon niet alleen maar leuk is, maar ook een praktisch hulpmiddel is om te kunnen communiceren. Dat geeft natuurlijk ook een veilig gevoel. In het middelbaar onderwijs veranderen er veel dingen voor je kind en zal de mobiele telefoon haast onmisbaar zijn. Het is daarom verstandig om je kind in groep 8 al kennis te laten maken met een mobieltje zodat hij of zij deze goed kan gebruiken in het middelbaar onderwijs – hoewel kinderen die apparaten snel genoeg helemaal vanbinnen en buiten kennen.

 

Sociale media


Vaak wordt sociale media door ouders gezien als een vijand voor hun kind. Sociale media kan inderdaad een erg afleidende werking hebben en dat is niet altijd goed voor de ontwikkeling van een kind. Toch kan men met simpelweg een goede educatie over sociale media veel van dit soort problemen voorkomen. Door op jonge leeftijd al aan te geven dat je niet zomaar alles op sociale media plaatst en dat niet alles echt is wat het lijkt. Maar ook hier geldt dat je het zo positief mogelijk moet blijven aanpakken. Veroordelen werkt eerder averechts, dus probeer ervoor te zorgen dat ze altijd bij je terecht kunnen voor vragen en met twijfels.

 

Waar ligt de grens?


Het antwoord op deze vraag zal voor iedereen anders zijn. Voor sommigen werkt het prima om een maximum aantal uren per dag of week af te spreken. Bij anderen komen mobieltjes niet in de slaapkamer. De beperkingen die je oplegt, moeten echt uit onszelf komen. Geef als ouder het goede voorbeeld. Daarmee zorg je er ook voor dat je niet het duurste pakket voor alles in 1 of alleen internet en tv hoeft te kiezen. Want hoe meer mensen in het huishouden op internet met verschillende apparaten, hoe hoger de internetsnelheid moet zijn om het prettig te gebruiken.

Dus wat moet je doen? Stel regels en hou je daar ook aan. Bobbi & Fitz mogen in het weekend in de ochtend even TV kijken. Doordeweeks mogen ze kijken als ik het eten klaar maak. Consistent zijn zorgt ervoor dat het kind weet waar het aan toe is. Streng zijn kan lastig zijn, maar is beter voor jou en voor je kind(eren). Ook het goede voorbeeld geven werkt, zij mogen niet met een iPad aan tafel, wij niet met ons mobiel. Lees hier meer tips over kinderen en internet.

LEES OOK;

 

BLOG BY BETTINA NESEKER @citymomnl Oprichtster en hoofdredacteur van CITYMOM: “Met CITYMOM wil ik andere moeders (to be) naast handige CITY GUIDES dagelijks inspireren met alles omtrent lifestyle voor moeders & kinderen. Van kinderkamers, kindermode, verzorgingsproducten, mom-musthaves, hotspots tot kindvriendelijke reizen. Alles wat ik leuk, mooi, goed en bijzonder vind deel ik met jullie”!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.