BLOG BETTINA; TV KIJKEN VERSCHIL VROEGER EN NU

KPN | CITYMOM.nl

 

Kan je je nog herinneren dat je vroeger om 5 voor half 6 al klaar zat. In spanning te wachten totdat Sesamstraat begon. Dan kwam de tune en begon Tommy te zingen “Sesamstraat, Sesamstraat. Schuif gezellig aan, laat je speelgoed staan voor Sesamstraaaaaaaaat”. Genieten van alle gekke vrienden in die straat en na een half uur ging de tv weer uit. Daarna ging je weer verder met waar je daarvoor mee bezig was of ging je buitenspelen tot het eten klaar was. 

Het fijne van vroeger was dat na een half uur Sesamstraat het was afgelopen. Daarna was er niks meer voor kinderen dus ging de tv uit. Ik bedoel meer, dat dat voor mijn ouders fijn was. Je kon niet zeuren over “nog 5 minuutjes” zoals ik altijd nu hoor. Er waren geen 5 minuutjes. Er was alleen dat ene half uurtje. Verder niks. Ik kan mij ook niet herinneren dat ik dat erg vond. Ik kon goed spelen. Het is nu haast niet voor te stellen dat mijn dochter een half uurtje Sesamstraat kijkt op een bepaald tijdstip – dat ook nog eens! – en verder niks. En dan ook nog de mogelijkheid hebben om maar op één locatie te kijken (voor de tv, op de bank). Dat is nu toch ook niet meer in te denken!

Tegenwoordig kan je overal, op ieder tijdstip wat dan ook kijken wat je wil. Vroeger was dus ‘heul niet alles beter’! Natuurlijk heb ik zelf nostalgische gevoelens mij mijn ‘heilige half uurtje’ Sesamstraat maar ik ben echt zo super blij dat we dat niet meer hebben nu ik zelf kinderen heb! Echt Halleluja voor online tv kijken.

Mijn dochter van vijf jaar houdt nogal van TV kijken maar dat mag van ons 45 minuten per dag. Ze mag zelf weten wanneer. De ene keer is Bobbi heel moe na school en vind ze het fijn direct even 45 minuten te kijken om een beetje bij te komen. De andere keer komen er vriendjes spelen na school, dan wordt er zeker niet gekeken en kijkt ze als ze weg zijn. Of, dat vind ik het fijnst, kijkt ze als ik met het eten bezig ben. Is het eten klaar, zet ze haar programma op pauze en mag het soms nog even afkijken als we weer klaar zijn met eten.

Bobbi heeft voor haar verjaardag haar eigen tablet gekregen (iets met een paprika eten boven mijn laptop die daarna kapot was…) waarop ze nu TV kijkt. Ik vind het ideaal omdat we de tablet overal mee naar toe kunnen nemen en zij, als er maar wifi is, overal online tv kan kijken. Bobbi moet wel aan mij eerst toestemming vragen wat ze mag kijken. Bij KPN heb je bijvoorbeeld het KPN Kids Pakket, waarvan ik weet dat het leerzame shows & series zijn en ook reclame vrij. Dat vind ik ook erg belangrijk want ik vind heel veel reclames ook niet geschikt voor haar leeftijd en dat vergeten ze op TV of YouTube nog wel eens…

Fitz kijkt sinds een maandje nu ook. Omdat Fitz en Bobbi 3.5 jaar verschillen (en Bobbi natuurlijk echt geen Bumba meer wil kijken) is het ook fijn dat Fitz in de keuken bij mij Bumba kan kijken op mijn telefoon en Bobbi in de woonkamer op haar tablet haar eigen programma’s. Hoe deed mijn moeder dat vroeger? Dat denk ik echt heel vaak! Maar hoe moeders het vroeger ook deed, wij doen het nu op deze manier. En daar ben ik echt heel blij mee.

 

Photocredits; Jody van den Berg Photography

1 Reactie

  1. Teddy

    Leuke blog! Ik ben het met je eens, de ontwikkeling van online televisie kijken is geweldig maar de kinderen mogen niet te lang kijken.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.