EEN OPPAS REGELEN, ZO DOE JE DAT!

Babysitter spielt mit Kindern

We zijn allemaal wel eens toe aan wat tijd voor onszelf of samen met je partner. Een oppas aan huis is dan dé perfecte oplossing, maar hoe vind je eigenlijk een goede oppas?

1. Een goed begin

Om te beginnen is het handig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je eisen zijn. Waar moet jouw oppas aan voldoen? Er zit namelijk een verschil tussen een scholier die in de avond een paar uurtjes komt oppassen wanneer de kinderen eigenlijk al in bed liggen, of een afgestudeerde pedagogische medewerkster die de kinderen uit school haalt, ze de hele middag vermaakt en ook nog huishoudelijke
klusjes doet. Onthoud wel dat hoe meer je vraagt aan je oppas, hoe meer je bereid moet zijn om te betalen. Maak dus een lijstje met wat je wil, want dat maakt het zoeken een stuk makkelijker!

2. Tijd om te zoeken

Door de technologie van tegenwoordig hoeven we niet eens meer de deur uit om bijvoorbeeld een “oppas gezocht” kaartje op te hangen in de supermarkt. We kunnen nu gewoon vanuit onze luie stoel op zoek naar dé perfecte oppas. Er zijn verschillende sites, zoals Sitly (voorheen Oudermatch), waar je gemakkelijk een profiel kan aanmaken. Op zo’n oppassite kun je vertellen wie je bent en wat voor soort
oppas je zoekt, en voor welke dagen je een oppas nodig hebt. De website zoekt dan de oppassers die bij jou in de buurt wonen en voila, genoeg keuze om uit te kiezen!

3. Kennismakingsgesprek

Heb je een paar leuke meiden gevonden? Top! Dan is de volgende stap om ze uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Neem hier de tijd voor. Je wilt ze niet even snel tussen een voetbaltraining en een zwemles inplannen. Probeer ook voor een relaxte sfeer te zorgen aangezien het voor jullie beide best spannend kan zijn. Ga bijvoorbeeld op de bank zitten in plaats van aan de tafel. Stel vragen
waardoor jij denkt haar beter te leren kennen zoals “hoe zou jij een oppas avond indelen?” of “wat vind jij zo leuk aan oppassen?”. Betrek ook je kinderen op een gegeven moment bij de kennismaking. Ga bijvoorbeeld een spelletje spelen. Zo kan je direct zien of er een klik is tussen je potentiële oppas en jouw kinderen.

4. Wat te verwachten

Als het gesprek goed gaat en je ziet dat er een klik is tussen haar en de kinderen, is het belangrijk dat jij je verwachtingen uitspreekt. Welke dagen past ze op, hoe lang, wordt er ook van haar verwacht dat ze huishoudelijke klusjes gaat doen? Kortom, wat vraag je precies van haar? Hoe meer je vraagt, hoe meer verantwoordelijkheid ze krijgt. Sluit ook kort of zij hier ook klaar voor is, dit moet zij natuurlijk wel willen. Daarnaast is het ook belangrijk om uit te spreken wat zij ervoor terug krijgt. Hoeveel krijgt ze betaald? Het oppastarief wordt samengesteld aan de hand van verschillende factoren, onder andere haar leeftijd, ervaring, de werkzaamheden die ze gaat doen, op hoeveel kinderen ze past en de leeftijd van de kinderen. Gemiddeld betalen we de oppas in Nederland €5,76 per uur. De oppastarieven in Nederland variëren van minder dan €4,00 tot meer dan €10,00.

Tip: leg alle afspraken vast in een oppas contract. Dit is een contract waarin je alle afspraken tussen jou en je oppas vastlegt: welke dagen ze komt oppassen, de regels en de overige afspraken. Zo is alles duidelijk voor jou en je oppas!

5. Een proefdag

De eerste keer oppassen kan natuurlijk best spannend zijn. Een goede manier om dat te beginnen is
door een proefdag te houden. Zo kunnen jij, je oppas en je kinderen alvast aan elkaar wennen. De oppas
komt dan op een dag waar jij en je kinderen thuis zijn. In het begin blijf je er nog bij zodat je de oppas kan laten zien waar alles ligt en zodat zij ook de kans heeft om vragen te stellen. Tussendoor ga jij even weg om boodschappen te doen of om even op de koffie te gaan bij een vriendin. De oppas is dan echt even alleen met de kinderen. Als jij er namelijk bent, zullen je kids snel naar jou toe gaan. Ben je er niet, dan moeten ze naar de oppas. Na een uurtje kom je weer terug en kan je samen evalueren hoe het is gegaan. Vraag ook aan je kinderen wat zij ervan vonden. Zij brengen tenslotte de meeste tijd met haar door.

6. Voila, jouw oppas!

Is alles goed gegaan en heb je er vertrouwen in dat dit een goede oppas is? Super! Probeer om één keer
in de maand of één keer in de twee maanden een evaluatiemoment met haar in te plannen. Zo kunnen
jullie ervoor zorgen dat alles goed blijft gaan en kan je lekker op je welverdiende romantische date!

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.