BABYBEGOOD; DE DUURZAME BABYDOOS

babydoosSaskiaoverhandigenbabydoosRoel

Tamara & Anna zijn initiatiefnemers van de duurzame babydoos: BabyBeGood. Tamara Hijl (36) woont in Scheveningen en heeft 2 meisjes. Anna Schoemakers (36) woont in Amsterdam en heeft 2 jongens. Aan CITYMOM.nl vertellen deze Mompreneurs meer over hun onderneming.

Hoe kwamen jullie op het idee voor BabyBeGood? 

Tamara: Toen ik zwanger was van mijn tweede dochter haalde ik de Blije Doos op. Wat viel de inhoud weer tegen, en wat baalde ik ervan dat ik er weer was ‘ingetrapt’, wetende dat de gegevens die je invult voor de doos worden doorverkocht aan commerciële partijen. Ik vertelde mijn vriendin Anna dat ik veel liever een pakket zou ontvangen met hippe, verantwoorde babyspullen. In Finland bestaat dat al, wist Anna, en wordt de doos zelfs cadeau gedaan door de overheid aan aanstaande ouders. In het pakket zitten duurzame, lokaal geproduceerde babyspullen. Dat wilden wij ook, het idee was geboren!

Kunnen jullie kort iets vertellen over BabyBeGood?

Wij helpen (aanstaande) ouders bij het vinden van goede babyproducten en informatie over gezond en ‘groen’ opgroeien. Dat doen wij door middel van de babydoos die je kunt bestellen voor €22.50 op shop.babybegood.nl. De doos bevat pure en eerlijke producten t.w.v. minstens 55 euro. Leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven aan een zwangere vriendin. Op het Babybegood.nl platform behandelen we allerlei zwanger- en babygerelateerde issues. Bijvoorbeeld in blogs van ‘bewuste’ mama’s die schrijven over de lekkerste biologische voeding, zorgen over gif in speelgoed of de nieuwste duurzame babyproducten. Maar we doen meer. Samen met Een Veilig Nest maken we het magazine Mamagreen.nu, met waardevolle informatie voor (aanstaande) ouders. Met het ecologische schoonmaakmiddelenmerk Ecover en stimuleringsprijs De Groene Giraf denken we na over het verduurzamen van de kinderopvang in Nederland.

Wat was jullie grootste obstakel en hoe zijn jullie hier overheen gekomen?

Een praktisch obstakel was het ontwerp van de babydoos. De doos die de Finse overheid cadeau doet, is meteen te gebruiken als wiegje. Er wordt een matrasje bij geleverd en de kindjes liggen daar de eerste 4 maanden in, echt waar! Wij wilden ook een babydoos die je kunt hergebruiken, een mooi designproduct. We spraken met ontwerpers die de mooiste ideeën hadden: dozen van de meest innovatieve materialen die gebruikt kunnen worden als  lampen, wiegjes, luierhouders…Maar het probleem blijft dat onze babydoos op de post gaat; er moet een adres- en verzendsticker op en de doos kan beschadigingen oplopen onderweg. We hebben uiteindelijk gekozen voor een simpele kartonnen doos die je zelf mooi kunt maken en opnieuw kunt gebruiken. Of gewoon kan weggooien, want karton wordt in Nederland goed gerecycled.

Waar zijn jullie het meest trots op? 

We zijn het trotst op de vele reacties van enthousiaste moeders die willen meehelpen aan het succes van BabyBeGood. Zij schrijven bijvoorbeeld blogs op onze website, helpen mee op beurzen en maken daar nog meer ouders enthousiast voor BabyBeGood. Wij geloven in het succes van mom2mom en zijn trots op onze BabyBeGood mama’s!

Wie is jullie grote voorbeeld? 

Mama’s die vanuit hun passie een onderneming opstarten, zoals Paula Nordhauzen van Ecomama, Saskia Bongaerts van het Huiskamerrestaurant, Kirsten Toeset van de Kleine Keuken en Esther Keddemans van Le Petit Miracle, en de mama’s achter de mamacafe’s, zoals Annemarie van mamacafé Delft, Angelike, Nienke, Brechje, Veronique, Dotter. En mama’s die positief kritisch in de wereld staan, zoals Marijn Frank van de Keuringsdienst van Waarde, Laurentien van Oranje en Sharon van Gesthuizen van de SP.

Hoe combineren jullie het opvoeden van de kinderen en het runnen van jullie bedrijf? 

Dat blijft een uitdaging! Goede opvang is belangrijk. Wij hebben ook allebei een betrokken man die veel doet in de opvoeding. Dat is overigens niet zozeer omdat wij werken maar omdat zij hartstikke leuk zijn met de kindjes en geen 9-5 banen hebben. Samenwerken aan een mooi doel geeft ons energie en het geeft de papa’s de ruimte om het allemaal op hun eigen manier te doen.

Welk advies zouden jullie geven aan moeders die ook hun eigen business willen starten? 

Vooral Anna zweert bij een sterk netwerk. Zij zegt vanaf het begin dat we tijd moeten steken in het ontmoeten van mensen met een soortgelijke missie. Wij geloven dat kleine, duurzame ondernemers  samen groter kunnen worden in de babybranche. Zo kregen we het voor elkaar om samen met andere ondernemers een Puur Baby Plaza op te zetten op de Negenmaandenbeurs. Mijn advies is dan ook: wees niet bang voor concurrentie en wees bereid iets voor een ander te doen.

Hoe zien jullie de toekomst van BabyBeGood? 

BabyBeGood blijft een community voor zwangeren en moeders, met natuurlijk de babydoos als duurzaam starterspakket. Daarnaast zijn Anna en ik betrokken bij grotere projecten zoals De Groene Giraf (stimuleringsprijs voor duurzaamheid bij kinderdagverblijven), de Puur Baby Plaza  op de Negenmaandenbeurs en voeren wij diverse marketingopdrachten uit voor bedrijven met een groen hart. Ik zie vooral onze rol als adviseurs voor ‘groene’ merken en initiatieven nog groeien, en natuurlijk de bekendheid van BabyBeGood als hét platform voor duurzaam ouderschap.

 

www.babybegood.nl

 

Volgende artikel

Lieve - Amsterdam

Vorige artikel

Proud Mom - Amsterdam

1 Reactie

  1. Charlotte

    Dank, voor het goede artikel. En mijn complimenten voor de website.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.