EETKAMER IDEËEN VOOR FAMILY GATHERINGS

Naast de woonkamer is één van de meest favoriete kamers in een huis de eetkamer. In deze ruimte worden herinneringen gemaakt met het gezin, feesten gevierd en vooral heel veel verhalen verteld met familie en vrienden. We hebben een aantal moderne eetkamer tips vol inspiratie verzameld, om deze mooie herinneringen in te maken.

Hoe richt je een eetkamer in? 5 tips

Een eetkamer inrichten kan heel leuk zijn, omdat je in deze ruimte een andere stijl of kleurenschema kunt uitproberen. Dit is de perfecte ruimte om je creativiteit aan te spreken en een nieuwe wandbekleding, een opvallende kroonluchter of een modern kunstwerk uit te proberen.

Als je ideeën en inspiratie zoekt voor het inrichten van je eetkamer, geven we je een aantal tips voor het inrichten van een moderne eetmaker. Of je stijl nu formeel, casual, kunstzinnig, minimaal, landelijk, eigentijds of een eclectische mix van al die stijlen is, onze 5 tips helpen je de belangrijke beslissingen te nemen over kleur, meubilair, indeling en meer.

1. Beslis over de functie van je eetkamer

Als je helemaal opnieuw begint met je eetkamer, vraag jezelf af dan af (voordat je in kleurenschema’s en behangpatronen springt) wat de belangrijkste functie van de kamer is. Is het alleen voor etentjes of zul je er ook ongedwongen familiemaaltijden eten? Zal het ooit als werkruimte moeten dienen nu we veel meer aan thuiswerken doen? Hoeveel mensen wil je er plaats geven? Wil je een intieme ruimte creëren of iets formeels en elegants?

In wezen moet je beslissen wie, hoe en wanneer de ruimte gebruikt wordt. En laat die beslissingen de eetkamerstoelen die je kiest, het kleurenschema en de indeling bepalen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, raden we je aan ouderwets te werk te gaan met een moodboard. Laat je ook inspireren door je favoriete bars en restaurants, want dat zijn geweldige bronnen voor een eigenzinnige en exclusieve eetkamer inrichting.

2. Zorg voor de juiste vloerbedekking in je eetkamer

Misschien blijf je bij de vloeren die je geërfd hebt, maar hoe praktisch het ook klinkt vloeren in een eetkamer zijn een sleutelelement om ze goed te laten functioneren. Een eetkamervloer moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook hard werken, deze kamer is namelijk ee drukbezochte ruimte en is ook gevoelig voor morsen en vlekken. Bij het kiezen van de juiste vloer voor je eetkamer zijn er drie belangrijke dingen om rekening mee te houden: stijl & ontwerp, duurzaamheid en gemak bij het schoonmaken.

3. Vergeet de verlichting niet

Plan je eetkamerverlichting vroeg in het ontwerpproces, want het is een heel belangrijk element. Verlichting zet namelijk de toon voor de hele kamer. Je wilt dat er genoeg licht is zodat je gasten niet in een grot lijken te zitten, maar je wilt ook dat het stralend en sfeervol aanvoelt. Vermijd echt sterke downlights, want niet alleen zullen deze ongemakkelijke schaduwen veroorzaken, maar ze schijnen ook enkel op één ruimte.

Kies daarom voor veel lichtbronnen. Een kroonluchter of een hanglamp staat prachtig boven een eettafel, waardoor deze het duidelijke middelpunt van de kamer wordt, maar voeg ook rond de randen van de kamer op ooghoogte verlichting toe.

4. Vind de perfecte eetkamermeubels

Het moet wel het belangrijkste onderdeel van het inrichten van een eetkamer zijn – de eetkamertafel en stoelen. Daarom is het ook niet een beslissing die je snel neemt. Denk echt na over welke afmetingen en vormen het beste in de ruimte passen. Denk na over hoeveel mensen je een plaats wilt geven als je gastheer of -vrouw bent? Zou een uittrekbare tafel de beste optie zijn of een ronde tafel, zodat je wat flexibiliteit hebt over waar de stoelen staan?

Comfortabele stoelen zijn een must. Het is pas een geslaagd diner als je enkele uren kunt zitten zonder krampachtig of stijve spieren te krijgen. Heb je een open design keuken naar de eetkamer ruimte toe? Kies dan voor meubels in de kleur of stijl van de moderne keuken. Op deze manier verbind je beide ruimtes met elkaar en wordt het één geheel.

5. Voeg persoonlijkheid toe

De vorige tips gingen alleen over de inrichting. Het is tijd om wat persoonlijke stijl in de ruimte te brengen. Galerijmuren in een eetkamer zijn ideaal.

Ten eerste omdat ze veel persoonlijkheid aan een kamer toevoegen, en ten tweede nemen ze nul vloerruimte. Ten derde, kan je ze zo vaak verwisselen als je wilt om de sfeer te veranderen.

Een lege wand biedt een prachtige kans om ofwel een groot kunstwerk ofwel een serie op te hangen, en kunst heeft een geboeid publiek.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.